Csillag Eszter, terepfutás, ultrafutás, várandósság, UTMB

Az UTMB szervezői – a várandós anyákra tekintettel – módosították a versenyszabályzatot

Forrás: Szász Norbert
Sok kritika érte az elmúlt években a világ legnagyobb terepfutó versenyének szabályzatát a regresszív és egyenlőtlen nemi megkülönböztetés miatt, illetve a közvetítés során is észrevehető volt, hogy mindig nagyobb figyelmet szenteltek a férfi élmezőnyre. Az új versenyszabályzat kialakításában Csillag Eszter is szerepet vállalt!

Ugyan az UTMB 170 kilométeres távján kevesebb, mint 10 százalék a női indulók száma, mégis folyamatosan emelkedik a nők érdeklődése a terepfutó-versenyek iránt. Az új szabályzat magában foglalja a halasztás vagy a nevezési díj visszatérítésének lehetőségét várandóssá vált, vagy frissen szülővé vált apák számára, illetve minden olyan sportoló számára, akik gyermeket fogadnak örökbe vagy nevelőszülői feladatot vállalnak azt követően, hogy bekerültek a nevezettek közé. A halasztás lehetősége elsőbbségi nevezésre váltható be öt éven belül több versenytávra. A korábbi szabályzat értelmében azok a futók, akik gyermekáldás elé kerültek és nem tudtak részt venni a regisztrációt követően a választott versenyen, a kvalifikációs pontjaikat is elveszítették, ha két éven belül nem próbálkoztak újra a nevezéssel (két évig használható fel a kvalifikáció az UTMB versenyek távjaira), emiatt nem csupán a nevezés és indulási jog veszett kárba, hanem a teljes kvalifikációs procedúrát újra kellett kezdeni, ami két év kihagyás miatt további éveket jelenthetett addig, hogy egyáltalán újra regisztrálhasson a futó. Azokon az UTMB szervezői csapat által rendezett versenyeken, melyeken nincs sorsolás, teljes nevezési díj visszatérítést kapnak a futók a fenti esetekben, vagy legfeljebb két évre halasztott indulási jogot.

A versenyszabályzat módosításán az UTMB szervezők együttműködtek a Professional Trail Runners Association (PTRA) tagjaival, Kaytlyn Gerbinnel és Csillag Eszterrel, valamint a Sophie Power ultrafutó által alapított, brit székhelyű SheRaces szervezettel, amely a nők terepfutó versenyeken való részvételének növeléséért dolgozik.

„Szükségünk van a várandósság miatti versenyszabályzat módosításra ahhoz, hogy a női futókat ösztönözni tudjuk a sportághoz való visszatérésre” – mondja Sophie. Szerinte ehhez létfontosságú, hogy a versenyszervezők és szervezetek segítsék ezt a folyamatot az érintett nők és férfiak számára, ahelyett, hogy az egyenlőtlen szabályzatok által még több terhet tesznek rájuk.

Ez a folyamat nehéz és megterhelő, mivel sok edzést igényel egy hosszú távú futóversenyre való felkészülés, valamint utazási és egyéb költségeket is vállalnia kell a futónak, emellett további méltánytalan terhek hárultak a várandós sportolókra azzal, hogy a nevezés mellett a kvalifikációs pontjaikat is elveszítették. A frissített irányelv elismeri a szülés biológiai valóságát, valamint a szülőséggel járó pénzügyi és időbeli terheket.

Sophie személyesen is érintett a témában, ugyanis 2014-ben elvesztette indulási esélyét a versenyre, miután teherbe esett fiával. Négy évébe telt, mire újra kvalifikálta magát, és megszerezte az UTMB induláshoz szükséges indexet.

Sophie szerint ez egy fontos előrelépés az UTMB versenyeken és egyéb terepfutó versenyeken való indulási lehetőség szempontjából a nők számára. „Vannak dolgok, amiken nem tudunk változtatni. Nem tudunk például több szabadidőt adni a nőknek. Nem változtathatunk azon a tényen, hogy a gyermekgondozás túlnyomórészt a nőkre hárul. De legalább meg tudtuk változtatni a nevezési korlátokat az érintettek számára.”

A folyamatban résztvevő Csillag Esztert is megkérdeztük a témáról:

„Az UTMB terhesség esetén alkalmazandó új szabályozása közös munka eredménye. A szervezők együttműködtek és a Professonal Trail Runners Association, illetve a She Races tanacsát kérték. A ProTrailRunners egyesület bizottsági tagja vagyok, Kaytlyn Gerbinnel vezetem a Women Equality csoportot, melyen belül a terepfutónők egyenlőségéért dolgozunk. Az új szabályzat kidolgozásában mi hárman vettünk részt. Természetesen mindannyian személyesen motiváltak voltunk a helyzet javításán. A szabályzat hiánya gyakorlatilag azt jelentette, hogy a várandósság nincs számontartva és nem számít sem az időkiesés, sem pedig a vállalható versenyek szempontjából. Pedig nagyon is! Sophie híres fotója, melyen három hónapos babáját szoptatja Courmayeurban, indította el azt a folyamatot, amin most dolgozik a She Races-zel. Rengeteget tett és tesz a női futók helyzetének javításáért.

Én személyesen átéltem azt, hogy milyen pár hónappal a szülés után versenyezni, ami valamennyire átformált azzá, aki ma vagyok. Erről beszeltünk már korábban – ergo nagy szükség van arra, hogy a férfiaktól segítséget kapjunk nőként a szülés és családalapítás után azért, hogy folytathassuk a futást. Persze az, hogy röviddel a szülés után valaki versenyezzen, nem gondolom, hogy elvárható. Viszont fontos, hogy egy akkora gépezetnél, mint amekkora az UTMB, legyen módja a nevezés módosításának terhesség esetén. Mindannyian nagyon örülünk az új szabályzatnak. A konzultáció egyébként még nem ért véget, amiatt még tárgyalunk, hogy az UTMB index is lefagyasztásra kerüljön a terhesség alatt és az azt követő időszakban.”

Sok más, nemzetközi terep- és egyéb futóversenyen vannak már a várandósságra tekintettel lévő szabályok. Az UTMB szervezet új versenyszabályzata a 2023-as szezonban életbe is lép.