tiricz iren

Idén azok a versenyek sikerülnek a legjobban, ahol a legkevésbé számít rá – Interjú Tiricz Irénnel, a Mozart Marathon első helyezettjével

Tiricz Irén csak egy hirtelen döntéstől vezérelve nevezett be a Mozart 100 by UTMB - Mozart Marathonra (41 km 1800 m+), amit 3:48 alatt teljesítve a nők között meg is nyert!

A beszámolójában így írt róla a Hoka Runners Hungary Facebook-oldalán:

„A Mátrabérchez hasonlóan elég kaotikusan teltek a verseny előtti napok. Hétközben a munka és az iskolai évzárós programok miatt még a szállás foglalást is elfelejtettük. Utolsó napokban már csak a kemping maradt. Pénteken 6 órás utazás, sátorállítás, bulizó fiatalok mellett pár óra alvás a rajtig. Közben rájöttem, hogy se trackem, se géljeim...innen szép nyerni. (Szerencsére jó volt a jelölés és a pontokon volt gél is)
Az én távom 9-kor rajtolt, rögtön az elejétől jó melegben. Türelmesen kezdtem, az elmúlt 2 hónapban keveset edzettem, tudtam hogy nem szabad mindenáron az élre állnom. A táv első negyedében a második helyen futottam, közben fel tudtam mérni, hogy az első lány síkon gyors, de emelkedőn könnyen utolérem (végül nem ő lett a második). Számomra meglepetés volt a sok aszfalt, kivártam még nehezedett a terep és ott előztem.
A legnagyobb nehézséget az iszonyú meleg jelentette. Bár nagyon sok településen átfutottunk, szerintem kevés volt a frissítőpont. Igaz csak egy fél literes soft kulacsot vittem kézben, kihasználva hogy szinte semmi kötelező nem volt. A vége felé egy patakba is beleittam és vizeztem a sapkám ahol tudtam. Az utolsó 10 km-en nem láttam magam mögött senkit, így csak a célban tudtam meg hogy viszonylag közel volt a második.”
tiricz iren

De azért kíváncsiak voltunk még mi is pár dologra!

Miért éppen a ezen a versenyen indultál, hogyan választottad ki?
Májusban Korfura utaztam egy versenyre, de nem mertem elindulni, mert fájt kicsit a térdem. Akkor, ott bánatomban neveztem be a Mozartra. Nem volt igazán megfontolt döntés, de viszonylag közel van a helyszín, és még lehetett nevezni.

A szám, amiben nyertél egyébként a kedvenced a táv és a szintkülönbség tekintetében?
Távban igen, de jobban szeretem a technikásabb, nehezebb terepet!

Nehézségekkel indult a verseny, ezek szerint még jobb is tudtál volna lenni?
A versenyt megelőző napok káosza inkább az esélytelenek nyugalmát hozta magával, ami talán még segített is. Egy-két nappal a verseny előtt, sokat bosszankodtam, de mikor a verseny előtti éjszaka az egész kemping területén csend volt, csak mellettünk üvöltették Rammstein-t, már nevettem az egészen!

Sokat edzel a Kevélyen, ami az itthoni hegyek közül kifejezetten technikás, ez érezhető előnyt jelent a külföldi versenyeken?
Igen, szerintem nagyon szerencsés vagyok hogy a Kevélyen tudok edzeni, itthon technikás terepnek számít.

Az Instagram alapján nagyon sokoldalú az edzésprogramod, melyik milyen hatással van a teljesítményedre?
És a legtöbbről nem is posztolok! Az edzéseim legalább harmada nem futás. Jógázok, erősítek és biciklizek is. Utóbbit időhiány miatt legtöbbször otthon, egy régi spinneren, de most készülök kint is minél többet tekerni. Mikor csak futni van időm, nem érzem kereknek az edzéseim és folyamatos hiányérzetem van, és a testem is hálásabb, ha többféleképpen mozgatom és terhelem.

Mi az idei következő futócél?
Sajnos szinte semmi. Ez az év versenyek szempontjából nagy csalódás nekem, talán az eddigi egyik legrosszabb. Tavaly, covidos nehezítéssel is többet tudtam utazni. Sok egyéb dolog miatt anyagilag nem fért bele igazán nagy verseny, jövőre remélem nem így lesz!

Táplálkozásban mire esküszöl, mit ettél a verseny előtti napon és utána? Frissítésben milyen szabályaid vannak?
Gluténmentesen táplálkozom, de nem csak versenyek előtt, hanem mindig, illetve tejtermékek közül is csak sajtot eszek, de verseny előtti napokban ezt is kiiktatom. Viszonylag sok szénhidrátot fogyasztok, elsősorban rizst és hajdinát, kevés húst, főleg halat. Versenyen csak gélt fogyasztok, a leghosszabb futásom 14 órával az Ultra Pirineu volt, akkor sem éreztem hogy hiányozna más. Nem számolgattam soha, lehet hogy rosszul hangzik, de sosem néztem az összetevőket sem. Akkor és annyit eszek versenyen, amennyit épp akkor jónak érzek, és ez eddig nem okozott gondot. Edzésem pedig nem is frissítek (ez egyáltalán nem követendő példa, de nem akarta hazudni).