Borítókép: Négy magyar csapatért is szurkolhatunk az idei Transalpine Run-on

Négy magyar csapatért is szurkolhatunk az idei Transalpine Run-on

Forrás: Hendrik Aufmkolk
3 országon át ível az útja annak a 270 párosnak, akik idén rajthoz állnak a közel 300km hosszúságú és több, mint 17 ezer méternyi pozitív szintkülönbséget tartalmazó, legendás Alpokat átszelő 8 napos ultramaratoni fesztiválon, a 16. alkalommal megrendezésre kerülő DYNAFIT Transalpine Run 2022 powered by Volkswagen R versenyén.

A verseny rövidebb, kétnapos betétfutamán 3 magyar duó áll rajthoz, míg a nyolcnapos versenyen egy férfipáros lesz ott az indulók között szeptember 3-án a németországi Garmisch Partenkirchenben. A cél pedig az olaszországi Valles lesz az idén, de addig még hosszú út vezet. A nyolcnapos táv útvonala 286 kilométerével és 17 070 méteres szintemelkedésével az egyik legnagyobb kihívásnak számít a legendás Alpok-átkelés eddigi 17 éves történetében. A versenyre idén 27 nemzet több mint 270 csapata vállalkozik, amelyekhez további 150 kétfős csapat csatlakozik az első két napra. A rövidebb táv versenyzőire 74 km és 3950 méternyi szint vár, akik a teljesen teltházas "RUN2" betétfutamon kóstolhatnak bele a semmihez sem fogható Transalpine hangulatba.

Maga az útvonal rendkívül látványos és nagyrészt új ösvényeken halad, gleccserátkelésekkel tarkítva, de a futók többször is átlépnek majd a 3000 méteres határ fölé. A királyi etapra a 3. napon kerül majd sor, amikor Imsttől Mandarfenig, 54 kilométer és 2800 méter emelkedő vár a résztvevőkre. Ez a Transalpine-ok történetében az eddigi leghosszabb és legszintesebb szakasz lesz egyébként. A kemény próbatételt egy pihenőnap követi majd a következő napon, amikor csupán egy vertikál verseny vár az indulókra a Riffelsee-ig vezető hegyi sprinten.

"Az idei év útvonala valóban látványos lesz, és még a Transalpine rutinos harcosai számára is igazi kihívásokat tartogat. A nyolc szakaszból négy teljesen új, de a többi etapon is számos izgalmas ösvény vár a futóinkra. Meggyőződésünk, hogy felejthetetlen élményt tudunk nyújtani a versenyzőknek, akik a világ minden tájáról érkeztek hozzánk, és az Alpok egyik legcsodálatosabb természeti csodái között élhetik át a terepfutás szépségét.“
nyilatkozta Martin Hafenmair, a TAR versenyigazgatója
Martin Hafenmair versenyigazgató

A nemzetközi mezőnyben a sok újonc mellett rutinos versenyzők is rajthoz állnak. 27 nemzet futói érkeztek Garmischba többek közt Németországból, Ausztriából, Svájcból, az Egyesült Államokból, Belgiumból, Hollandiából, Nagy-Britanniából, Kanadából, Olaszországból és Spanyolországból. A résztvevők egyharmada nő, a legidősebb futó 74 éves, a legfiatalabb pedig 19 éves. A Transalpine Run pedig a 17 év alatt semmit sem veszített a varázsából, amit egy másik érdekes statisztika is bizonyít: az indulók mintegy 60%-a először vesz részt a versenyen (a RUN2 esetében több mint 80%), másrészt vannak olyan megrögzött TAR-rajongók is, akik alig hagynak ki egy-egy évet. Van 13 olyan versenyző, aki legalább 10 alkalommal vett már részt eddig és azóta is mindig visszatér.

A verseny egyetlen magyar párosa az It’s my Trail Team tagjai Nedjalkov Balázs, akinek az idei lesz a harmadik Transalpine-ja és csapattársa dr. Haidekker Bence, aki tavaly a kétnapos versenyen állt rajthoz Korda Evelinnel.

RUN2: Több mint 70 kilométernyi önfeledt szórakozás

A kihívások mellett szórakozásra és izgalmakra is számíthatnak a RUN2 betétfutamán indulók. A 150 kétszemélyes csapat között pedig három magyar duóért szurkolhatunk a hétvégén, akik ugyanúgy megteszik a Garmisch-Partenkirchenből Nassereithen át Imstbe vezető 74 kilométeres és közel 4000 méteres magasságot tartalmazó utat.

A Monday6 csapat tagjai Cholnoky Anna és Gyömbér Viktória, a #TeamProsecco tagjai Veres Andrea és dr. Juhász Nóra, míg a Ka-MI csapatát Szilágyi Károly és Kováts Mihály erősíti.

Minden információ a versenyről megtalálható ITT!

Monday6 és #TeamProsecco
A napi szakaszok
  • Szeptember 3.: Garmisch-Partenkirchen (D) - Nassereith (AUT) 43km, 2180m
  • Szeptember 4: Nassereith (AUT) - Imst (AUT) 31km, 1770m
  • Szeptember 5: Imst (AUT) - Mandarfen (AUT) 54km, 2800m
  • Szeptember 6: Hegyi sprint Rifflsee 7,30km, 670m
  • Szeptember 7: Mandarfen (AUT) - Obergurgl (AUT) 37km, 2450m
  • Szeptember 8: Obergurgl (AUT) - Stubaital (AUT) 37km, 2400m
  • Szeptember 9: Stubaital (AUT) - Gossensass (ITA) 43km, 2100m
  • Szeptember 10: Gossensass (ITA) - Vals (ITA) 34km, 2700m