atlétika, magyar atlétikai szövetség, world athletics championships, Budapest,

Magyarország átvette a stafétabotot az Egyesült államoktól a tegnap véget ért atlétikai világbajnokság záróeseményén

Forrás: Getty Images
Az amerikai atlétikai csapat tagjai és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke adta át a világbajnokság stafétáját Gyulai Miklósnak, a Magyar Atlétikai Szövetség elnökének.

Ezzel hat év után 2023-ban ismét európai ország ad otthont a nemzetközi atlétikai viadalnak, ami Magyarország történetének legnagyobb nemzetközi sporteseménye lesz. Több mint 200 országból több mint 10 000 akkreditált résztvevő érkezik hazánkba, több tízezer külföldi néző kíséretében, óriási lökést adva ezzel a magyar turizmusnak. A nemzetközi atlétikai események iránt nagy az érdeklődés nézői szinten is, a londoni és oregoni világbajnokságot több mint egymilliárd néző követte a tévés közvetítéseken keresztül, több százmillióan pedig a közösségi médiában. Az atlétika volt a legnézettebb sportág a tavaly megrendezett 2020-as tokiói olimpián is.

„A magyar atlétikai csapat a világbajnokságok történetében példátlanul magas létszámmal szeretne jelen lenni a hazai rendezésű bajnokságon. Jelenleg mindent megteszünk annak érdekében, hogy sikeres legyen a szereplésünk, és a siker tovább tartson, mint a verseny 9 napja, vagyis hogy a világbajnokság hozzájáruljon a magyar atlétika megerősödéséhez. Ezért az élsportolóknak szóló szakmai programok mellett elindítottuk a Kids Athletics Programot is, melynek már meg is lett az eredménye. Harmadával több gyerek kezdett atletizálni mindössze egy év alatt. Ez társadalmi érdek is, hiszen az atlétika a fizikai aktivitás minden formájának alapja, és nagyban hozzájárulhat egy sportnemzet létrehozásához” - mondta Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke.

A nemzet sportolói a 2023-as atlétikai világbajnokság budapesti megrendezését kérik A nemzet sportolói arra kérik...

Posted by Magyar Atlétika - Hungarian Athletics on Saturday, November 9, 2019

A Nemzeti Atlétikai Központ, mely a világbajnokság fő helyszíne lesz, 2023 tavaszára készül el, és Magyarország, illetve az egész régió legfontosabb atlétikai létesítményeként szolgál majd. Az ideiglenes stadionlelátók eltávolítása után a stadion felső része a város és az ország fontos rekreációs parkjaként is szolgál, a környező terület pedig teljesen megújul, Budapest új zöld tüdejévé válik. A világbajnokság utcai rendezvényeinek útvonalai, a maraton és a gyaloglás is különleges látványt kínálnak majd: a Hősök terétől az Andrássy úton át a Parlamentig és a Duna-partra vezet az útvonal. Az esemény követői Budapest egyik legszebb történelmi városrészét – háttérben a Budai Várral – láthatják. A világbajnokság 2023. augusztus 19. és 27. között kerül megrendezésre, a jegyek árusítása idén ősszel indul.

Az idei világbajnokság csapatbajnokságát az eseménynek otthont adó Egyesült Államok csapata nyerte 33 éremmel (13 arany, 9 ezüst, 11 bronz), 10 éremmel Etiópia lett a második (4 aranyat, 4 ezüstöt és 2 bronzot nyertek) és Jamaica csapata lett a harmadik – 2 arannyal, 7 ezüsttel és 1 bronzzal.

A teljes csapat eredménylista ITT található.

Az idei világbajnokságon két világcsúcs született, a svéd rúdugró, Mondo Duplantis megdöntötte saját világrekordját és 6.21 méterrel rögzített új csúcsot. A 100 méteres akadályfutás világrekordját pedig a nigériai Tobi Amusan döntötte meg 12.12-vel.

Az idei atlétikai világbajnokság eredményeit ITT lehet böngészni.

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

995 Ft

1095 Ft