Szemerei Levente, országos bajnokság, félmaraton, 10 000 méter, atlétika,

A nagyon fiatal, nagyon tehetséges és nagyon ambiciózus szekszárdi atlétával, Szemerei Leventével beszélgettünk

Forrás: Szász Norbert
Szemerei Levente csupán 22 éves, de már háromszoros 10 000 méteres országos bajnok, az elmúlt három évben verhetetlen volt ezen a távon. Idén szintet lépett távban és múlt hétvégén megnyerte a félmaratoni magyar bajnokságot is. De itt még közel sincs vége a nagyszabású álmoknak!

Levente a Szekszárd közeli Szedresen él, a Szekszárdi Sportközpont igazolt atlétája. Edzője Szőke Gergő 2014 óta foglalkozik vele. Sokat fut egyedül, olykor pedig olyan neves triatlonosokkal edz, mint például Faldum Gábor és Bicsák Bence. Tudatosan döntött úgy edzőjével, hogy idén elindul a hosszútávok utcai király futamai, a félmaraton és a maraton felé. A 2024-es párizsi olimpián szeretne ott lenni a maratoni futás mezőnyében és tervei között szerepel a magyar maratoni csúcs megjavítása, lehetőleg a következő két éven belül. Azt mondja ehhez kiváló helyszín lenne Párizs, ahol anno 1993-ban Szűcs Csaba elérte a ma is élő 2:12:10-es időt.

Első ízben indultál félmaratoni országos bajnokságon és úgy készültél, hogy megnyered, igaz?

Néztem a mezőnyt a verseny előtt. Ugyan Csere Gáspár is a nevezők között volt, de lebetegedett, így nem tudott elindulni. Ezzel még nagyobb esélyem lett a győzelemre. Egyébként pedig arra számítottam, hogy nagyon szoros lesz a verseny.

A két OB, a 10 000 és a félmaratoni között egy hét volt, okozott ez gondot számodra azzal kapcsolatban, hogy mind a két versenyen kihozd magadból a legtöbbet?

A 10 ezren jobb eredményt szerettem volna elérni, de sajnos nem sikerült. A táv második fele sokkal lassabb lett. Mivel nem futottam ki magam száz százalékosan, több erőm maradt a következő heti félmaratonra. Félmaraton előtt 7-8 nappal szokott lenni egy erősebb edzés, tehát pont jó helyen volt a 10 ezer emiatt. A félmaratoni OB helyszíne viszont nem segítette, hogy jó eredményt érjek el. Szerintem egy félmaratoni OB-t nem egy 1500 méteres körön kellett volna megrendezni. Talán, ha jobb idő lett volna, 1-2 perccel tudtam volna jobbat futni még ezen a pályán is.

Mesélnél a kezdetekről, hogyan váltál atlétává?

Egy iskolai verseny vezetett ebbe az irányba. A futás volt kezdettől a fő irány. 9 évesen kezdtem edzésekre járni. Mivel egy gyerek számára a futás önmagában unalmas, mindenfélét kipróbáltam játékos formában. 12-13 éves koromtól viszont csak a futás volt. 3000 méter akadály volt sokáig a főszámom.

Először 2020-ban indultál 10 000 méteres magyar bajnokságon és rögtön meg is nyerted, sőt tavaly és idén is te lettél a hazai bajnok ezen a távon. Ennyire jól passzol hozzád ez a táv?

Talán a 2020-as év volt a legnehezebb a verseny szempontjából, akkor szoros volt nagyon. Idén és tavaly 100-150 méteres előnnyel nyertem. Idén és tavaly az első kilométertől kezdve egyedül futottam, illetve iramfutó segített. De vannak rajtam kívül még olyan futók, akik jók lennének ezen a távon, csak máshol versenyeznek, vagy még nem tartanak ott. Ilyen például Palkovics Pisti akadályfutó, illetve van egy fiatal pécsi atléta, Lomb Ádám, nagyon gyorsan fejlődik, ő biztosan ott lesz a sarkamban. Viszont az idei évtől én is próbálok félmaratonra, maratonra váltani, tehát én is kifelé nézegetek a pályáról.

