Mátrabérc,Mátrabérc Trail,terepfutás,terepultra futás

Mátrabérc Trail tizedszer

Forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal
10 évvel ezelőtt indultam először Mátrabércen, akkor még csak a túra létezett. Egy évre rá került először megrendezésre a Mátrabérc Trail, az esemény terepfutó változata. Azokban az években kezdett bővülni a hazai terepfutó versenyek kínálata. Jelölt útvonal, gazdag frissítés, időmérés és persze egy kissé feszesebb szintidő várta a futókat. A Mátrabérc Trail mezőnye április 20-án, szombat reggel 8-kor, 10-ik alkalommal vág neki ennek a kultikus útvonalnak. Berta Gábort, a verseny egyik rendezőjét kérdeztem az eseményről.

RW: Mi volt az, ami életre hívta a klasszikus túra mellett, egy darabig azzal párhuzamosan zajló versenyt?

BG: Mátrabérc Trail története a Mátrabérc Teljesítménytúrával kezdődött, amelyet 1987. óta szervez a Hanák Kolos Turistaegyesület. A túra útvonala többnyire egy nyomvonalas ösvényeken, izgalmas útvonalon, a Mátra főgerincét követve, kelet-nyugati irányban szeli át az egész hegységet. A teljes távot magyarországi viszonylatban igen nagy, és változatosan eloszló szintemelkedés nehezíti. Ennek köszönhetően az elmúlt évtizedek során a Mátrabérc, Magyarország egyik leglátogatottabb és legnagyobb presztízsű teljesítménytúrája lett. A túra résztávján (a Kékes-Szurdokpüspöki szakaszon) a Mátrabérccel egy időben 1991. óta rendezik meg a Hanák Kolos teljesítménytúrát, valamint 2005. óta a Galyatető-Szurdokpüspöki szakaszon a Muzsla teljesítménytúrát.

Mátrabérc Trail,Mátrabérc,terepfutás
Forrás: Mátrabérc Trail weboldal
A Mátrabérc Trail útvonala kelet-nyugati irányba szeli át a Mátra főgerincét.

2009-ig, egyre többen indultak el a teljesítménytúrán futva – egymással és önmagukkal versenyezve – a minél jobb időeredményért és helyezésért. A leggyorsabbak rendszerint Magyarország legjobb terepfutói közül kerültek ki, ez komoly elismerést jelentett. Az utóbbi években, a hazánkban is folyamatosan gyarapodó terepfutó közösség, egyre növekvő igényt támasztott az igazi terepfutó versenyek létrehozásával szemben. Sokan az Alpokban megrendezett versenyeket – kiemelve a francia és olasz rendezvényeket – tekintették követendő példáknak. Sokáig nem volt lehetőség valódi versenykörülmények között teljesíteni a távot a Mátrabércen, ezen a kiváló adottságokkal rendelkező hazai, természetes útvonalon. Ezt a hiányosságot pótolta a Mátrabérc Trail, amely 2010-től, a teljesítménytúra útvonalán önálló rendezvényként jött létre, amelyen bárki kipróbálhatja képességeit, és futva keresztezheti az ország legmagasabb hegységét. A verseny híre hamar átlépte az ország határait, amit az egyre gyarapodó nemzetközi mezőny jelenléte igazol évről-évre.

Mátrabérc Trail,Mátrabérc,terepfutás,terepultra futás,Paál Emőke
Forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal
Dr. Paál Emőke a Mátrabérc Trail pályacsúcstartója (6.08.03).

A terepfutás népszerűsége Magyarországon évek óta dinamikusan nő és ez egyre több új „arcot” jelent, akik szintén szeretnék megméretni magukat egy-egy versenyen. Nagyon sokan vannak közülük, akik gondolatban már a Mátra bércein járnak, de fizikálisan még nem tartanak ott. Számukra hívtuk életre a Muzsla Trail versenyünket, ami egy rövidebb távon – de arányaiban hasonló nehézségi szint mellett – lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők belekóstolhassanak a Mátrabérc Trail hangulatába és - annak a mindenki által legkeményebbnek tartott szakaszát - a Muzslát megfuthassák.

