olimpia parizs 2024

Párizshoz hasonlóan Kipchoge is triplázna, és ennek most bárki részese lehet

Forrás: Getty Images
2 év múlva Párizs harmadik alkalommal rendezhet olimpiát, amellyel Franciaország felzárkózna az angolok mögé, hiszen eddig csak Londonnak sikerült tripláznia rendezés terén. 2024-ben pontosan 100 éve lesz annak, hogy a francia főváros másodszor adott otthont a világ legnagyobb sporteseményének. A centenáriumi rendezvénnyel azonban nem csak Párizs szeretne maradandót alkotni, a maratonfutás kétszeres olimpiai címvédője és a táv világcsúcstartója, Eliud Kipchoge is kivételes lépésre készül, ugyanis harmadik alkalommal is megcélozza a dobogó legmagasabb fokát.

Maratonfutásban dupla győzelemre eddig hárman voltak képesek, először az etióp Abebe Bikila-nak, majd a kelet-német Waldemar Cierpinski-nek, végül pedig Eliud Kipchoge-nak sikerült két egymást követő olimpián megvédenie elsőségét. Októberben azonban a kenyai csodafutó bejelentette, 40 évesen ismét szeretne megpróbálkozni az éremszerzéssel.

Ha sikerülne neki a bravúr, akkor Kipchoge vörös színű, füles frígiai sapkában vonulna be a történelemkönyvekbe. November 14-én ugyanis a rendezőbizottság bemutatta az esemény hivatalos kabalafiguráit, a vörös ruhás fejfedőket ábrázoló Frígeket. A frígiai sapkák hordása Franciaországban a szabadság jelképeként az 1789-es forradalom idején terjedt el, utalva arra, hogy az ókori Római Birodalomban a szabadok kiváltsága volt a sapka használat.

eliud kipchoge, tokio 2020
Forrás: Getty Images

A forradalom mozzanataira és történéseire a szervezőbizottság egyébként is nagy hangsúlyt fektet, a maratonfutás útvonalába is igyekeztek belecsempészni egy-két történelmi emléket. A verseny vonalvezetése például amellett, hogy a főváros ikonikus helyszínei mellett halad majd el, tartalmazni fogja az 1789. október elején megtartott Asszonyok Menetének haladási irányát is, melyet az élelmiszerhiány miatt feldühödött asszonyok tömege tett meg anno a párizsi utcákon. Az sem véletlen, hogy a női maraton az olimpia zárónapjára került, illetve, hogy a szervezők 2024. évi játékok logójaként egy olimpiai lánggal körülhatárolt női arcképet választottak, amelynek még nevet is adtak: Marianne-nak keresztelték. Ezekkel a gesztusokkal a szervezők a nők előtt kívánnak tisztelegni, egyben visszarepítenek minket időben az 1900. évi nyári olimpia idejére is, amikoris női sportolók - éppen a francia fővárosban megrendezett ötkarikás játékokon - először vehettek részt olimpián.

olimpia, noi maratonfutas
Forrás: Getty Images

A nők mellett a szabadidősportolók felé is erőteljesen nyitnak a szervezőbizottság tagjai, ugyanis a szabadság jegyében mindenki előtt szeretnék megnyitni Párizs köztereit. A franciák a hétköznapi emberek számára szeretnék lehetővé tenni, hogy az elit futókkal együtt, közösen futhassák le a maratoni távot az olimpia részeként. Ha ez megvalósul, a párizsi olimpia lesz az első olyan ötkarikás rendezvény, ahol amatőr sportolók is részesei lehetnek egy olimpiai versenyszámnak. A szervezők elképzeléseiket már a 2019-es év elején közzétették, azonban csak most hozták nyilvánosságra, miként lehetséges majd bekerülni az indulók közé. A franciák 20 024 fő számára tennék lehetővé a 42 kilométeres táv teljesítését (Mass Participatin Marathon, Marathon Pour Tous, Mindenki maratona), és ugyanennyi futó számára, hogy egy rövidebb, 10 kilométeres távon rajthoz állhassanak. Egyedülálló kezdeményezésnek számít, hogy az olimpia maratoni számában a világ leggyorsabb maratonistáinak nyomában bárki lefuthatja ugyanazt az útvonalat, ugyanolyan körülmények között.

És hogy hogyan is lehet majd rajtszámot szerezni erre a kivételes futóversenyre? Októberben pontosították a szervezők azt a három lehetőséget, amelyek közül egyet választva bárkiből “olimpikonok” válhat:
  • Regisztrálni kell a ClubParis2024 oldalra, és 2023. december végéig 4 kihívásnak kell megfelelni, vagy napi mozgással 100 000 pontot kell összegyűjteni
  • A verseny mobil alkalmazását kell letölteni (Mass Participation Marathon), ezen keresztül havi 4 futóeseményen kell részt venni
  • Team Orange Running instagram oldalán meghirdetésre kerülő aktivitásokat kell teljesíteni, erről azonban bővebb információkat még nem közöltek

Mind a maratont, mind a 10 km-es futást nyílt eseményként hirdetik meg a rendezők, aki bekerül, szintidő nélkül, díjmentesen vehet részt azokon. Akit pedig valóban érdekel a indulási jog, érdemes minél előbb bekapcsolódni a játékba, ugyanis mostanra 3 000 nevezés már gazdára is talált!