Shelly-Ann Fraser-Pryce

Shelly-Ann Fraser-Pryce, a 100m-es sprinter az év sportolója

Forrás: Getty Images
Május 8-án hirdették ki Laureus-díj nyerteseit, amelyet 2000 óta minden évben az előző esztendő legkiemelkedőbb teljesítményével rendelkező sportolójának és sportolónőjének adnak át. A nők között a 3 olimpiai bajnoki és 10 világbajnoki címmel rendelkező sprintert, a jamaikai Shelly-Ann Fraser-Pryce-t választották meg a tavalyi év legeredményesebb versenyzőjének, akivel idén augusztusban akár még személyesen is találkozhatunk a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A díjat, melynek elnevezése görög eredetű és a győzelem jelképének számító babérkoszorúra utal, idén Párizsban nyújtottak át Shelly-Ann-nek. Az atlétanő korábbi hatszoros jelölése után, most először nem talált legyőzőre, míg a férfiak közül a 2022. évben világbajnoki aranyat szerző argentin focista, Lionel Messi vehette át az elismerést.

A 36 esztendős édesanya sportolói életútja egyáltalán nem mondható szokványosnak, ugyanis ellentmondva az eddigi tapasztalatoknak, Shelly-Ann annál sebesebben fut, minél idősebb: jelenleg ő a legidősebb hölgy, aki 100 méteres síkfutásban világbajnokságot nyert.

Karrierjét még az sem törte ketté, hogy 2017 óta már édesanyaként áll rajthoz. Elmondása szerint az, hogy legjobb eredményeit nem fiatalon, hanem gyermeke születése után érte el, nem véletlen. Sokan leírták már őt kora és családi helyzete miatt, de ezek a körülmények egyáltalán nem tántorítják el, sőt rendkívül motiválják őt. Az anyaság ugyanis megtanította arra, hogy keményebben küzdjön céljaiért, mint korábban. Arra is rájött, hogy a változások lehet, nehézzé teszik a sikerhez vezető utat, de igyekszik minden akadályt az út részeként megélni. A sportra választott foglalkozásként, az anyaságra pedig ajándékként tekint, és kényesen ügyel az egyensúlyra, hogy egyik életformáját se áldozza fel a másik érdekében.

Shelly-Ann Fraser-Pryce azonban nem csak sportteljesítményével hívja fel magára a figyelmet, őt ugyanis nem lehet nem észrevenni, és nem lehet elfelejteni sem. Színes egyénisége és vidám természete szinte mindenkit magával ragad a pályán belül, és azon kívül is. A jamaikai sprinternő roppant feltűnő jelenség, egyszerre jellemző rá az állandóság és a folyamatos újítási szándék. A sportban elért teljesítményével ugyanis már közel 15 éve az atlétika élvonalához tartozik, hajkölteményeivel azonban folyton meglepi a szurkolókat. Minden verseny előtt más színűre festi a haját, különleges, olykor meghökkentő frizurájával az atlétika egyik üde színfoltjának tekinthető. Az atlétika királyszámának szivárványszínű hajkoronáját viselő uralkodónője a tavalyi világbajnokságra állítólag tíz különféle színt és árnyalatot tartalmazó kollekcióval érkezett, és alig várta, hogy viselje is azokat.

Reméljük, az idei budapesti világbajnokságra is készül majd valami egyedi hajviselettel, ha úgy dönt, hogy nyáron versenyezni fog hazánkban. Shelly-Ann egyébként eddig 3 alkalommal járt Magyarországon, és külön megemlítendő, hogy 2007-ben az Iharos Emlékversenyen állt legelőször rajthoz nemzetközi környezetben. A jó élményeket felelevenítve 2021-ben és 2022-ben is visszatért hozzánk, de akkor már olimpiai és világbajnokként vett részt a Gyulai István Memorialon. Habár tavaly még bizonytalan volt jövőjét illetően, bizakodásra ad okot, hogy még nem jelentette be visszavonulását. Nemrég azt nyilatkozta, hogy a koronavírus alatti lezárások miatt, kicsivel később, a 2024. évi párizsi olimpia után vonul csak vissza.

Így megvan az esély arra, hogy 2023-ban, negyedik alkalommal is találkozhatunk majd a világ egyik leggyorsabb futónőjével, az újdonsült Laureus-díj nyertesével Budapesten a szabadtéri atlétikai világbajnokság keretén belül.