jótékony futó, amputált futó, maraton, rekordkísérlet,

100 maraton 100 nap alatt – erre vállalkozott Jacky Hunt-Broersma, az amputált lábú futónő

Forrás: Michael Svoboda / Getty Images
Rekorddöntésre készül az amerikai ultrafutónő, jelenleg a 23. napnál tart, még 77 maraton vár rá a következő 77 napban.

Aki valaha futott maratont, pontosan tudja, hogy másnap nemhogy egy újabb maratont, de még egy rövidebb futást is csak kevesek tudnak jó érzéssel véghez vinni. A 46 éves Jacky Hunt-Broersma azonban arra készül, hogy az eddig teljesített 23 maraton / 23 nap mellé még további 77 maratont fut, hogy ezzel bekerüljön a Guinness rekorderek közé, bár 100 mérföldes futópados teljesítményével, már ott van a neve a legjobbak között.

„A 95 nap alatt futott 95 maratoni rekord inspirált, azt gondoltam, hogy 100 maratont tudnék teljesíteni 100 nap alatt, bár az a típusú ember vagyok, aki hajlamos gyorsan elköteleződni egy kihívás mellett, még mielőtt igazán végigondolta volna” – mondja Jacky, aki évekkel ezelőtt csontrák miatt elveszítette a bal lábszára egy részét és a betegsége előtt egyáltalán nem futott.

Hogyan néz ki a kihívás egy napja az ultrafutónő életében?

A tapasztalt ultrafutó a napi maratonok előtt útnak indítja a családját (két iskolás korú gyermeke van), majd ő is nekikezd a napi maratonjának. „Úgy tekintek erre a vállalásra, mintha ez lenne a munkám, amit minden nap el kell végeznem” - mondja. Maratonjai egy részét futópadon, egy részét pedig az otthona körüli aszfaltos hurkon teljesíti. A futás az futás, függetlenül attól, hogy hol csinálod, ez az ő gondolkodásmódja. Mire gyermekei és férje visszatérnek az iskolából és a munkából, Jacky egy újabb nappal közelebb kerül a világrekordhoz. A nap hátralévő részét a családjával tölti, este 8-kor pedig ágyba bújik, hogy másnap ismét készen álljon a táv megtételére.

Futásai során speciális futóprotézist használ, illetve nem is egyet, kettő némileg eltérő lábprotézise van, amikről úgy beszél, mintha neki is két futócipője lenne ilyen formán. Az egyik lábprotézis foglalata kissé szélesebb, a megnövekedett futásmennyiség miatt a lábcsonkja megduzzadhat, ilyenkor segít ez az eszköz abban, hogy kellemetlenség nélkül tudjon futni.

Emellett Jacky ahhoz, hogy bírja a terhelést elsődlegesen a szervezetére hallgat, ez az odafigyelés segíti abban, hogy nap mint nap készen álljon a komoly távok megtételére. „Annyira lenyűgöz a szervezet alkalmazkodása” – mondja. „Az első napi maratonok teljesítését követően valóban „megkeményedett” a szervezetem. Az étvágyam, az izmaim, az alvásom – mind alkalmazkodtak a távolsághoz. A legjobb tanácsom az, hogy tényleg hallgass a testedre egy ilyen kihívás során, hogy elkerüld a sérüléseket.”

Hogyan zajlik a futások közti regeneráció?

Egyetlen maraton teljesítése és az azt követő regeneráció nagy odafigyelést igényel a táplálkozás és az izomzat rendbetételének szempontjából. Jacky a reggeleket mazsolás zabpehellyel kezdi, futás során pedig törekszik a természetes élelmiszerekkel történő frissítésre. Futás után közvetlenül fehérje és szénhidrátalapú recovery italt fogyaszt, de ezt követően is nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmazó ételeket eszik a nap hátralévő részében. Az izomzatát hengerezéssel lazítja, a lábait megemelve pihenteti, a lábcsonkját jegeli. Fizikailag eddig minden rendben.

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/05 (digitális verzió)

Az őszi-téli Runner’s World címlapján Szabó Zsófit láthatod, akit bár legtöbben az RTL Klub műsorvezetőjeként ismernek, szenvedélyes futó is, ráadásul igen rövid idő alatt kiemelkedő eredményeket ért el. Zsófi egyszerűen imád futni, arról mesélt nekünk, hogyan változtatta meg az életét ez a sport!

A magazinban sok hasznos edzéstippet találsz, akár gyorsulni szeretnél, esetleg jövőre belevágnál a triatlonba, vagy épp most merészkednél ki a terepre!

Sporttáplálkozási mellékletünkkel abban szeretnénk segíteni, hogyan támogasd az egészséged és javítsd a teljesítményed az étkezéseddel. Eláruljuk többek között, milyen vitaminokra van szüksége egy futónak, hogyan táplálkozz versenyek előtt, vagy miként frissíts.

Simonyi Balázs exkluzív interjút készített a friss 24 órás világbajnokkal, Alekszandr Szorokinnal, aki nem kevesebb, mint 24 éves világcsúcsot döntött meg.

­Sallai Zsuzsi rákkal való küzdelmeiről is találsz egy őszinte interjút, melyben arról mesél az ultrafutó nő, hogyan éli meg a mindennapjait. Azt is eláruljuk, Te hogyan segíthetsz neki a gyógyulásban!

Még több információ: Runnersworld.hu/megjelent

595 Ft

Futásával nem csak rekordot szeretne dönteni!

Jacky, mint amputált, speciális protézist használó futó, célul tűzte ki, hogy ezzel a sorozattal jótékonysági ügy mellé áll, egy aputált futókat segítő szervezet számára gyűjt éppen azért, hogy ehhez a rendkívül drága eszközhöz, amit egyedi méretek alapján gyártanak le, más olyan futók is hozzájuthassanak, akik számára nehézséget jelentene a megvásárlásuk.

Jacky Hunt-Broersma közösségi oldalán folyamatosan nyomon lehet követni az eddigi teljesítéseket. Jelenleg 23 nap telt el az első maraton óta, tehát eddig 23 maratont futott. Hátravan még 77!