sztár, sztárok,

Mérföldkő 2021-ben: Simone Biles nemet mondott az olimpiára a mentális egészsége érdekében

Forrás: Lintao Zhang/Getty Images
Simone Biles Tokióban forradalmat csinált: visszalépett a versenytől, és nem egy fizikai sérülés miatt, hanem a mentális egészsége érdekében. Az amerikai tornásznőt eddig elképesztő sikerei miatt ünnepelték, most pedig azért, mert ő tényleg bevállalta, hogy nem bírja a nyomást.

Simone Biles visszalépése a versenyzéstől hatalmas és nagyon fontos lépés a sporttörténelemben, a kanapéhuszárok azonban rögtön nekiestek a sportolónőnek, mondván, minek ment oda, ha nem bírja a nyomást, és további hasonló megjegyzésekkel illették a lépését.

Ám szerencsére ők vannak kevesebben: Simone Biles nagyon fontos dolgot tett azzal, hogy felvállalta gyengeségét.

De ki az a Simone Biles?

Az 1997-es születésű Simone Biles még mindig csak 24 éves, de már 31 olimpiai és világbajnoki érem birtokosa, és nagyon úgy fest, hogy a világ legjobb tornásza. Igazi szuperhős, emberfeletti erővel, és ahhoz, hogy 24 éves korára ilyen sikereket érjen el, egészen biztosan mentálisan is nagyon ott kellett lennie minden másodpercben.

Biles egyébként egy ideig állami gondozottként nőtt fel, testvéreivel hárman voltak, de születik nem tudták őket felnevelni. 3 éves volt, amikor a nagyszülők magukhoz vették őket, 6 éves volt, amikor hivatalosan örökbe is fogadták. Nevelőanyja Belize-i állampolgár, így Simon ezt a karibi országot tekinti második otthonának.

15 évesen váltott a lány magániskolára az állami intézmény helyett, mert heti 20 óra helyett 32 órát kezdett edzeni. 32 órát, 15 évesen.

Simone Biles sikert sikerre halmozott, a világ egyik legnépszerűbb női sportolója lett, pedig nem csak gyermekként kellett kőkemény dolgokat kiállnia. Egyike volt azon tornászlányoknak, akiket az amerikai csapat azóta 175 év börtönre ítélt orvosa, Larry Nassar zaklatott.

Tehetségét a rengeteg érme mellett az is bizonyítja, hogy tényleg emberfeletti dolgokra képes: tavasszal például megcsinálta a Jurcsenko-szaltó dupla változatát bicskamozdulattal - eddig erre csakis férfi tornászok vállalkoztak.

Ám hiába a sikeres pályafutás, Simon ezúttal úgy érezte, nem bírja a nyomást:

A mentális egészségemre kell koncentrálnom, mert ez minden sportágban egyre fontosabb. Meg kell magunkat védeni, ahelyett, hogy kimennénk, és azt tennénk, amit a világ elvár tőlünk. Már nem bízom annyira magamban. A nap végén mi is csak emberek vagyunk, nem sportolók. Van, amikor vissza kell lépned egyet. Nem akartam semmi hülyeséget csinálni. Ez az olimpia, a világ legnagyobb sporteseménye, amelyen, ha nem száz vagy százhúsz százalékot teljesítesz, megsérülhetsz.
idézte a lányt az MTI:

Mit mond a szakember?

Varga Diána sport-mentális tréner szerint nagyon fontos beszélni Simone Biles esetéről - pláne most, 2021-ben, amikor a mentális egészség lényegesebb, mint valaha.

"Nagyon örülök, hogy 2021-ben ott tartunk, hogy szó esik a mentális felkészülésről. A 70-es, 80-as, 90-es években erre nem fordítottak nagy hangsúlyt. Manapság, mivel egyre többen érnek el kiemelkedő eredményt, nagyon fontos lett, hogy nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is jobbnak kell lenni a másiknál. Akár sportoló az illető, akár civil, a mentális egészség mindennél fontosabb - és igen, az aranyéremnél is.

Ott van például Michael Phelps 23 olimpiai aranyéremmel, mellette pedig depressziós. Ilyenkor talán egy civil embernek is jön a kérdés: ő akkor mégsem mindig felhőtlenül boldog? Mi gondja lehet, ha 23 aranyérme van?!

Én végtelen nagy tisztelettel fejet hajtok a tornásznő előtt, aki a mentális egészsége érdekében visszalépett, mert fontosabbnak tartotta ezt egy sportversenynél. Ez azért nagyon lényeges, mert egy fizikai sérülés többnyire orvosolható akár egy-két hónapon belül, de a mentális egészség felépítése akár fél évet évet is igénybe vehet. Törékenyebb dolog ez, amire jobban kell figyelni és ugyanúgy "edzeni kell" az idegeket, hogy bírják a terhelést.

Ha fejben nincs minden rendben, akkor hiába készül valaki edzésekkel, hiába van fizikailag jól, nem fogja tudni azt teljesíteni, amire készült. És igen komoly károkat okoz így versenyezni: ha kudarcot vall, sérül az önbecsülése, a kudarc élményének feldolgozása elmarad, és cipeli magával tovább az összes többi versenyre és ezt tapasztalatom szerint újabb és újabb kudarcokat hoz létre. Épp ezért lenne fontos technikákat tanulni, hogy egy-egy negatív érzést ne vigyen senki tovább az újabb megmérettetésre."

Diát arról is faggattuk, mik azok a dolgok, amikkel nem feltétlenül csak egy élsportolónak, de egy "hétköznapi", sportoló embernek is lehet erősödnie mentálisan, hogy sokkal jobban bírja az edzést.

"Akikkel foglalkozom, azoknak mindig igyekszem a személyiségét feltérképezni, és nagyon jól megismerni őket, és sok esetben kihozni őket a komfortzónájukon kívülre. Olyan közös élmények és fejlesztő foglalkozások, stressz kezelések, kreatív tevékenységek sokat javíthatnak, amelyek segítik a sportoló személyiségét fejlődni. Szilágyi Áronék például a jobb ritmusérzék miatt az olimpia előtt dobolást tanultak. Ez egy nagyon kreatív munka: olyan, mint egy keresztrejtvény. Meg kell fejteni az adott sportoló személyiségét és olyan tréninget fejlesztést kitalálni, ami a személyiségéhez a legjobban passzol."