poronyi gabor

Közel a nyolcvanhoz, túl 150 félmaratonon

Kézilabda kapusból lett szenvedélyes futó a pécsi dr. Poronyi Gábor, aki jövőre a 80. születésnapját is egy félmaratonnal ünnepelné

A Fittbike Sportegyesület versenyzője több, mint harminc éve fut, megszámlálhatatlan teljesítése között több, mint 150 alkalommal állt rajthoz félmaratoni távon, ami a kedvenc versenyszáma. Eddig tíz alkalommal teljesítette a BSI Félmaratonmánia sorozatát, amely során évszakonként egy félmaratont kellett lefutni egy naptári éven belül, valamint már 19 alkalommal állt rajthoz a legendás Pécs-Harkány országúti futóversenyen is.

"A nyolcvanas évek elején hagytam abba a versenyszerű sportolást, és akkor jött velem szembe az olimpiai ötpróba - kezdi lapunknak adott interjúját a pécsi Poronyi Gábor. - Egyből a mélyvízbe cseppentem, a leghosszabb távokon indultam, majd a futás mellé jött az úszás, a kerékpározás és a túrázás is, így folyamatosan mozgásban voltam. A munka mellett a futás időkímélő sport volt, és mivel én korábban csapatsportban tevékenykedtem, élvezetem az egyedüllétet is, így ez maradt az igazi szerelem. Hamar jöttek a versenyek is, először csak helyben, aztán országos rendezvényekre is eljártam” - meséli a történetét a pécsi futó, akinek a félmaraton lett a kedvenc versenyszáma.

Emellett a hosszabb távokon is rutinos futónak számít Gábor, akinek kedvenc mottója így hangzik:

“Ne akkor állj meg, amikor elfáradtál, hanem amikor célba értél!”

“Négyszer lefutottam a Budapest Maratont is, és annak ellenére, hogy nem vagyok jó úszó húsz alkalommal teljesítettem sikerrel a Balaton átúszást. Ötfős csapatunkkal kétszer voltam ott az Ultrabalatonon, ahová jövőre is tervezek menni, igaz most tíz fős társasággal neveztünk.”

  • Tehát továbbra sincs megállás, ami a futást illeti, és lelkesen a jövő évi versenynaptárát tervezgeti Gábor, akinek a november és a december a pihenő hónapja. Ilyenkor ugyanis “csak” 5 kilométereket fut heti négy alkalommal, az év többi időszakában azonban hetente legalább négyszer, vagy ötször átlagosan 8-12 km közötti távok alkotják az edzéseit.

“Szerencsés helyen lakom, felveszem a cipőm, kilépek az ajtón és már futok is. 60-75 perc alatt megfordulok, és meg is van az aznapi edzésem, ezek a legjobb napok. Mindig vannak célok, amikre készülök, és még nagyon élvezem a futást” - árulja el az egykori kézilabdázó.

“2022-ben az egyik célom a félmaratoni szenior OB, ahol a 80 pluszos kategóriában remélem a dobogó legfelső fokára állhatok majd. Tervezem továbbá, hogy jubileumi, huszadik alkalommal is teljesítsem a kedvenc helyi versenyemet, a Pécs-Harkányt is”- avat be minket a terveibe a futó, aki a legfőbb célját is elárulta lapunknak.

“Március 25-én leszek 80 éves, így két nappal később rajthoz állok a Vivicittán, ha a vírushelyzet és az egészségem is lehetővé teszi. A BSI volt olyan kedves, hogy megtisztelt az 1942-es rajtszámmal, ami a születési évem, így nagyon várom ezt a versenyt” - zárja a beszélgetést a veterán sportoló.

Nagyon sok sikert kívánunk, és szurkolunk március 27-én, utána pedig megkeressük Gábort ismét, hogy meséljen majd a születésnapi ünnepi félmaratonról egy kicsit nekünk!