hegyikerékpár, Vas Kata Blanka, tokyo 2020, olimpia,

Negyedik lett Vas Kata Blanka a tokiói olimpia női hegyikerékpáros futamán

Forrás: Tim de Waele / Getty Images
A 19 éves fiatal lány, a mezőny legfiatalabbjaként mindenkit meglepett a szenzációs eredménnyel.

Ráadásul a címvédőt és a világbajnokot is megelőzte, ezzel minden idők legjobb magyar kerékpáros eredményét érte el az olimpiák történetében.

Vas Kata Blanka a 38 fős mezőny utolsó helyéről vágott neki a 20,55 kilométeres távnak, ám kiváló rajtjával már a nehéz terep elején előretört a harmadik helyre. Egy jobb kanyarban azonban elcsúszott, így a következő meredek részen fel kellett tolnia a kerékpárját, és visszaesett a tizedik pozícióra.

A 3,85 kilométer hosszú, 150 méternyi szintkülönbséget tartalmazó körpályát ötször kellett teljesítenie a mezőnynek. A sáros talajon sorra estek és lassultak le a versenyzők. Az élen a svájci Jolanda Neff másfél perc közeli előnyt dolgozott ki a táv második felére, melyben két honfitársa, Sina Frei és Linda Indergand üldözte. Ők hárman értek célba az első három helyen. Az U23-as világbajnokságon hegyikerékpárban ezüst, terepkerékpárban ezüst- és bronzérmes Vas az utolsó körökben sorra hagyta le riválisait, és végül a három svájcit leszámítva mindenkit megelőzött.

hegyikerékpár, olimpia, Vas Kata Blanka, tokyo 2020
Forrás: Tim de Waele / Getty Images

Nagyon nehéz verseny volt, nagyon izgultam. Hibáztam párat, de bíztam magamban, hogy a saját tempó jó lesz. Nem akartam hirtelen felérni az előttem lévő csoportra, mert akkor megrogytam volna nagyon. Így saját tempóban jól haladtam, az utolsó két körben pedig sikerült a negyedik helyre felérni” - nyilatkozta az M4 Sportnak Vas, aki a hegyikerékpár mellett terepkerékpárban (cyclocross), illetve országúton a mezőnyversenyben és az időfutamban is aktuális felnőtt magyar bajnok.

Mindehhez hozzátette, hogy nem az erő, hanem a technikai tudása volt az, amely miatt felért az előtte tekerőkre, de szavai szerint a legnagyobb előnyt az jelentette számára riválisaival szemben, hogy a terepkerékpáros tapasztalata miatt jól tud sárban tekerni, ezért kifejezetten örült a viadalt megelőző esőnek.

Női hegyikerékpár eredmények

1. Jolanda Neff (Svájc) 1:15:46 óra
2. Sina Frei (Svájc) 1:11 perc hátrány
3. Linda Indergand (Svájc) 1:19 perc hátrány
4. VAS KATA BLANKA 2:09 perc hátrány

Tegnap lezajlott a női triatlon futam is, ahol Bragmayer Zsanett a 12. helyen végzett, a másik magyar versenyző, Kovács Zsófia kiesett.

Az 1,5 kilométer úszásból, 40 kilométernyi kerékpározásból, 10 kilométeres futásból álló távon az esélyesek csoportja kerékpáron már meglépett, Bragmayer az üldözők között azonban nagyszerűen tartotta magát. Az utolsó számra a 12. helyen vágott neki, amelyet meg is tartott. A magyar női triatlonosok közül ez a legjobb olimpiai helyezés, az eddigi csúcsot Edöcsény Nóra 2000-es szereplése jelentette, aki Sydneyben a 19. volt.

triatlon, Bragmayer Zsanett, olimpia, tokyo 2020,
Forrás: MTI

Bragmayer az MTI-nek kiemelte: azzal a céllal érkezett Tokióba, hogy megdöntse Edöcsény magyar olimpiai rekordját, illetve azon belül inkább a legjobb tizenöt közé kerüljön. A plusz helyezést már ajándéknak tekinti. Hozzátette: az év elején inkább a váltós szerepléstől várt jobb eredményt, de miután jól sikerült az edzőtábora, és a tavaszi versenyszezonban is jól ment, inkább az egyénire tevődött esetében a hangsúly.

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/03 (digitális verzió)

Minden, ami a nyári futásokhoz kellhet! Természetesen, fókuszban az olimpia, hiszen az ország együtt szurkolhat majd a hazai sportolóknak: a címlapon Krizsán Xénia hétpróbázó, aki a magyar atlétika feltörekvő csillaga, de összeszedtük, mely magyar atlétákért izgulhatunk majd, és milyen korábbi sikereket értek el a korábbi ötkarikás játékokon. Sok érdekes és hasznos cikk mellett egy 5km-es mellékletet is találsz a lapban, ami edzéstervekkel együtt segít a kezdőktől kezdve azoknak, akik végre 20 percen belül szeretnék lefutni ezt a távot. Érdemes fellapozni! Még több információ: ITT

 

595 Ft

Női triatlon eredmények

1. Flora Duffy (Bermuda) 1:55.36 óra
2. Georgia Taylor-Brown (Nagy-Britannia) 1:56.50
3. Katie Zaferes (Egyesült Álalmok) 1:57.03

...12. Bragmayer Zsanett 2:00.00

Forrás: MTI