RW: Miért döntöttetek úgy, hogy leváltok a túráról?

BG: A teljesítménytúrák és a terepfutóversenyek közönsége csak kis részben egyezik, ezért külön rendezvényként hívtuk életre a jelenlegi Mátrabérc Trailt.

RW: Az „A”-ból „B”-be tartó útvonalak mindig plusz feladatot jelentenek a rendezőnek, amelyek főként a logisztikát, a versenyzők és azok holmijának szállítását jelentik. Számotokra mi adja a legnagyobb kihívást évről évre a szervezési munka során?

BG: Az évek során kialakult rutin megkönnyíti a logisztikát. A résztvevők is tanulnak, mint ahogyan mi is, évről évre könnyebb a fizikai része a versenyrendezésnek. Az igazi nehézséget az előkészületek, az adminisztráció jelenti, mivel nem főállásban foglalkozunk ezzel.

Mátrabérc Trail,Mátrabérc,terepfutás,Kiss Miklós,Németh Csaba
Forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal
Kiss Miklós tartja a leggyorsabb időt ezen a pályán, 2015-ben 5.10.35-öt futott.

RW: Hogyan éltétek meg a 2017-es évet, amikor a verseny hetében leesett egy csomó hó és halasztani kellett?

BG: Nehéz volt. Minden el volt készítve, úton voltunk a helyszínre, amikor már a Mátrában szakadt a hó. Ugyan lent még eső esett, de a hírekben már szó volt a problémákról. Hívtuk az erdészeteket, de csak annyit mondtak, hogy nem tudnak bemenni az erdőbe, mert életveszélyes. Végül Parádsasváron, a kanyarban volt lezárva az út, csak a hómarókat engedték fel, menteni mentek, mert elakadtak a hótolók. Ott ültünk az autóban, telefonáltunk majd meg kellett hozni egy nagyon nehéz döntést.

RW: Ma már a Mátrabérc Trail is azon versenyek közé tartozik, amelyek mezőnye betelik. Tervezitek jövőre tovább növelni a résztvevői létszámot?

BG: Ezt majd a jövő és az igények eldöntik. Előttünk van még az idei verseny is.

Mátrabérc,Mátrabérc Trail,terepfutás,Muhari Gábor
Forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal
Muhari Gábor, a tavalyi év ultrafutója, nyerte a 2017-es halasztott Mátrabérc Trail-t. A brutálisan felázott pályán 5.25.20-at ment.

RW: Miért szüntettétek meg a váltó versenyszámot?

BG: Akkor vettük át a rendezést az előző csapattól és nem volt rá kapacitásunk, a következő évben pedig már életre hívtuk a Muzsla Trailt. Így az feledésbe merült.

RW: Hagyományosan erős a Mátrabérc Trail mezőnye, szerinted miért ennyire népszerű ez a verseny a hazai terepfutók körében?

BG: Ez a verseny nem könnyű, kihívás elé állítja a futót, legyen az a győztes vagy a szintidőért küzdő. Mindenki szeretne hős lenni, bizonyítani, hogy képes megcsinálni egy ilyen kaliberű versenyt. Látni a célba érkezők arcán a teljesítés örömét, az elégedettséget vagy akár csalódottságot. Mindenkit megérint a „Bérc”. Valamint az egyik legszebb vonalvezetésű pálya, a Mátra gerincén végig, kilátópontokat, az ország tetejét érintve a frissen kizöldült erdőben.

Mátrabérc,Mátrabérc Trail,terepfutás,Tiricz Irén
Forrás: Mátrabérc Trails Facebook oldal
Tiricz Irén tavaly 6.12.41-et futott, lényegesen melegebb időben, mint ami idén várható. Vajon idén lesz új pályacsúcs?