futó, természet

5 tipp, amelyekkel futóként spórolhatsz az óriás áremelések közepette

Forrás: Getty Images
Az utóbbi hónapokban jelentősen megdrágult az élet, és ez a helyzet ősszel még inkább fokozódik. Hálistennek a futás az a tevékenység, amit e lehető legkisebb anyagi ráfordítással is lehet űzni a többi sporthoz képest, ha odafigyelünk néhány dologra.

Persze, az sem vitatható, hogy a futásra is végtelen mennyiségű pénzt el lehet költeni, nem egy olcsó sport ez sem, azonban a többihez képest még mindig tud a legolcsóbb lenni, és számos dologgal tudunk komoly összegeket spórolni

  • A futócipő az az eszköz, amin viszont semmiképpen sem szabad spórolni, tehát egy vagy több jó, a lábadra illő darabra mindenképpen szükség van, ha szeretnél sérülésmentesen és komfortosan futni. Ha egy igazán minőségi cipőt választasz, azzal megspórolod a túl korai cipőcserét, és az esetleges sérülésekből adódó egyéb költségeket is.
    TIPP: Ha idénre még tervezel futócipő vásárlást, akkor jobb még a nyáron megtenned, mert ahogy minden másban is, ősszel nagyobb áremelés várható.

  • A technikai ruházat is sokkal komfortosabbá teszi a futásokat, amik viszont nem olcsóak, azonban néhány trükkel sokat tehetsz azért, hogy tovább tartsanak. Nem feltétlenül kell minden használat után azonnal a mosógépbe dobnod őket, elsőre elég egy langyos vizes öblítés is. Plusz, tovább tartanak a sportcuccok, ha külön mosod őket alacsonyabb hőfokon, és nem minden alkalommal használsz öblítőt.
Forrás: Getty Images
  • A legolcsóbb, ha nem jársz minden hétvégén versenyre, de persze sosem bátorítanánk versenymentességre, hiszen mi is imádjuk a hangulatukat. De érdemes még év elején meghatároznod, hogy az év mely szakában hol szeretnél indulni, és előre kiszámolni, ez nagyjából mekkora költséggel jár (hiszen a nevezésen túl ott az utazás és akár a szállás díja is), és átgondoltan választani. Ha szeretnél több versenyen indulni, akkor a nagyobb és drágább versenyek között nézz ki kisebb, vidéki futamokat, amelyek jóval kevesebbe kerülnek.

  • Ha valaki fut és figyel az egészségére, akkor a táplálkozás is egy sarkalatos pont a mindennapokban. Nem kell egzotikus, messziről érkező alapanyagokat fogyasztanod, ami a pénztárcád mellett a környezetet is terheli. Legyen alapvető, hogy mindig a helyi, szezonális alapanyagokat részesíted előnyben, amik nemcsak sokkal tápanyagdúsabbak, de olcsóbbak is. Így a táplálék-kiegészítőkön is sportolhatsz, hiszen kevesebb plusz vitaminra van szükséged, ha jobban tudod fedezni az ételekkel.

  • Az otthoni edzések a karantén alatt váltak igazán népszerűvé, de valószínűleg a jövőben is hatalmas virágkorukat élik majd, hiszen sokkal olcsóbb, mintha bérletet vásárolnál valahova. Ruházz be egy-két eszközre, akár fizess elő online edzésprogramokra, mert még így is jobban jársz anyagilag.
EXTRA TIPP

Ha előfizetsz a Runner's World magazinra, sokkal kedvezményesebb áron juthatsz hozzá, mintha külün-külön vásárolnád meg az egyes lapszámokat!

Egy biztos: a futás a lehetős legköltséghatékonyabb sport, ráadásul egy igazi mentsvár is a nehezebb, szorongással teli időkben!