Borítókép: Saját álmairól mesélt Oertel Nándi, aki amúgy mások álmait valósítja meg

Saját álmairól mesélt Oertel Nándi, aki amúgy mások álmait valósítja meg

Aki fut, az egész biztos, hogy találkozott már az 42k.hu futóruha márkával. Az elnevezés és a kreatív, rugalmas vállalkozás mögött Oertel Nándor áll, aki maga is futó. Legtöbbször ő segít másoknak és működik együtt a futócuccok megtervezésében, most azonban pár perc erejéig Nándi lett a főszereplő, őt kérdeztük a márkájához, a futáshoz és a jótékonykodáshoz fűződő viszonyáról.

Hogyan jött az ötlet, hogy futócuccokkal foglalkozz?

Körülbelül tíz évvel ezelőtt kezdtem komolyabban a foglalkozni a futással. Pár barátommal kis közösséget alkottunk és szerettünk volna csapatpólót csináltatni magunknak. Mindenhonnan elhajtottak, mondván, 5-6 pólót nem csinálnak meg nekünk, 30-50-100 darab alatt szóba sem álltak velünk. Ezen felbosszantottam magam és elkezdtem körbenézni, kitanulni a technikáját, hogy miként lehet költséghatékonyan akár egyetlen darab technikai pólót megcsinálni. Az akkori vállalkozásom nem muzsikált túl fényesen, ezért egyre jobban beleástam magam a pólónyomásba. Aztán ismerősök révén jöttek a kisebb-nagyobb megrendelések, így egyre több gépet, alapanyagot, kelléket szereztem be. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy egy komplett műhely kerekedett ki belőle. Az első pár évben teljesen egyedül dolgoztam, majd, amikor rájöttem, hogy nem bírom egyedül, bővítettem a csapatot Szatmáry Évi kolléganőmmel, akivel azóta is együtt dolgozunk, illetve Nika, a feleségem is besegít a vállalkozásba és hamarosan további létszámmal fog bővülni a csapatunk.

Ahogy látom, azóta bővül a kínálat.

Igen, a pólók után jöttek az egyéb technikai ruhák, majd felismerve, hogy aki fut, az az utcán is szívesen hord futással kapcsolatos grafikájú ruhákat, jöttek a pamut pólók, kapucnis pulcsik, táskák, törölközők, bögrék, sütiformák. Jelenleg több száz féle termékünk van, folyamatosan megújuló grafikákkal, próbálunk mindig valami aktuális témákat feldolgozni ezek készítésénél.

Mezekkel segíti A Spartathlon Magyar csapatot

Több alkalommal is jótékony ügyek mellé állsz. Miért tartod ezt az attitűdöt fontosnak?

Nem vagyunk nagy cég, de amikor csak tudunk, segítünk. Készítettünk már pólót ajándékba a Dikh Villámoknak (kis, hányatott sorsú futócsapat), szerveztünk futópóló gyűjtést jótékonysági célokra, támogattunk kisebb futóversenyeket és a személyes kedvencem a Spartathlon Magyar csapat támogatása a csapatmezek elkészítésével. 2015-ben figyeltem fel arra, hogy amíg a Spartathlonon más országok versenyzői egyenpólóban vannak, a magyar csapat tagjai saját, szolid, vegyes futócuccokban jelennek meg. 2016-ban megkerestem az indulókat és felajánlottam, hogy elkészítem a magyar csapat közös mezét, természetesen támogatásként, ajándékba adom ezt nekik. Ekkor még nem láttam a versenyt a helyszínről, csak itthonról szurkoltam én is az indulóknak.

2021-ben viszont a legendás Bogár Janit kísérted. Mikor kezdted a supportálást a Spartathlonon?

2017-ben, 2018-ban és 2019-ben Vágó Bogit kísértük, segítettük, frissítettük a versenyen Józsa Ádám barátommal és tudósítottunk a helyszínről végig, 36 órán keresztül. Ekkor fogott meg még jobban ennek a versenynek a hangulata. 2020-ban a vírus miatt elmaradt, így Bogár Janit 2021-ben kísértük és segítettük végig a versenyen. Fantasztikus érzés volt negyedszer is ott lenni. Jani elképesztő ember, öröm volt vele, Ildikóval - Jani párja - és Ádámmal egy csapatként végigcsinálni ezt a versenyt. Remélem, jövőre is indul és újraélhetjük ezt a kalandot!

Nem a sebesség, hanem a nagyobb táv leküzdése ösztönzi

Te magad mióta futsz?

Komolyabban 2013-óta. Mindig is a hosszabb távok vonzottak. Nem a sebesség, hanem a még nagyobb táv leküzdése. Persze a kettő együtt jár, amikor több kilométert le tud futni az ember, akkor a sebessége is nő valamennyire, de sosem az volt a célom, hogy 3 óra alatti maratont fussak, hanem az, hogy miként lehet 12-16-24 vagy még több órát folyamatosan futni.

Korábban, gyerekként sportoltál?

