orosz-ukrán háború, szankció, tiltakozás, kizárás,

Sok sportszervezet csatlakozott a NOB által megfogalmazott Oroszország ellenes szankciókhoz

Forrás: Getty Images
Egyre gyűlnek a csatlakozók a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által kiadott intézkedéshez, mely szerint kizárják az orosz és fehérorosz sportolók részvételét az érintett szervezetek által rendezett sporteseményekről.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség a közelgő Gyalogló Csapat Világbajnokságról, a Fedettpályás Atlétikai Világbajnokságról és a szabadtéri atlétikai VB-ről, valamint a szervezet összes egyéb eseményéről kizárta a két ország sportolóit az orosz invázió okozta ukrajnai helyzet miatt. Ez azt jelenti, hogy minden orosz vagy fehérorosz sportolótól, akinek jelenleg már van akkreditációja a közelgő eseményekre, visszavonják azt és megtagadják a nevezést, csakúgy, mint a kisegítő személyzet és tisztviselők közreműködését.

„Példátlan szankciók mellé állt a világ számos országa azért, hogy ellehetetlenítsék Oroszország jelenlegi szándékait, és helyreállítsák a békét”
mondta Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke.

A Nemzetközi Hegyifutó Szövetség, a World Mountain Running Association 1984 óta azon dolgozik, hogy olyan eseményeket szervezzen, ahol a sportolók tisztességes és barátságos körülmények között mérhetik össze erejüket. Éppen ezért tűrhetetlennek tartják Ukrajna orosz invázióját és csatlakoznak a Nemzetközi Atlétikai szövetség, valamint a NOB által megfogalmazott szankciókhoz, illetve a hegyi futó közösség egységesen támogatja az összes ukrán futót és országuk egész nemzetét.

„Legmélyebb gondolatainkat, imáinkat és erőnket küldjük az ukrán közösségnek. Továbbra is hirdetni fogjuk a béke és a szolidaritás üzenetét szerte a világon”
áll a szövetség közleményében.

A világ legnagyobb és legrangosabb terepfutó versenyét, az UTMB-t lebonyolító szervezőcsapat, az UTMB Group is megerősítette, hogy szintén szolidaritást vállalnak Ukrajnával és népével és további értesítésig azonnal felfüggesztik az összes orosz és fehérorosz sportolót. A tiltakozás az UTMB® World Series mind a 25 eseményére vonatkozik.

#UTMB2021 Vous êtes incroyables ! Bravo a tous les coureurs de toutes les courses UTMB® Mont-Blanc #PTL #MCC #OCC #CCC...

Posted by UTMB Mont-Blanc on Sunday, August 29, 2021
„Az UTMB szervezői csapatát mélyen aggasztják és megdöbbentették az Ukrajnában zajló közelmúltbeli fejlemények, és bár sajnáljuk, hogy olyan sportolókat kell büntetnünk, akik keményen készülnek a közelgő eseményekre, a döntés tükrözi szolidaritásunkat Ukrajnával és népével, hitünket abban, hogy meg kell védeni a sport integritását, és ezzel elítéljük az orosz vezetés által elkövetett atrocitást”
olvasható az UTMB Group közleményében.

Továbbá azonnali hatállyal megszüntette az együttműködést, azaz megvonta az „UTMB® World Series Qualifier” címkét minden olyan, Oroszországban és Fehéroroszországban helyileg szervezett terepfutó versennyel kapcsolatban, amely korábban megkapta a státuszt.

„Minden ukrán futónak teljes körű segítséget nyújtunk, aki részt vett és vesz a rendezvényeinken, és minden tőlünk telhető módon támogatni fogjuk az indulásukat.”

A Nemzetközi Triatlon Szövetség szintén közleményt adott ki, melyben jelezték, hogy elítélik az orosz-ukrán háborút és szolidaritást vállalnak az ukrán triatlon csapattal és egész Ukrajnával.

„A szervezet határozottan elítéli az Ukrajna elleni fellépéseket, amelyek révén az orosz kormány megszegi az olimpiai fegyverszünetet. (A pekingi téli olimpia idejére szóló fegyverszünetet az ENSZ közgyűlése decemberben elfogadta, beleértve Oroszországot is. Az olimpiai fegyverszünet hét nappal az olimpiai játékok kezdete előtt, 2022. február 4-én kezdődött és hét nappal a paralimpiai játékok lezárása után ér véget.)”
olvasható a közleményben.

„A Nemzetközi Triatlon Szövetség létrehozott egy e-mail fiókot (welcome@triathlon.org), ahol az ukrajnai triatlon közösség bármely tagja segítséget kérhet, ha szüksége van szállásra. Az e-mail címre várják azoknak a jelentkezését is, akik leendő vendéglátóként támogatást ajánlanak ukrán menekülteknek.”

Ezek a döntések összhangban állnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azon ajánlásával, hogy Ukrajna megszállását követően egyetlen orosz és fehérorosz sportoló se vehessen részt semmilyen nemzetközi versenyen.