Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,terepfutás,Csanya

Nem tetszettek neki a hazai rendezvények, ezért csinált sajátokat - interjú Csanyával a terepfutás múltjáról és jelenéről

Forrás: Szász Norbert
November 1-jén indul a 2019-es Salomon Ultra-Trail® Hungary nevezési időszaka. Ötödik alkalommal kerül megrendezésre az esemény, amely az elmúlt öt évben az ország legnagyobb terepfutó rendezvényévé nőtte ki magát, ráadásul már külföldön is jegyzik, hiszen megkapta az Ultra-Trail® World Tour Discovery Race címet. Csanyával, az UTH szervezőjével beszélgettem.

2009-et írunk. Először megyek Mátrabércre. Régi, patinás túra, nehéz útvonalon. Használaton kívüli vasútállomáson nevezünk és rajtolunk Sirokon. Nincs WC, nincs öltöző, nincs semmilyen zárt (netán fűtött helyiség), nincs rajtkapu, nincs zene. Futva indulunk jó páran már akkor is. Pár évvel később - 2018. május, Szentendre, Dunakorzó. Hatalmas Salomon Ultra-Trail® Hungary feliratos rajtkapu, kordonokkal hosszan lezárt célterület. Terepfutók érkeznek be 112, 84, 54 és 30 km-es távokról. Jelölt, éjszaka is látható útvonalon futnak, gazdagon ellátott frissítőasztalokról válogathatnak, rajtpólót és finisher érmet kapnak, a versenyközpont egy közeli iskola tornatermében van kialakítva, WC-vel, öltözőkkel, tisztálkodási lehetőséggel, az útvonalon néhány helyen és a célban meleg étellel. Nagyot változott a világ az elmúlt közel 13 év alatt, amióta az első terepfutó versenyen elindulhattak a magyar terepfutók.

Csanya, az UTH szervezője, a hazai terepfutás egyik meghatározó személyisége, sokat tett azért, hogy a hazai terepfutók mondhatni más minőségű eseményeken vehessenek részt. Közel 12 éve szervez terepfutó versenyeket. Hívják őt - viccesen - a terepfutás pápájának, még viccesebben a terepfutás papájának, celebfutónak, mert ma már szinte megkerülhetetlen, ha terepfutásról van szó. Rádióban, online és offline területen egyaránt megtalálhatóak a nyilatkozatai, írásai. Mindenről van véleménye, ami kapcsolódik a (terep)futáshoz. Még itt, a Runner’s World online-on is kapcsolatba lehet vele lépni. Megosztó személye körül mindig lehet olvasni bonyodalmat is, mert versenyszervezőként simán bevállal olyasmit, amely ellenérzést vált ki a terepfutók egy részéből. Véleményét ettől függetlenül markánsan képviseli, és a telt házas eseményei jelzik, hogy az út, amin jár, nem nevezhető tévesnek.

terepfutás,Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,terepultra-futás,Csanya
Forrás: Terepfutás.hu, Szász Norbert
Vértes Terep Marton: rajt előtti pillanatok, amolyan Csanyásan.

Kint voltam az idei UTH-n és azon gondolkodtam, hová jutottál, amióta elkezdtél versenyszervezéssel foglalkozni… Mióta is csinálod, 2007.?

2006-ban alakult a Terepfutás.hu, Lupus-szal alapítottuk (Lupus: Farkas László, Csanya egykori szervezőtársa - a szerkesztő).

Akkor 12 év, szóval ez alatt a 12 év alatt mivé alakult az, amit elkezdtél csinálni? A Vértes Terep Maraton volt az első, ugye, aztán az idei UTH pedig már egy egészen más szintű verseny volt. Hogyan kezdődött ez az egész?

Igen, az első három VTM még hibrid volt, vagyis volt teljesítménytúra és terepfutó versenyszám. Úgy indult, hogy nem tetszettek a hazai rendezvények. Amit csináltak, az inkább hobbi szintű szervezés volt. A magam részéről szerettem volna valami változást, mert zavart, hogy mindenhol ugyanazokkal a szolgáltatásokkal találkozom: zsíros kenyér, ugyanolyan méretű, formájú kitűzők mindenhol, maximum a rajtuk lévő kép és felirat változik. Egysíkúak voltak a hazai rendezvények. Amit nem leszólok, mert ennek is megvan a varázsa. Ez a véleményem, amit persze félre szoktak érteni. Bennem másfajta rendezvény képe élt. Vannak azok a rendezvények, teljesítménytúrák és vagyunk mi, akik létrehoztunk valami egészen mást. Elsőre, sőt másodszorra nem is sikerült megvalósítani mindazt, amit gondoltam, de folyamatosan lépegettünk fölfelé.
Számomra például elfogadhatatlan, hogy egy esemény rajtja buszmegállóból induljon.

Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,terepfutás,Csanya,Mátra Trail
Forrás: Terepfutas.hu, Szász Norbert
Futók az idei Mátra Trail L távján.

Voltak szempontjaitok, hogy mi az, aminek alapvetően meg kell lennie?

Igen. Ilyen emberi dolog, hogy legyen WC. Egy buszmegállóban nincsen WC. Egy fiúnak még könnyű elintézni ilyesmit, de egy lány indulónak igen körülményes. Legyen zuhanyzó a célban, ahol a száraz ruhám vár. A frissítőpontokon minőségi élelmiszer, izótóniás ital legyen.

Tehát az volt a kezdeti igény, hogy csináljunk valami mást. Például az itinereket már az első évben grafikus tervezte. Előtte kézzel rajzolt, agyon fénymásolt, papírra nyomott itinerekkel találkoztunk. Ami egyrészt szétázott, másrészt olykor alig lehetett elolvasni, mert a fénymásoláskor lemaradt róla a széle. Ezzel kellett végigmenni, ebből kellett tájékozódni. Szerintünk alap, hogy legyen olvasható és normális minőségű a térképvázlat és az útvonalleírás. Vagy például az okleveleket nyomdában gyártattuk egyedileg, nem boltban vásárolt biankó oklevelet adtunk. Kértünk az akkori szponzortól, a Lowe Alpine-tól fotókat, amelyek az oklevél alapját adták, nem nyuszikás, hóemberes, Paintben megrajzoltat adtunk. Lehet azt is persze, de számunkra nem ez volt az irány. Azt gondoltuk, egy rendezvény attól jó, ha meg tudod különböztetni a többitől, ha van valami egyedi benne.

Figyeltem a trendet, olvastam mindent, aztán 2007-ben, amikor kimentem a CCC-re (az Ultra-Trail® du Mont-Blanc 100 km-es versenyszáma), elámultam, hogy hoppá! A negyedik rendezésnél tartottak, iszonyatos anyagi háttér, szponzoráció volt mögötte, már a North Face is benne volt. Persze nem lehet, nem szabad összehasonlítani egy teljesítménytúrát, vagy például az UTH-t és az UTMB-t. Olyan határok vannak, amelyeket egyik sem fog soha átlépni és persze nem is kell, így mindenki eldöntheti, hol fut, mi az, ami számára elfogadható. De egyfajta mérce volt minden külföldi verseny, melyen részt vettem.

Nagyjából így indultunk. Egyébként óriási csalódás volt az első VTM-en, 2007-ben, hogy csak 43 futó volt. Persze több nem is nagyon volt akkor még.

Dupla Élmény,Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,Csanya,terepfutás
Forrás: Terepfutás.hu, Szász Norbert
A 2012-es Dupla Élmény, az első páros terepfutóverseny a Mátrában került megrendezésre.

2006-ban volt az első terepfutóverseny Magyarországon, a Terep Százas, ami akkor még a Kinizsi Százas útvonalán zajlott, azzal egy időpontban. Tisztán emlékszem, hogy az első Terep Százasra, 2006. áprilisában egy parkolóban neveztem be, amikor Balázs (Korányi Balázs, a Terep Százas kitalálója és szervezője - a szerkesztő) adott egy A4-es lapra nyomott szórólapot, hogy lesz egy ilyen, és mit gondolunk róla. Mondtam neki: "Azt gondolom róla, hogy be akarok nevezni. Lehet már nevezni?" Azt mondta igen, odaadtam neki 2 ezer forintot, a nevezési díjat. Ezer forint volt a Kinizsi nevezési díja és plusz egy ezresért lehetett menni a Terep Százra. Azt hiszem én voltam az első regisztrált. Minőségi lépés volt, hogy eldönthettem, a Kinizsi Százason indulok vagy a Terep Százason, ahol 4 vagy 5 helyen adtak frissítést, időmérést és célpólót némi extra költség fejében.

