on running cloudstratus

Leteszteltem, milyen a felhőkön futni!

Forrás: Bata Nini
A Runner’s World főszerkesztőjeként a feladatköröm nagyon változatos részekből áll össze, és ezek közül az egyik legjobb, amikor új futócipőket tesztelhetek. Az évek során jó pár márka különböző modelljeivel tehettem meg ezt, és igen, volt, amiben egy szigetkört is kellemetlen volt megtenni (ez nem a cipő hibája, nem passzoltunk össze), de olyan is, ami azóta állandó darabja a futócipőkészletemnek. Ez utóbbi a sorsa az ON Cloudstratusnak is, amit már nagyjából 3 hónapja használok, és elég gyorsan összemelegedtünk!

A szülésem után, január közepén kezdtem el újra futni, ám ezt nagyon fokozatosan
és tudatosan építettem fel, így teljesen kezdő szintről, séta-kocogás kombóval kezdtem, mostanra pedig a havi kb. 200 km az, amit be tudok illeszteni a mindennapjaimba. Ebben helyet kap mindenféle edzés a terepfutástól az alacsony intenzitáson és a fartleken át a résztávos edzésekig (egyébként jelenleg 80%-ban aszfalton futok).

on running
Forrás: Bata Nini
A márkáról

A svájci brand csupán bő egy évtizede indult, és máris az egyik leggyorsabban növekvő futómárka a piacon. Az ON-t Olivier Bernhard, David Alleman és Caspar Coppetti alapította – céljuk egy tökéletes termék kifejlesztése és egyedi futóélmény létrehozása volt. Az ötletből prototípus lett, 10 évvel később pedig, mára már több mint 50 ország 6500 boltjában elérhetőek a futócipőik. Szabadalmazott technológiájuk a CloudTec: a talp talajfogáskor puha, elrugaszkodáskor kemény, így hihetetlenül dinamikus mozgást biztosít. Vízszintesen és függőlegesen egyaránt csillapít, ráadásul alkalmazkodik a futó lábállásához és mozgásához is.

on running
Forrás: Bata Nini

A Cloudstratus tesztelése főként aszfalton és egy kis rekortánon zajlott. Viszont hegyen lakunk, és amíg lejutok síkra, olyan helyeken kell lefutnom, ahol nemcsak nagyon meredek, de kavicsos is az út, így aszfaltra szánt cipőben viszonylag óvatosan kell haladni. Az első benyomásom az volt, hogy hiába aszfaltos cipő, jól tapad, biztosabban és tempósabban tudok benne lefelé futni (bár igaz, ami igaz, egyszer a talprészbe beszorult egy nagyobb kő, amit futás közben kellett kiszednem). De aztán amint leértem, és úgy tudtam használni, ahogy kell, mindent hozott, amit a márka ígér róla: ez az első olyan aszfaltos modell az ON esetében, ahol a brand szabadalmaztatott CloudTec technológiája duplán került be a talprészbe, így rettentő jól párnázott és puha, és ezt piszok jól lehet érezni is. Mindezek mellett nagyon rugalmas is, és csodásan elpattint a talajról. Tényleg az jutott eszembe, hogy felhőkön ugrándozok... Számomra azért is kifejezetten kényelmes darab, mert viszonylag széles a lábfejem, és ebben tökéletesen elfér. Az ON 5 km-től maratonig ajánlja, én a rövidebb gyorsító edzéseken kevésbé szeretem, inkább 10–15 km-nél hosszabb távokon futok benne szívesen. De olyankor nagyon! Láttam, hogy Lubics Szilvi ebben futotta a Korinthoszt és az NN Ultrabalatont is, így ultratávokra is abszolút alkalmas (ilyen jellegű tapasztalatokról viszont én nem tudok beszámolni).

on running
Forrás: Bata Nini
ON Cloudtstratus

Jól párnázott, de nem süppedsz bele

Számomra mindig sarkalatos (érted, sark-alatos... ha-ha-ha) kérdés, hogy az Achillesem mennyire kedvel meg egy cipőt. Kiemelten fontos, hogy a bokám megfelelő tartásban részesüljön és a párnázottság sem elhanyagolható, ugyanakkor az igazán stabil cipőket sem szeretem, mert nehezek. Ez a cipő úgy ad megfelelő tartást és párnázottságot, hogy közben könnyedén elrugaszkodhatsz benne a talajról. Idén egyetlenegy verseny volt, ahol elindultam, a kislányom születésnapja után egy héttel futottam egy félmaratont, amit ebben a cipőben tettem meg, és baromi jól szerepelt. Bár nem versenycipő, nekem sokat segített, hogy elérjem benne az idei célomat!

Forrás: Bata Nini

Az ON magyar Instagram oldalán még több infót találsz a cipőkről!