Valamit mindig mozogtam, vagy egyesületben, vagy csak egyedül: úszás, asztalitenisz, atlétika, karate, görkori. A sport nagyon fontos része most is az életemnek egy fitnesz-őrült feleséggel és két örökmozgó gyerkőccel folyamatosan futunk-edzünk-bringázunk-görkorizunk-SUPozunk-kirándulunk.

Mit jelent neked a futás? Mi fogott meg benne?

Azt vettem észre, hogy nagyon ki tudok kapcsolni a mindennapok zajából futás közben és hihetetlenül kreatív gondolataim támadnak közben. Nem egyszer előfordult, hogy egy projekthez ki kellett találnom valami grafikát. Elakadtam. Elmentem futni. Menet közben kitaláltam, visszaértem, megrajzoltam. Ezen kívül a határaim feszegetését találtam benne nagy kihívásnak. Mindig van egy vagy több holtpont, amikor azt mondod, innen már nem megy tovább… aztán átlendülsz rajta és folytatod a futást.

Mire vagy a futás tekintetében a legbüszkébb?

A hosszú futások közül a 2018-as Spártai Százas (100 km a Margit-szigeten, 19 szigetkör) volt az első olyan futásom, amikor úgy futottam le ezt a hosszú távot, hogy egyetlen métert sem sétáltam közben, végig egyenletes tempóban haladtam, megállás nélkül. Kedvenc, leghosszabb futásom 2019-ben a Korinthosz 160 (Szekszárd-Baja-Szekszárd 160 km) volt, amit bár jobb idővel terveztem, de így is szépen teljesítettem bőven szintidőn belül. Sajnos ugyanebben az évben az Ultrabalatonon (221 km) ki kellett szállnom 142 km-nél egy lábsérülés miatt, de feltett szándékom revansot venni. Sajnos, egy hosszabb időszakot kihagytam sérülés miatt, de egyre jobban kezd visszatérni az energiám, érzem, hogy fogok én még futni a kedvenc versenyeimen és egyszer a Spartathlonon is futóként leszek majd jelen, nem kísérőként. Már csukott szemmel is végig tudok menni a pályán, ismerem minden szegletét.

Kreatív megoldásokra készítette a járványidőszak

Hogy bírod ezt az életmódot? Sok futóversenyen ott vagy, a hétvégéid többnyire erről szólnak.

Általában azokon a versenyeken szoktunk kitelepülni, ahova a pólókat is mi gyártjuk, így szívesen áldozzuk be ezeket a hétvégéket családilag. Kicsit pihenünk is a helyszínen, kicsit dolgozunk, sok ismerősünkkel találkozunk, tartjuk a kapcsolatot a szervezőkkel, résztvevőkkel.

Hogyan érintett a járvány időszak? Volt B terved? Vagy ha megy az üzlet, az annyira leköt, hogy másra már nincs időd?

Sajnos rosszul érintett minket is, amikor a futóversenyeket nem lehetett megtartani. Hirtelen jó ötletekre volt szükségünk, ezért kitaláltunk olyan termékeket, amiket addig tudunk gyártani. Csináltunk „Egyedül futok, hogy megint együtt futhassunk” feliratú kollekciót, amelyből szerencsére sokat rendeltek a futók, nyomtunk maszkokat, egyéb ajándéktárgyakat. Átvészeltük idáig. Remélem, a jövőben tervezhetőbbek lesznek a rendezvények, futások és visszaáll a piac.

Mi a célod futásban?

Mint az egyik kollekciónk neve is mutatja: RUN4FLOW. Nagyon jó érzés, ha el tudod érni a flow állapotot futás közben, bár ez nem mindig könnyű. Van, amikor gyorsan jön és sokáig tart, van, amikor csak a szenvedés van. A mostani sérülésemből tanulva többet kell erősíteni, nyújtani, más sportokat űzni és nem „csak” futni eszetlenül.

És mi a terved a sportruházat tekintetében? Gondolkozol-e új dolgokon? És ha igen, miken?

Szerencsére mindig akad valami új ötlet egy új termékre, vagy új kollekcióra. Van, hogy saját kezdeményezésből, van, hogy külső megkeresés eredményeként. Új nyomástechnológiák jelentek meg, amivel még szebb, még jobb, még különlegesebb nyomatokat tudunk majd készíteni mindenféle termékre.

A végén még annyit árulj el, ki vagy kik a kedvenc futód, futóid? Van-e valaki, aki különösen közel áll a szívedhez?

Én minden futót szeretek.

Egyszerre jótékony és vicces projekt

Ritka, hogy a szerző és a riportalany együtt dolgozik egy jótékonysági ügyön, de esetünkben erről van szó. Nándi erről is beszélt:

„Büszke vagyok a Ne pánikolj, sportolj! kollekciónkra, amit Tamás Ritával együtt álmodtunk és valósítottunk meg. Ha valaki nem tudná, ezen ruhák eladásából Rita időről időre támogat nehéz körülmények között élő anyákat, futókat, családokat. Szeretem azért is, mert nemes ügy és azért is, mert jópofa, irónikus, vicces grafikákkal dolgozunk.”