Borítókép: Rudolf Tamás és a magyar csapat sikere a belfasti 24 órás VB-n

Rudolf Tamás és a magyar csapat sikere a belfasti 24 órás VB-n

Július első hétvégéjén volt az idei 24 órás világbajnokság, Belfastban. Ezen a világbajnokságon a hazai férfi csapat minden idők legjobb magyar nemzetközi eredményét érte el, a 4-ik helyen végzett a csapatok versenyében.

A 9 fős magyar válogatottból, Rudolf Tamás közel 22 órán keresztül VB első helyen futott. Izzottak a közösségi oldalak vonatkozó csoportjai. Közben a VB szervezők időmérő rendszere totálisan megadta magát. Alig jöttek a friss hírek arról, hogyan haladnak a futóink. Az utolsó két órában aztán drámai fordulatot vett a verseny, legalábbis a hazai szurkolók számára. Nem tudtuk, mi történik, csak azt láttuk, hogy Tamás egyre távolodik a VB első helyezéstől. Végül a 8-ik helyen zárta a versenyt. Arról mesélt nekünk, hogy mi történt ezen a versenyen, hogyan készült fel rá és milyen érzések vannak benne azóta.

- Hogyan készültél erre a futásra?

- 5 hónapot készültem kifejezetten a VB-re. Nehéz felkészülés volt, mert az edzések nagyon nagy része aszfalton (síkon) történt, amit rendkívül unalmasnak találok (terephez képest, persze). Sokszor kedv nélkül mentem ki megcsinálni az aznapi edzést. Heti 10-12 órát edzettem, ami nagyjából 130-150 kilométer futásnak felelt meg. A formába hozás jól sikerült szerintem.

- Milyen tervekkel indultál?

- A VB-n a nemzetközi „A” szint (240 km) volt a nagyon minimum amit mindenképpen meg szerettem volna futni. Eddig csak egyszer futottam 24 órás versenyt, annál szerettem volna több kilométert gyűjteni, de konkrét pontosan meghatározott célom nem volt (soha nem is szokott lenni ilyen hosszú versenyen).

- Számítottál rá, hogy sokáig VB első helyen futsz majd?

- Nem, az első hely meglepetés volt számomra is.

- Elmesélnéd, hogy végül mi történt az utolsó órákban veled?

- A 10. órától kezdve kezdtek el fájni elöl a combjaim. Folyamatosan, egyre rosszabb lett a helyzet, de a 20. órától kezdve lett igazán kritikus. Gyorsan lassultam előbb 5:40-es, majd 6:30-as és 7:30-as tempóra. 22 óránál picit átmasszírozták a lábam fájdalomcsillapítós kenőccsel, de még rosszabb lett a helyzet. Innentől már nem tudtam kocogni sem, csak sétálni.

Forrás: 24 órás magyar válogatott FB oldal

- Hogyan érintett az, hogy csődöt mondott az időmérés, honnan kaptál információt a verseny állásáról?

- Az időméréssel nem foglalkoztam. Az órámon tudtam követni a tempóm és a pulzusom. Úgy gondolom, egy ilyen hosszú versenyen saját magával küzd az ember és csak az utolsó 1-2 órában érdemes figyelni a többi futóra. Sajnos én akkor már nem voltam versenyben.

- Hogy vagy most a verseny után?

- Egy héttel a verseny után még nem nagyon tudtam futni. Továbbra is fájnak a combjaim és kissé a jobb sarkam is. Azt gondoltam, hogy gyorsabban regenerálódok majd.

Forrás: Belfast 24 FB oldal
Tamás konklúziói az eseményt követően:

A magyar 24 órás VB válogatott eredményei:

8. Rudolf Tamás 255,375 km korosztályos 1. helyezett, egyéni csúcs, nemzetközi A szint
9. Csécsei Zoltán 253,256 km egyéni csúcs, nemzetközi A szint
21. Halama Levente 244,236 km egyéni csúcs, nemzetközi A szint
75. Zahorán János 210,304 km korosztályos 2. helyezettŰ
92. Török-Ilyés László 197,981 km
123. Belej-Fekete Bálint 174,190 km
27. Elek Dóra 215,928 km egyéni csúcs, nemzetközi B szint
48. Vágó Boglárka 198,709 km
84. Kádár Kitti 167,321 km

Kezdőkép forrása: 24 órás magyar válogatott FB oldal