Idén eddig három félmaratont futottál, nem volt gyors ez a váltás a rövidebb távokról?

Úgy terveztük, hogy a januári kenyai edzőtábort kihasználva februárban Split-ben futok félmaratont, ami nagyon jól sikerült, majd egy hónapra rá Isztambulban is indultam félmaratonon. Nem éreztem nehézséget a hosszabb táv miatt.

Milyen versenycélok állnak előtted rövid és hosszú távon?

Most lesz egy 10 000 méteres Európa kupa Franciaországban, ahol szeretnék egyéni csúcsot futni, de mivel kicsit kezdek fáradni, nem hiszem, hogy 29 perc alatt összejön. A főbb cél ezenkívül a maratoni országos bajnokság szeptember 18-án, utána pedig december 4-én a Valencia Marathon, a csúcsformát erre a versenyre tervezzük.

A 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságnak szerepe volt abban, hogy a távemelést megléptük ilyen gyorsan. A VB-n maratoni távon szeretnék indulni. Egyébként is terveztük volna a váltást, de talán egy évet még vártunk volna, ha nincs a hazai világverseny. 10 000 méteren nem lenne esélyem világbajnoki kvalifikációt elérni, mégha fél-egy perccel jobbat tudnék futni, akkor is sok kellene a szint teljesítéséhez. Viszont maratonon szerintem végezhetek a középmezőnyben, ha minden jól sikerül.

Hogy bírja a szervezeted a magasabb szintű terhelést?

Talán most kevesebb gondom is van, mint amikor akadályra készültem. Akkoriban a talpam sokszor jelzett és kellett kihagynom edzéseket, most ilyen nincs.

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/02 (digitális verzió)

„Minden lapszámot imádok, és hiába olvasom el a készítés folyamatában úgy legalább négyszer a cikkeket, alig várom, hogy nyomtatásban is megjelenjen és átlapozhassam újra az egészet! Fantasztikus szakértőink és szerzőink ezúttal is mindent megtettek azért, hogy ne csak hasznos tanácsokkal, de izgalmas olvasmányokkal is ellássanak, és segítsenek téged a versenyszezonból és magadból is kihozni a maximumot az előtted álló hetekben.” – írja Birta Brigi, a lap főszerkesztője. A Runner’s World e lapszámának címlapján a friss maratonista, Nyári Diána színésznő szerepel, aki első maratoni élményeit osztja meg velünk a belső oldalakon. Először lefutni ezt a távot mindenki számára hatalmas élmény, rajta keresztül újra átélhetjük az elsőt, vagy épp álmodozhatunk róla! Csere Gáspár többszörös félmaratoni és maratoni országos bajnokkal az idei terveiről és tavaly év tapasztalatairól beszélgettünk. Izgalmas célokkal vágott neki 2022-nek, mi pedig nagyon kíváncsiak vagyunk, mit valósít meg! A magazinban egy 24 oldalas Giro d’Italia mellékletet is találsz, hiszen megjelenésünk után itt a Nagy Rajt, ezúttal Budapestről indul a legendás kerékpáros verseny! Sok érdekes infót olvashatsz a versenyről, hasznos tanácsokat a bringázásról, na meg exkluzív interjút az 1987-es győztessel, Stephen Roche-sal és Valter Attilával! Hogy a futóversenyeid jól sikerüljenek, futóedző szakértőnk versenychecklistet készített neked, így a nem várt akadályokra is felkészülhetsz, és boldogan érhetsz célba! Azt pedig mind tudjuk, hogy az edzéseken túl a megfelelő táplálkozás is mennyire fontos a jó teljesítmény és egészséges közérzet miatt, táplálkozási rovatunkban egy Street Kitchen mellékletet is találsz olyan harapnivalókkal, amelyek gyors energiaforrást jelentenek edzés vagy versenyek előtt! Még több információ: ITT

995 Ft

1095 Ft