Sokan abba csöppennek bele, amit ma te csinálsz, én örülök neki, hogy megélhettem a hazai terepfutás kezdeti időszakait.

Igen, egész mások voltak azok az idők, örülök neki, hogy talán valamennyire én is befolyásoltam a hazai terepfutás irányát.

A Terepfutás.hu vezette be:

2010-2014 között rendeztétek az új Terep Százast, ami sikeres rendezvény volt. Sokan szomorúak voltunk, amikor megtudtuk 2014-ben, hogy nem lesz többet. Miért hagytad abba?

2014-ben már mást szerettem volna csinálni, aminek a Terep Százas már nem felelt meg. Úgy éreztem, hogy a saját kis versenyeim már túlnőttek a Terep Százason. Érzésre hiányzott belőle csomó minden számomra.

Miért jöttek be ezek a kis versenyek, miért kezdtél ezekkel foglalkozni?

Növelni akartam a versenyek számát. Az első ilyen kis verseny a Börzsöny Trail volt 2012-ben egy távval, ami 35 km volt. Ez a Börzsönyben nem annyira rövid. A verseny után mondták, hogy jó volt ez a táv, de milyen jó lenne rövidebb is, mert akkor jönne ez meg az. Nem véletlenül volt a Terep Százas „a verseny”. Mindenki ultrában gondolkodott akkor. Valami miatt kényszerű volt az „ultrázás”, ezt láttuk. Engem többször cikiztek, hogy miért a CCC-n indulok, miért nem a leghosszabbon, az UTMB-n. Az volt a trend, a leghosszabb távon indulni. Kicsit kényszeres volt a távválasztás.

Hogyan alakult ki az, hogy mi lesz a Terep Százas helyett?

Azért lett Szentendre, mert normális rajt-cél helyszínt akartam, nem egy általános iskola udvarát. Az üres iskolaudvar talán kevésbé emlékezetes célhelyszín, mint a szentendrei városközpont, a Duna parttal. Az UTH útvonalait Erdei Andrew rakta össze.

A városvezetés nagyon lelkes, sőt a polgármester be is kapcsolódott az egészbe futóként is.

Amikor az első UTH-t szerveztük még 2014. nyarán, más polgármester volt, vele nem is találkoztam. Aztán az első rendezés előtt lett Miklós (Verseghi-Nagy Miklós - a szerkesztő) és ő már érdeklődő volt, sőt be is kapcsolódott, díjátadó volt az első UTH eredményhirdetésén. Először volt futóversenyen és csodálkozott, hogy ez ilyen, ennyi ember van és tényleg 100 km-t futnak… Nagyon tetszett neki és a következő évben benevezett a Visegrád Trail-re.

Idén pedig már a Szentlászló Trailen, a 84 km-en indult.

Igen, jövőre pedig az UTH-n szeretne indulni, ami nekünk nagyon jó reklám.

Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,Csanya,Szentlászló Trail,terepfutás
Forrás: Terepfutás.hu, Szász Norbert
A 2018-as Szentlászló Trail futói a Vadállóköveknél. Az UTH útvonalait Erdei Andrew-val rakták össze.
Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,Csanya,terepfutás
Forrás: Terepfutás.hu, Szász Norbert
Az UTH egyik legszebb szakasza, a Spartacus ösvény a Pilis- és Visegrádi-hegységben.

Sokan piszkáltak téged azokért a lépésekért, amelyeket az évek során bevezettél a versenyeiden, például a kötelező felszerelésért, a saját pohárért, de állandó téma a nevezési díjak kérdése is. Ezt hogyan viseled?

Részben megértem őket, együtt indultam sokakkal, de itt idővel más lett az irány. Nincs ezzel semmi baj. Ha valakinek az kell, hogy 1500 forint legyen a nevezés, nem kell neki ilyen frissítés, nem kell finisher póló, meg érem, az választhat más rendezvényt.

