Borítókép: Munka nélkül, szponzorok nélkül, de a legjobb 10-ben a New York Maratonon

Munka nélkül, szponzorok nélkül, de a legjobb 10-ben a New York Maratonon

A 23 éves Connor McMillan a tizedik helyen ért célba a vasárnapi New York Maratonon, 2.12.07-es idejével egyéni legjobbját futotta a fiatal amerikai futó.

Connor kevesebb, mint négy perccel az első helyen befutó Geoffrey Kamworor mögött érkezett célba (02:08:13-at futott a kenyai futó), és az, hogy ilyen kiváló futást tudott összerakni vasárnap, nem mindennapi történet.

Az Utah államból származó fiatal amerikainak nincs semmilyen támogatója és munkája sem. Áprilisban végzett a Brigham Young Egyetemen vegyészmérnökként. Kiváló egyetemi atléta volt és az egyetem elvégzése után úgy döntött, hogy nem hagyja veszni sportolói tehetségét. "Mindig úgy éreztem, ha főállású munkát vállalok, futóként teljesen elveszek.” – monda McMillan. „Így pedig befejezetlenül marad az, amit elkezdtem az egyetemen. Én azonban még bizonyítani akartam, hogy több van bennem.”

McMillan korábbi legjobb maratoni ideje 2:23:28 volt, amit 2016. októberében futott Chicagóban.

A jelenlegi felkészülése során egy 13 hetes specifikus edzésprogramot teljesített. Hetente átlagosan 110 mérföldet (kb. 177 km) futott. Edzőtársai Jared Ward (NYC Maraton 6-ik helyezett, 2.10.45-ös idővel) és Clayton Young (legjobb félmaratoni idejét, 1.03.40-et idén ősszel futotta Philadelphiában) voltak. Edzője pedig Ed Eyestone, vele készült az egyetemi évek alatt is. És bár profi szemléletben készült Connor a vasárnapi maratonra, felkészülése távol esik az igazi elit mezőnyétől vagy akár egyéb posztegyetemi, magas költségvetéssel bíró csapatokétól.

maraton,New York Maraton,top 10,egyéni legjobb
Forrás: Kevin Morris

Ettől függetlenül régóta ígéretes maratonistaként gondolnak rá. 28.09-es 10 000 méteres legjobbja után váltott az utcai versenyzésre, harmadik lett az USA 10 mérföldes és hatodik a 20 km-es bajnokságán. Nagy várakozással tekintett New Yorkra.

Az tervezte, hogy 20 mérföldig (kb. 32 km) öt perces mérföldeket fut (3,13-as km-ek). Féltávnál a 19. helyen állt, ideje ekkor 1:05:41 volt. Jól volt, könnyen tartotta az iramot. kicsivel később, 16 mérföld (bő 25 km) után azonban kezdett nehezebbé válni az iramtartás. De a szurkoló tömeg új erőt adott számára és ismét gyorsulni tudott, olykor 4.53-as mérföldeket is képes volt futni (3 percen belüli ezrek). A táv második felében kilenc helyet lépett előre, illetve az utolsó mérföldeken is képes volt tartani a tervezett iramot, végül a 10. helyen ért célba 2.12.07-tel.

maraton,new york maraton,egyéni legjobb,top 10
Forrás: Amy Wolff

A New York-i pálya kellően szintes, McMillan úgy gondolja, hogy ez még nem a végsebesség, már amit ezen a távon el tud érni. Jövő februárban az Egyesült Államok olimpiai maratoni próbáján minden esetre jó esélyekkel indul ahhoz, hogy bekerüljön a 2020-as tokiói olimpia maratoni mezőnyébe.

__________________________________________________________________________

Láttad már a vasárnapi versenyen készült fotóválogatásunkat?