Borítókép: Óriási sikerrel zárult az Élelmiszerbank jótékonysági futása

Óriási sikerrel zárult az Élelmiszerbank jótékonysági futása

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2015-ben második alkalommal rendezte meg Fuss az Élelmiszerbankért! programját, amely hatalmas sikerrel zárult. Céljuk idén 1 400 000 Ft volt, ebből 200 db hűtődobozt szerettek volna megvásárolni.


A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2005 óta működő nonprofit szervezet. Céljuk, hogy összegyűjtsék a felhalmozódó élelmiszerfeleslegeket és ingyenes élelmiszeradományként eljuttassák azokat 300 000 magyarországi rászorulóhoz, ezzel elősegítve a szegénység és az alultápláltság csökkenését.


Miközben évente 1,8 millió tonna élelmiszerfelesleg halmozódik fel Magyarországon, az éhezők száma egyre nő. Ha a felhalmozódott felesleg mind a rászorulók asztalára kerülhetne, az éhezés felszámolható lenne.


A megmentett élelmiszert az Élelmiszerbank hűtőautóval szállítja be raktárukba, azonban a rászorulókhoz történő kiszállítást a partnerszervezetek végzik, amihez a hűtődobozokat az Egyesület bizosítja.


Az Egyesület idén 200 db új hűtődoboz megvásárlását tűzte ki célul, hiszen az intenzív használat miatt ez fogyóeszköz. Ebben a futó követeket hívták segítségül, akik a 30. Wizzair Félmaratonon indultak az Élelmiszerbankért. A versenyen az Egyesület színeiben egyéni követek, párosok, triók és céges csapatok is indultak, így amellett, hogy egy jó ügyért futottak, közösségi élmény is volt ez a futóknak. A követek a versenyt megelőző hetekben saját ismerősi, baráti körükben kampányoltak adományokért. A nagy kampányon belül mindenki egyéni célt is kitűzött: azt az összeget, amennyit úgy éreztek, össze tudnak és szeretnének gyűjteni a nagy közös célért.


Több futónak, akik először indultak félmaratonon, ez jelentette a motivációt a versenyen való indulásra, majd táv leküzdésére, másoknak pedig egészen új élményt nyújtott, hogy nem csak magukért, hanem egy közös jó célért is futnak. Minden 7000 Ft-tal, amit egy dobozra kampányukkal összegyűjtöttek, 3000 kg (!) étel eljutását oldották meg rászoruló családokhoz.


Az Élelmiszerbank követei nemcsak, hogy a céljukat elérték, de annál jóval több, 2 600 000 Ft gyűlt össze, hála a heteken át tartó lelkes és elkötelezett kampányolásnak.


A 200 db hűtődoboz néhány héttel a kampány lezárta után be is érkezett a Magyar Élelmiszerbank raktárába, sőt néhány már az élelmiszerek rászorulókhoz való eljutását segíti: elkezdték használni őket az Egyesület partnerszervezetei.


Református Egyház Tiszakerecseny 2015.06.11. Kinder csoki 07

Az Élelmiszerbank futó követei az élményről:


Sztojcseva Zsófi beszámolója
Csodálatos élmény volt a Magyar Élelmiszerbank nagyköveteként futni. Az én saját kis életemet már évek óta bearanyozza a mindennapos futás és a budapesti versenyek, de most fordult elő először, hogy nem kizárólag a saját jólétem és boldogságom kedvéért állhattam rajthoz. Fantasztikus volt egy olyan szervezet tevékenységét támogatni, amely emberek ezreinek nyújt komoly segítséget az év minden időszakában. Boldogan vittem a hírét és „kalapoztam” adományokért a verseny előtti hetekben, és még boldogabban futottam le aztán a 21,1 km-t. 16 000 futóval együtt falni a kilométereket Budapest leggyönyörűbb részein önmagában egy csoda; mindezt jótékony céllal tenni abszolút leírhatatlan.

Dauner Andrea beszámolója


A tavalyi évben szerettem volna le futni a félmaratont, de hiányzott a motiváció! Idén rátaláltam az Magyar Élelmiszerbank Egyesület kampányára és úgy éreztem, hogy ez az, amit kerestem. A kampány időszak izgalmas és motivál volt, értük futni, tudni, hogy segítek pedig felemelő és felejthetetlen élmény marad! Hálás vagyok azért, hogy meg ismerhettem Őket!


Kedvet kaptál, hogy tavasszal a Vivicittán Te is csatlakozz egy ilyen szuper csapathoz? A lehetőség adott! Keresd Somló Esztert a somlo.eszter@elelmiszerbank.hu email címen és jelentkezz már most futó követnek!