Borítókép: Salomon Ultra-Trail Hungary: több mint ezer terepfutó a pilisi ösvényeken

Salomon Ultra-Trail Hungary: több mint ezer terepfutó a pilisi ösvényeken

Aki az elmúlt hétvégén járt Szentendrén, több mint valószínű, hogy látott terepfutót célba érni, a Duna partján sörözni vagy a hangulatos belvárosi utcákon, kissé megfáradtan, fnshr feliratú éremmel sétálni. Ugyanis Ultra-Trail Hungary volt az elmúlt hétvégén, melynek Szentendre ad otthont.

Idén negyedik alkalommal rendezték meg az eseményt, amely az ország egyik legrangosabb terepfutó versenye. Az indulók már négy versenyszám között választhattak: 112, 54 és 29 km-es távok mellett az új táv a 84 km-es Szentlászló Trail volt. Az UTH és a Szentlászló Trail szombat éjszaka, illetve vasárnap hajnalban rajtolt Szentendre belvárosából, a késő délelőtti óráktól kezdve egészen este 8-ig, folyamatosan érkeztek be a célba a futók. Idén új helyszínen volt a versenyközpont, a rajt/cél helyszín is odébb költözött egy cseppet, illetve újdonság volt az is, hogy a leghosszabb távon indulók már két pontra is küldhettek egyéni holmikat maguknak. A befutó póló helyett – a versenyt szponzoráló Salomon futópólót a rajtcsomagban kapták az indulók – fnshr (finisher röviden) feliratú érmet akasztottak minden szint időn belül beérkező nyakába.

Szasza vasárnap hajnaltól a Vadállóköveknél várta a futókat a gépével.
Sperka Tamás, alias Spero a 84 km-es Szentlászló Trail első helyezettje.

Szentendre város polgármestere a 84 km-es Szentlászló Trailen sikerrel debütált a hosszabb ultratávok világában (tavaly az 54 km-es Szentendre Trailen futott), a 29 km-es Visegrád Trailen pedig Visegrád polgármestere állt rajthoz. Mind a női, mint pedig a férfi mezőnyben új pályacsúcsok születtek. Az UTH-n a nők között Nagy Tünde 14.40-es idővel szakította át a célszalagot, a férfiak között pedig a tavalyi harmadik helyezett, szlovén Ivan Hrastovec 11.32-es idővel bő 30 percet faragott az eddigi legjobb időből. A női mezőnyben második helyen Horváth Anikó, harmadik helyen pedig Csernus Brigitta végzett. A férfiaknál Kiss Miklós és Belus Tamás állhatott fel a dobogó második és harmadik fokára. Ugyanez a helyzet az 54 km-es Szentendre Trailen is. A női mezőnyben idén is Marx Kinga nyert és új pályacsúcsot futott 5.41-gyel, a férfiak között pedig Beda Szabolcs állított be új csúcsot 4.40-nel. Drews Barbara és Kalina Anikó követték a dobogón Kingát, a férfiak között pedig Allaga Tamás és Németh Csaba kerültek be az élmezőnybe ezen a távon.

A Visegrád Trailen Cseke Lilla lett a leggyorsabb női versenyző, őt Kodzsagogov Zsaklin és Tanser Kelly követték a dobogón. A férfiak mezőnyében Trnovec Matús végzett az első helyen, őt pedig Zdanowki Lukasz és Jochymek Michal követte. A Szentlászló Trail női versenyzői közül Janek Noémi ért először a célba, őt Zóka-Ujhelyi Zsófia és Bobák Helga követte. A férfiak között első lett Sperka Tamás, második Nyakas Gábor, Hübner Erik pedig harmadikként ért célba.

Zóka-Újhelyi Zsófia a Szentlászló Trail 2-ik helyezettje.
Nagy Tünde új női pályacsúccsal nyerte az idei UTH-t.

A Salomon Ultra-Trail Hungary összes versenyszámára idén 1165 futó regisztrált, 34 országból. Az esemény évről évre hatalmas siker a futók körében. A szervező Terepfutás.hu csapatának talán legnagyobb siker sztorija és persze minden bizonnyal legnagyobb munkája is, hiszen a két napos eseményen szűk 200 önkéntes dolgozik a futókért.

Gratulálunk minden célba érkezőnek és a szervező csapatnak!

Salomon Ultra-Trail Hungary férfi dobogósai: Ivan Hrastovec, Kiss Miklós és Belus Tamás.

Az eredmények itt találhatók!

Fotók: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal