1 órás futás,világcsúcs,Mo Farah

Mo Farah az egy órás futás rekordját tervezi megdönteni

Forrás: Getty Images
A britek legsikeresebb hosszútávfutója a legendás Haile Gebrselassie régóta fennálló világcsúcsát szeretné megkaparintani.

Mo Farah 2017 óta először fut ismét pályán ezért a kihívásért, az esemény szeptember 4-én Brüsszelben lesz. A jelenlegi világcsúcsot 13 éve tartja az etióp vetélytárs, Gebre, egészen pontosan 21,285 km-t futott 1 óra alatt.

A női világcsúcsért is lesz versengés ugyanebben az időpontban, az etióp Ababel Yeshaneh és Birhane Dibaba honfitársuk Dire Tune 2008-ban felállított 18,517 km-es rekordját szeretnék megdönteni.

A futás lebonyolítása nagyon egyszerű: a futók a megadott időn belül - ami itt 60 perc, azaz 1 óra - megpróbálják a lehető leghosszabb távot megtenni.

Farah 59:32-es félmaratoni PB-je szinte pontosan megegyezik a jelenlegi egy órás rekorddal. Ha ugyanezt a tempót tudja futni, akkor 28 másodperce van arra, hogy a rekordhoz szükséges 187,6 métert megtegye.

Az egy órás kihívás nem csak az elit futók birodalma. Könnyedén testreszabható bármilyen képességű futó számára.

A következő három verzió valamelyikét magad is kipróbálhatod:

  • Kezdő futó: fuss folyamatosan egy órán keresztül! Egy órát futni komoly kihívás egy kezdő futó számára, ami ráadásul az első lépés az első 10 km felé. Könnyen, erőlködés nélkül haladj, folyamatos futómozgást fenntartva.
  • Középhaladó futó: tedd meg a rekord hosszának felét! A jelenlegi rekord hossza 21,285 km, ennek fele 10,642 km. Legyen ez a cél, illetve az, hogy ezt a távot 1 óra alatt teljesítsd.
  • Haladó futó: fuss, amilyen gyorsan csak tudsz 1 órán át! Ha az volt a célod idén tavasszal, hogy maratoni PB-t fuss, akkor minden bizonnyal jó edzettségi állapotban vagy. Használd ki ezt a kedvező helyzetet egy 60 perces gyors futáshoz.