egy órás futás, diamond league, mo farah, világcsúcs

Megdőlt az egyórás futás világcsúcsa férfi és női fronton

Forrás: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images
Mo Farah és Sifan Hassan a Gyémánt Liga brüsszeli állomásán futották az új rekordokat.

A 27 éves etióp születésű, de holland színekben versenyző futónő a futam első fél órájában nem érezte magát jól, az utolsó 20 percben viszont robbantott a pályán és több mint egy körrel futott többet a korábbi világcsúcshoz képest, ami 18 517 méter volt és 2008-ban érte el a szintén etióp Dire Tune.

one hour women, sifan hassan, diamond league
Forrás: Dean Mouhtaropoulos / Getty Images

Hassan futását az első 30 percben iramfutók segítették, majd lézer mutatta számára a rekordhoz szükséges iramot. „Egy óra hosszú idő, nagy koncentrációt és összpontosítást igényelt ez a futás. Az első fél óra után találtam rá a ritmusomra” - mondta a világcsúcsot futott atlétanő.

A női egy órás világrekord mellett a férfi is megdőlt. Mo Farah 21 330 métert futott és Haile Gebrselassie 2007-ben elért csúcsát írta felül. „Nagyon izgatott voltam, hogy ismét pályán versenyezhetek. Amikor a szervezők felkértek erre a futásra, igazán feldobott és motivált, annál is inkább, mert sok verseny került lemondásra idén” - mondta a brit atléta, aki három éve nem futott pályán. „Tudtam, hogy remek formában vagyok az elmúlt hat hétben végzett kemény munka után.”

Bashir Abdi Farah belga edzőpartnere a második helyen futott be szintén a korábbi rekordidőn belül. Abdi 20 km-es európiai rekordot futott itt, ami 56:20.02 lett. A 20 km-es táv hivatalos rekordját csak az Európai Atlétikai Szövetség jegyzi, világszinten tavaly november óta nem számít világcsúcs szempontjából hivatalos futótávnak.

A brüsszeli Gyémánt Liga futam eredményei ITT találhatók.