terepfutás,világbajnokság,skyrunning,ifjúsági skyrunning világbajnokság,youth skyrunning worl

Rekord létszámú résztvevő az Ifjúsági Skyrunning VB-n

Forrás: Magyar Terepfutó Válogatott Facebook oldal
28 ország fiatal terepfutóiból áll össze az idei, immár negyedik Ifjúsági Skyrunning Világbajnokság mezőnye. A viadal augusztus 2-4. között kerül megrendezésre Olaszországban.

Ezen a hétvégén 54 érem talál gazdára, három korosztályon belül és három kategóriában indulnak a versenyzők: vertical, sky és kombinált versenyszámokban. A bajnokságot harmadik alkalommal látja vendégül L’Aquila, az Appenninekben fekvő település Abruzzo régióban található, Rómától nem messze.

Összesen 28 ország 192 sportolója (16-23 éves korosztály) regisztrált a rendezvényre: Andorra, Ausztrália, Belgium, Brazília, Bulgária, Cseh Köztársaság, Dánia, Franciaország, Egyesült Királyság, Görögország, Magyarország, India, Olaszország, Irán, Japán, Dél-Korea, Hollandia, Norvégia, Új-Zéland, Lengyelország, Portugália, Oroszország, Spanyolország, Szerbia, Szlovénia, Svédország, Svájc és az Egyesült Államok.

terepfutás,skyrunning,ifjúsági skyrunning világbajnokság,youth skyrunning world championships
Forrás: skyrunning.com / Luca Cironi
Spanyol versenyző a 2018-as vb-n, a Gran Sasso SkyRace közben.

Az események augusztus 2-án, pénteken kezdődnek a Gran Sasso Vertical Kilométer®-rel, amely 3,5 km hosszú és 1000 méter vertikális szintemelkedésű pályán zajlik. 2000 m tengerszint feletti magasságra futnak fel a versenyzők. A pályacsúcsok 2016-ban születtek, a spanyol Paula Cabrerizo futotta a női rekordot 41'59-cel, az olasz Hannes Perkmann pedig férfi csúcsot 35'46-os idővel.

Vasárnap a Gran Sasso SkyRace®-szel folytatódik a vb. Vertikál és sky kategóriákban egyaránt értékelik a versenyzőket. A pálya 21,6 km hosszú és 2226 m hosszú emelkedővel tarkított. Ezen az útvonalon a pályacsúcsokat tavaly állították be mind férfi, mind női kategóriában. A férfi a svájci Pascal Buchs-hoz kapcsolódik, 2:28:57-es idővel ért célba, nők között pedig a spanyol Claudia Sabata futotta az eddigi leggyorsabb időt, amely a 3:04:28. A 16-17 éves korosztályba tartozó versenyzők rövidebb pályán (17,6 km / 1556m) mérik össze az gyorsaságukat.

terepfutás,skyrunning,ifjúsági skyrunning világbajnokság,youth skyrunning world championships
Forrás: skyrunning.com / Luca Cironi
A 2018-as vb aranyérmes csapata, a spanyol válogatott volt.

Mind a vertikál, mint pedig a sky versenyszámokban arany-, ezüst- és bronzéremmel díjazzák a nemenkénti három leggyorsabb futót. Valamint a kombinált címet (a vertikál és sky eredmények alapján) és a nemzeti csapateredmények összesítését követően díjazzák a sportolókat.

Az Ifjúsági Skyrunning VB-t évente rendezik meg azzal a céllal, hogy előmozdítsák a sport szeretetét a jövő nemzedékénél, és felhívják a figyelmet a tehetséges, fiatal terepfutókra, akik a versenyen való indulással lehetőséget kapnak arra, hogy nemzetközi szinten is rajthoz álljanak és sikereket érjenek el egy világbajnoki viadalon.

A hazai csapat tagjai az alábbi versenyszámokon állnak rajthoz.

Az ifjúsági VB vertikál (3,6 km 1000m):

Németh Luca
Juhász Patrik Ákos
Farkas Balázs
Csiszár Vivien
Pakányi Péter
Bánhidi Eszter
Ősi Eszter Aliz

Az ifjúsági VB sky (17,6 km 1556m):

Németh Luca
Farkas Balázs
Pikler Zsolt

Az ifjúsági VB sky (22 km 2260 m):

Csiszár Vivien
Iván Levente
Pakányi Péter
Bánhidi Eszter
Ősi Eszter Aliz
Gyallai Soma
Borosnyay Virág

Forrás: a skyrunning.com cikke alapján.