Mátrabérc, terepfutás,Tiricz Irén, pályacsúcs

Mátrabérc Trail: Tiricz Irén óriási pályacsúcsot futott, Józsa Gábor idén is nyert

Forrás: Szász Norbert
Idén rendhagyó módon őszre került az ország egyik legrangosabb terepes eseménye, a Mátrabérc terepfutó változata. Már a verseny rajtlistája alapján pontosan jósolható volt a győztesek neve, ám azt, hogy Tiricz Irén mekkora pályacsúcsot fut, nem tudhattuk előre.

A Mátrabérc útvonala Sirok és Szurdokpüspöki között vezet végig a hegység főgerincén. A táv 55 km hosszú 2800 méter szintemelkedéssel. Az ország egyik legcombosabb terepfutó útvonaláról van szó. Józsa Gábor maratonfutónk tavaly megdöntötte az 5 órán belüli időt a férfiak mezőnyében. Gábor ezen idén nem tudott továbbfaragni, bár csupán 29 másodperccel futott „lassabban”, mint tavaly. Az idei célideje 4:58:13 lett.

Józsa Gábor, terepfutás, mátrabérc
Forrás: Szász Norbert
Józsa Gábor második Mátrabércét futotta, tavaly ő volt az első férfi, aki 5 órán belül ért célba ezen az útvonalon.

Azonban Tiricz Irén gyorsasági rekordot ért el a kultikus útvonalon, ugyanis személyében először került nő 6 órán belülre a Mátrabércen. Egészen pontosan 5 óra 45 perc és 37 másodpercig tartott, míg átszelte kelet-nyugati irányban a hegységet.

mátrabérc, tiricz irén, pályacsúcs, terepfutás
Forrás: Szász Norbert
Tiricz Irén régóta készült a 6 órán belüli teljesítésre. A korábbi pályacsúcsot Paál Emőke futotta 2015-ben, ami 6:08 volt.

„Tudtam, hogy nem vagyok rossz erőben, csak a távtól féltem, de a terv természetesen a 6 órán belüli idő volt (nem volt korábban 6 órán belül női eredmény.)” – írta sportolói közösségi oldalán a versenyt követően Irén, akinek nyáron volt egy csuklótörése, emiatt két hónapon át szinte csak aszfalton futott. A rövid beszámolóból az is kiderült, hogy nem volt komolyabb holtpontja, a frissítése jól sikerült és úgy gondolja, hogy ezen a célidőn még mindig lehet faragni.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

A férfiak részéről a második helyezett Allaga Tamás lett, a harmadik pedig a hazai Salomon csapat futója, Veres Gábor. A női mezőnyben Losonc Tímea (szintén Salomon csapattag) és Horváth Kornélia állhatott még dobogóra, mind a ketten első Mátrabércüket futották, ráadásul előkelő 7 órán belüli célidővel. További eredmények ITT találhatók.

mátrabérc,terepfutás,
Forrás: Szász Norbert

A Muzsla Trailt (27 km / 1130 m+) Szabó Sándor nyerte a férfiak között, a nők versenyét pedig Horváth Tímea. További eredmények a Muzsa Trailről ITT találhatók.

A Mátrabérc Trailen készült fotókat itt a galériában futhatod át.