2012-ben vezettük be a saját poharat a Terep Százason. Onnantól indult el a hőbörgés, de végül beleszoktak, ma már nem okoz gondot senkinek, sőt már alapnak mondanám. Ha akarnak jönni, akkor így is eljönnek. Amikor annyi futó jön egy-egy versenyre, hogy betelik a mezőny, akkor nem különösebben érdekel a méltatlankodás. Elfogadom mások véleményét, de nem befolyásol. Olyankor persze nehéz, amikor hozzám közelebb állók mondják. Sokan azt nem fogadják el, hogy nekem ez munka, ebből élek, ez a főállásom. Még mindig van, akinek gondot okoz, hogy valaki számára munka a versenyszervezés és nem szabadidős tevékenység. Piszok mennyiségű munka van egy-egy versenyben és erős anyagi kockázat is. Amikor kitalálunk egy versenyt, egy évvel előbb megrendeljük az érmeket, hogy időben elkészüljenek. Sok pénzt fizetünk ki előre, amit nyilván szeretnénk visszakapni, sőt többet, mert senki nem dolgozik ingyen.

Hosszú folyamat volt a nulla profitos teljesítménytúráktól eljutni az UTH-ig. De aki most csöppen bele ebbe az egészbe, annak a fejében már meg sem fordul mindez.

Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,Csanya,terepfutás,Budai Trail
Forrás: Terepfutás.hu, Szász Norbert
A 2017-es Budai Trail futói a Nagy-Szénásról lefelé.

Egyébként a kötelező felszereléseket azért hoztad be, mert azt gondoltad, hogy valóban lehetnek olyan helyzetek, amelyek megoldása könnyebb, ha bizonyos felszerelés ott van a futónál?

Nem gondoltam, hanem konkrétan megtörtént. A 2013-as VTM után döntöttem így. A verseny előtti napokban nagyobb mennyiségű hó esett – akkor rekedtek az autópályákon az autók, ha emlékszel – a verseny előtti este pedig elkezdett szakadni az eső, ami azért volt gond, mert elkezdett olvadni a hó. Abból a 20-30 cm hóból, ami a Vértesben volt, térdig érő latyak lett. Több mint 40 futót mentettünk mindenféle helyekről és nem csak a végét, hanem az élmezőnyt is. Folyamatosan jártak az autók és szerencse volt, hogy csak 40 embert és nem lett senkinek komolyabb baja. Utána azt mondtam, hogy ennyi, elég, most már nem ajánlott, hanem kötelező az a néhány holmi. Aki ezt nem fogadja el, az ne jöjjön többet.

A VTM volt az első versenyünk, amelyen csak előnevezés volt, helyszíni nem. Ez azért történt, mert elkezdett emelkedni a létszám, beneveztek 100-150-en előzetesen, a helyszínen pedig akkora tömeg jelent meg, hogy fél órát csúszott a rajt. Nem győztük összerakni a rajtszámokat és a dugókákat. Ezért is kaptam, olyanoktól is, akiktől nem számítottam rá. Azt mondták, „micsoda hülyeség, nem akkora verseny a VTM”. Nem látták át, hogy ez nem attól függ, milyen nagy egy verseny távja, hanem bizonyos létszám fölött nem lehet megvalósítani a helyszíni nevezést. Vagyis lehet, de annak az a következménye, hogy csúszik a rajt mondjuk egy órát, vagy nem lesz annyi frissítés a pontokon, mert nem 400 emberre készültünk, hanem csak 200-ra. Nem véletlen, hogy a teljesítménytúrákon olyan minőségű és mennyiségű frissítés van. Semelyik rendező nem vállalja be azt, hogy előre bevásárol egy csomó kaját, aztán leesik az eső és a tavalyi 600 ember helyett eljön 200, ő pedig mit csinál 40 tonna mazsolával?! De egyébként teljesen érthető, hogy így csinálják, cserébe persze nem is 8 ezer forint a nevezési díj, mint nálunk.

Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,terepfutás,Csanya,Mátrabérc Trail
Forrás: Szász Norbert
Csanya versenyzőként a 2014-es Mátrabérc Trail-en, Kékestetőn.
Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,terepfutás,Csanya,100 miles of Istria
Forrás: 100 miles of Istria Facebook oldal
Az idei 100 miles of Istria Green, azaz 67 km-es távján.

Most szinte minden versenyed telt házas, ugye?

