stubai

Ötödik legnépesebb nemzet és magyar dobogós a Stubai Ultratrailen

Hatodik alkalommal került megrendezésre a „CitytoGlacier“ azaz a Stubai Ultratrail, ahol 19 magyar terepfutó állt rajthoz 5 távon, többen közülük ráadásul dupláztak, és a 0. napon a vertikál számban letesztelték a jövő évi terepfutó vb útvonalát.

Van a szomszédos országokban jó pár futóverseny, ahová előszeretettel járnak kis hazánk sportolói, ám a Tirolban szervezett Stubai Ultratrail eddig nem tartozott a magyarok kedvenc versenyei közé. Talán a távolság és az útvonal adottságai miatt sem figyeltek fel rá idehaza, a 2022-es szervezésre azonban olyan népes futótábor regisztrált Magyarországról, hogy a németek, az osztrákok, a svájciak és az olaszok után mi adtuk a legtöbb nevezőt a versenynek. Egy olyan különleges és elképesztően nehéz versenynek, ahol a távoktól függetlenül jóval több pozitív szintemelkedést kellett leküzdeni, a befutó pedig egységesen, minden induló számára 3150 méteres magasságon, a Stubai gleccser legmagasabb pontját volt. Pontosabban lett volna, a gleccser folyamatosan romló állapota miatt ugyanis már nem engedték fel a mezőnyt az eddigi öt rendezéssel ellentétben, és idén már 2900 méternél az Eisgrat felvonó felső állomásánál került a célkapu felállításra.

stubai
„Hat éve, amikor az első versenyünket tartottuk itt, még hófehér volt körbe minden, de tavaly is sikerült a mezőnynek felfutni a gleccser tetejére, idén azonban már nem mertünk kockáztatni. Sajnos tartós meleg miatt olyan mértékben olvad a gleccser és romlik az állapota, hogy versenyszervezői szempontból abszolút nem lett volna biztonságos közel 2000 futót ráengedni“
nyilatkozta Uta Albrecth a főszervező PLAN B ügyvezetője
Juhász Nóra és Cholnoky Anna

A különleges gleccserbefutó ugyan elmaradt, de a pálya vonalvezetése és a technikás emelkedők miatt kihívásban így sem volt hiány és az utolsó párszáz méteren így is volt azért a futóknak lehetősége egy nagyon rövid szakaszon hóban futni. Az idei verseny abból a szempontból is különleges volt, hogy a korábbi négy táv mellett debütált egy új betétfutam is, a 7 km-es vertikál futam. Ez a nyomvonal lesz a 2023-as magashegyi terepfutó világbajnokság hivatalos útvonala is, így nem meglepő módon a mezőnyben számos elit atléta is részt vett az első rendezésen, ahol éles körülmények között lehetett tesztelni az ösvényeket.

Három magyar futó, Deák Krisztián, Csuth Tamás és Nedjalkov Balázs is kedvet kapott, és a szombati verseny előtt a csütörtöki nyitó napon lefutották a Neustift főteréről induló 2000 méteres magasságig tartó 7 km-es szakaszt, ami tartalmazott 1024 méter szintemelkedést is. Szombaton 68, 32, 20 és 9 km-en állhattak rajthoz a futók, és minden magyar induló sikeresen teljesítette a távját, ráadásul Nedjalkov Balázs az előkelő harmadik helyen végzett az ultratáv master kategóriájában.

Nedjalkov Balázs a dobogó 3. fokán

A 2023-as verseny tehát világbajnoki helyszín lesz, így azok a futók, akik szeretik a különleges kihívásokat, kedvelik a magasságokat, bírják a kemény felfeléket és páratlan környezetben szeretnék próbára tenni erejüket, vegyék fel a naptárjukba a Stubai Ultratrailt.

stubai