csikszereda

Több mint egy futóverseny: Téged is vár a Running Festival Csíkszereda!

Forrás: Getty Images
Kulturális és gasztro programok színesítik a szeptember 17–18-i Csíkszeredai Futófesztivált (Running Festival Csíkszereda). Miklós Editet, csíkszeredai születésű, korábban magyar színekben olimpiai hetedik helyezett síelőt, az esemény egyik szervezőjét kérdeztük a versenyről.

Milyen indíttatásból szerveztek ilyen versenyt Csíkszeredában?

Csíkszeredában és környékén nagyon elterjedt a futás. Remek futóközösségek alakultak ki, amelyek különféle kis versenyeket szerveznek, kihívásokat alkotnak meg, amelyeknek eleget is tesznek, vagy akár csak együtt futnak a városban, vagy a város környékén. Emellett, ha figyelemmel követjük a futást, mint tömegsportot, láthatjuk, hogy szerte a világon kialakult az úgynevezett futóturizmus. Rengeteg ember utazik azzal a céllal, hogy egy futóverseny révén ismerkedjen egy adott várossal vagy vidékkel. Csíkszereda Önkormányzata, illetve azok a partnerek, akik beszálltak a Running Festival Csíkszereda powered by Skoda esemény szervezésébe, azt szeretnék, hogy a futók eljöjjenek ide, fussanak egy jót, közben kapjanak egy kis ízelítőt a környék és a város jellegzetességeiből, és majd térjenek vissza családjaikkal. Csíkszereda egy olyan hely, ahova érdemes visszajönni, csendes, de ugyanakkor pezseg a kulturális élet, nyaranta számos fesztivált szerveznek, egész évben rengeteg sportesemény van, a mi városunk a híres csíki hoki bölcsője, és még sorolhatnám. Magyarországon kevesen hallottak róla, de már 19 alkalommal szerveztünk maratont - a Tusnád Ásványvíz Székelyföld Maratont - és azt a versenyt szerettük volna fesztiválosabbá tenni, új szintre helyezni.

Milyen távokon indulhatnak a részvevők a versenyen?

Szeptember 18-án maratoni táv, félmaratoni táv, maraton váltó, egy 2,5 km-s családi futás, illetve szeptember 17-én egy esti, fejlámpás terepfutás. Nevezni a www.runningfestival.ro oldalon lehet.

Hány résztvevőt vártok?

Jelenleg 500 körül állunk, és ma hosszabbítottuk a nevezést szeptember 13-án éjfélig. Mi valahol 1000 körül lőttük be a résztvevők számát.

Milyen nevezetességeket érint az útvonal?

A péntek esti terepfutás a híres Csíksomlyói Kegytemplom mellől indul, gondolom, azt senkinek nem kell bemutatni, hiszen ez a Kárpát-medence egyik legnagyobb búcsújáró helye, és a versenyzők egy 7 km-s szakaszt tesznek meg fel a Nagysomlyó hegyén található messzilátóhoz és vissza. Elfutnak a búcsú helyszínéül szolgáló Hármashalom oltárnál, és láthatják az éjszakai várost is. Sőt, akár igazi medvével is találkozhatnak. (És ez csak félig vicc 😊)

Szombaton a maraton, a félmaraton és a maratonváltó a városközpontból, a Szabadság térről indul. Az első nevezetesség, ami mellett elhaladnak a futók, a Márton Áron Főgimnáziumnak az 1900-as évek elején elkészült épülete, majd a városból kiérve, ha szép az idő, akkor láthatják a híres Egyes-kőt. Az útvonal kimegy a várossal szomszédos Pálfalvára és Delnére, ahol maga Charles herceg is megszállt. A városba visszaérve a versenyzők elhaladnak a Csíksomlyói Kegytemplom előtt, majd később az 1600-as években épült Mikó-vár előtt, és röviddel azelőtt, hogy célba érnének, érintik a Vákár Lajos Műjégpályát, amely a híres csíki hoki otthona.

Miért érdemes a Running Festival Csíkszeredát választani? Miben más, mint a többi futóverseny?

A Running Festival Csíkszereda sava-borsát a kísérőprogramok adják. Az egész város, sőt az egész kistérség készül erre a két napra. Szállásadók és éttermek is adnak kedvezményt (ezekről a fesztivál közösségi oldalán tájékoztatunk), helyi rock bandák, fúvós és népi zenekarok is készülnek, hogy a verseny útvonalán zenével dobják fel a futók hangulatát, de mind az esti terepfutás futás után, mind a maraton után sor kerül pasta partyra, és Dj-k is fellépnek. Azok számára ajánljuk ezt a versenyt, akik szép környezetben, jó hangulatban, de ugyanakkor egy jó izmos pályán akarják kipróbálni magukat. Nem utolsó sorban azt gondoljuk, hogy a kedvezményes szállás és étterem ajánlatok és a családi futás hívogató lehet azon futók számára, akik esetleg eljönnének, de nem szívesen hagyják otthon a családot.

Te magad is futsz?

Sportolói pályafutásom alatt több térdsérülésem is volt, így sajnos egy jó pár éve már nem futok. Sose volt a kedvenc sportolási fajtám, de be kell, hogy valljam, mindig szerettem volna, hogy tudjak és szeressek futni. Irigylem azokat, akik futnak, hiszen egyik legpraktikusabb sportolási lehetőség. Mindamellett, hogy kint lehetsz a friss levegőn, szép tájakat, városokat lehetne meghódítani. És ami az egyéni sportokban előny, futás közben magaddal tudsz foglalkozni, elvonulhatsz a saját világodba. Futóversenyen nem, de bicikliversenyen többször vettem részt, és mindig élményekkel gazdagodtam. Mindig is magammal versenyeztem, elmentem a végletekig.