maraton, végtaghiány, guinness-rekord, motiváció,

Sikerült az amputált lábú futónő csúcsdöntése - 102 maratont futott le 102 nap alatt!

Forrás: Getty Images
Jacky Hunt-Broersma január közepe óta minden nap futott egy maratont.

Az inspiráló élettörténettel rendelkező futónő tegnap érte el a célját, melyet menet közben módosítania kellett. Eredetileg 95 volt a rekord, ami az egymást követő napokon teljesített maratonok számát illeti. Erre Jacky megcélozta a 100-at, de egy brit futónő beelőzte és teljesített 101 maratont. Ekkor módosította a lefutandó maratonok számát 102-re.

Jacky Hunt-Broersma célja nemcsak a rekorddöntés volt, hanem jótékonyság is. Pénzt gyűjtött az Amputee Blade Runners szervezet tevékenységéhez, mely nagy teherbírású protéziseket biztosít az aktív életmódot folytatni vágyó amputált sportolóknak. A csúcsdöntés végére több mint 27 000 dollárt (közel 10 millió forintot) gyűjtött a nonprofit szervezet számára.

Jacky bebizonyította, hogy képes megbirkózni az életben és a sportban is olyan kihívásokkal, amik nem tekinthetőek hétköznapinak. Jacky azt követően kezdett futni, hogy elveszítette az egyik lábának egy részét miután rákot diagnosztizáltak nála. A csonttumorok közé tartozó Ewing-szarkóma általában a hosszú, csöves csontokat támadja meg.

Jacky 25 éves volt, amikor az amputáció megtörtént. „Nagyon gyorsan történt az egész. Három hét leforgása alatt értesültem a diagnózisról és arról, hogy műteni kell. Alig volt időm felfogni.” A műtét sikeres volt és Jacky gyorsan megtanult alkalmazkodni az új élethelyzethez, ami magában foglalta azt, hogy lábprotézissel jár. „Nem akartam egy amputált ember látványát kelteni. Csak „normálisnak” akartam látszani, mert az amputációval együtt az is megtörténik, hogy fogyatékosnak minősítenek” – mondta a futónő.

Sok évvel később, férje hatására kezdett futni. Ekkor már 40 éves, két gyermekes anya volt és soha életében nem sportolt. „Gyorsan fejlődtem és hamar áttértem az öt kilométerről a félmaratonra, majd a maratonra, és idővel az ultratávok felé vettem az irányt. Nagyon makacs vagyok, és mindig tovább akartam magam tolni ebben a kihívásban is.”

Mindez 6 évvel ezelőtt történt csupán! Ma pedig 102 maratonnal ő az a nő, aki a legtöbb maratont futotta egymást követő napokon.

Annyira elszánt volt Jacky, hogy amikor a 86. napon értesült arról, hogy a brit sporttárs, Kate Jayden előtte jár, gyorsan 102 maratonra módosította a saját célját. A 92. napon a Boston Marathont teljesítette, ahol harmadik lett az alsó végtaghiányos futók között. A 46 éves Dél-afrikai származású futónő elmondta még, hogy gyerekként elbújt a tornaórákon, hogy ne kelljen futnia. Története és teljesítménye sokak számára hat motiválóan, aminek ő nagyon örül.

„Azt hiszem, beleszerettem abba, hogy feszegessem a határaimat. Látva, hogy meddig mehetek el, még tovább toltam a távolságot - így kezdődött minden.”

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/01 (digitális verzió)

Tavasszal indul be igazán a futóélet, egyre több a verseny, mi pedig igyekeztünk rengeteg hasznos tanácsot és érdekességet összegyűjteni számodra, hogy a legtöbbet hozd ki magadból. Akár az a célod, hogy ledobj pár kilót, esetleg szeretnél az időeredményeden javítani, vagy most fogsz először egy nagyobb távot lefutni, de akkor is, ha jelenleg nem a teljesítmény motivál, csupán az, hogy élvezd a futást! Ha kitűzted a vágyott célt, bizony nagyon sok akadály húzhatja keresztül a számításaidat, akár egy betegség vagy sérülés, egy nem várt járvány, vagy sokkal súlyosabb helyzetek a világban. De vajon ilyenkor mi a teendő? Erre is vannak tippjeink! A magazinban számos inspiráló interjút találsz, köztük egyet a 86 éves Európa-bajnok sprinter Lóki Tamásné Marika nénivel, aki minden nap edz, komoly versenycéljai vannak, és annyi energia árad belőle, hogy minden olvasónknak jutna belőle! Wossala Rozina új oldaláról mutatkozik be nálunk – korábban a TV-ből ismerhetted, és bizony nagyon máshogy emlékezhetsz rá. Azóta azonban élete csúcsformájába lendült, imád bringázni és futni, na meg az étkezését is jelentősen átalakította. Erről mesélt a legfrissebb számunkban! Simonyi Balázs pedig a maratonfutás legendájának járt utána, úgyhogy az is kiderül, honnan ered a történet, mi az igazság belőle, és valójában mi történt Marathónnál. Érdemes elolvasni!

 

995 Ft

1095 Ft