terepfutás

Miért ne futhatnának ugyanakkora távot minden terepversenyen a nők is, mint a férfiak?

Forrás: Getty Images
A Run Equal kampány élharcosai a nemek közti egyenlőségért küzdenek.

Aki részt vett már terepfutó versenyen az tudja, hogy a csúszós sár kőkemény feladat elé állítja az indulókat. A pályaviadalokon és a betonon rendezett eseményeken általában ugyanazokat a távokat futják a hölgyek, mint a férfiak. A legtöbb terepversenyen is ez a helyzet, de még mindig vannak olyan viadalok, melyeken kisebb kihívás elé állítják a nőket.

A jövő héten szombaton rendezendő Southern Championships elnevezésű versenyen a férfiaknak 15 kilométert kell teljesíteniük, míg a nőknek csupán 8-at.

Olyan ez, mintha a London Marathonon a nők a 26,2 mérföld helyett csak 14-et teljesíthetnének. Ez nem jelentene elég nagy kihívást nekünk, így visszautasítanánk a részvételt. Ugyanez a helyzet a terepversenyeket illetően is, miért kéne nekünk kisebb távot futnunk?
tette fel a kérdést Maud Hodson.

A Run Equal elnevezésű kampány egyik élharcosa társaival egyetemben zöld és lila szalagot visel, hogy kifejezze nemtetszését. Ezzel a szüfrazsett mozgalomra utalnak az egyenlő kihívásra vágyó nők. Szerintük a szervezők azt sugallják a rövidebb távval, hogy a nők nem képesek arra a teljesítményre, mint a férfiak.

Utóbbiak közül is többen kiálltak a Run Equal ügye mellett, szerintük mindennél fontosabb az egymás iránti tisztelet, ami azonban a jelen feltételek mellett nem teljesül.

Eközben a változtatás ellen is sokan szót emeltek, szerintük nem szabadna megváltoztatni a hagyományokat. Hodsonnak ez ellen is vannak jogos érvei:
Hagyomány volt az is, hogy a hölgyek csak 1500 méteren versenyezhettek az olimpián. Azóta már 5.000 és 10.000 méteren, sőt a maratoni távon is megmérettethetjük magunkat. Nem hiszem, hogy a döntéshozók szembeköpték volna ezzel az olimpia eszméjét.

Hodson szerint az egyenlőségért folytatott harccal nem állnak le. Az ügynek egyre nagyobb a támogatottsága, de a Southern Championships rajtjánál még minden bizonnyal csak 8k-nak futhatnak neki.