Nagyjából igen, idén a Mecsek Trail volt az, amely nem telt be. A Mecsek valamiért mostohagyerek. Még az új versenyünk, a Vértes Trail is betelt, ami a Mátra Trail után két héttel lesz, a Piros 85 másnapján. 510 név van a rajtlistán. Az idei Budai Trail 22 perc alatt telt be.

Ugyanazok a futók járnak a Trails sorozat versenyeire?

Most a Mátra Trail-re és a Vértes Trail-re összesen 185 olyan ember jelentkezett, aki még sose volt nálunk. Ha jót csinálsz, akkor biztos el fognak jönni a futók, nem kell attól félni, hogy egy-egy hétvégén több rendezvény is van, amely elviszi őket. A Pirosra az ultrások mennek, biztos van olyan teljesítménytúra, ami a Bükkben van, oda a miskolciak mennek, lehet a Velencei-hegységben is van valami ekkor, és biztos van még vagy négy terepfutóverseny, ilyen-olyan közösségi futások, de azt gondolom, tök jó, hogy ennyi lehetőség van, és mindemellett megtelnek a versenyeink. Mindenki ki tudja találni, hová megy futni. Engem nem zavar semmilyen konkurens esemény.

Melyik a kedvenc versenyed a sajátjaid közül?

Az UTH nyilván.

Van olyan versenyterv, amit még nem csináltál meg és szeretnél a jövőben?

Rengeteg, ilyen például egy többnapos verseny. Az szerintem hiányzik a hazai terepfutó versenyek közül, valami durva terepen.

Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,terepfutás,Csanya
Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
A 2018-as Salomon Ultra-Trail Hungary rajtja az éjszakai Szentendrén.
Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,terepfutás,Csanya,Nagy Tünde
Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
A 2018-as UTH 112 km-es távjának női győztese, Nagy Tünde a célban.

Te futóként hogyan boldogulsz, behatárolják a lehetőségeidet a saját versenyeid… Mikor tudsz futni?

A saját versenyek hetében egyáltalán nem futok, ami rossz. Régebben még el tudtam menni útvonalat jelölni, de már ez sem megy, mert rengeteg feladat van. Van egy csomó versenyünk, amiből nem látok semmit, csak a versenyközpontot.

Hány napot vesz el egy-egy kisebb verseny?

Nagyjából egy egész hét azzal telik, hogy megveszünk mindent, bepakolunk a teherautóba, elmegyünk, kipakolunk, megrendezzük, utána összepakolunk ismét, elmosogatunk.

Van raktáratok, ahol tároljátok a szervezéshez szükséges holmikat?

A garázsunk fullon van. Március óta nem álltunk be az autóval. Meg a padlásunk is. 20 literes kannából van 250 darab, kisebb kannából is vagy 70-80. Ezeket minden verseny után tisztára kell mosni. Saját fém evőeszközeink vannak, vagy 1200 kanalunk, 5-600 villa, ezeket otthon a saját mosogatógépünkben mossuk tisztára. Méretben nem nőnek már a versenyek, nem nő a létszám, mert nem engedjük, így nagyjából elférünk. Rengeteg saját cuccunk van, de eljutottunk oda, hogy sok mindent bérlünk. A sátrakat, asztalokat, padokat egy helyről, amelyet ki is szállítanak. Eleinte én szállítottam ezeket a holmikat a helyszínre, ma már nem működne ez.

Salomon Ultra-Trail Hungary,UTH,terepfutás,Csanya
Forrás: Ultra-Trail Hungary Facebook oldal
A 2018-as UTH eredményhirdetése után Csanya és a szervezőcsapat, vagyis a CREW tagjainak egy részével.

Gondoltad, hogy ennyire sikeres lesz az UTH?

Igen, gondoltam, de azt nem, hogy ennyi idő alatt. Ez volt a negyedik rendezésünk, 430 futóról fölment 975-re az indulói létszám. Ami megnyugtató benne, hogy rengeteg külföldi jön. Idén megkaptuk az Ultra-Trail® World Tour Discovery Race címet. 2019-ben 8 Discovery Race lesz, ebből 3 európai. Az UTH jelenleg a legnagyobb trail verseny az országban. Talán lesz idén is egy kis újdonság, amivel a futók kedvében szeretnénk járni, de erről majd később, ha biztossá válik, hogy meg tudjuk valósítani.

Ultra-Trail World Tour