terepfutás, ultrafutás, utmb, tds, Csillag Eszter, Wermescher Ildikó

Magyar nők sikerei a világ legnagyobb terepfutó eseményén – Wermescher Ildikóval és Csillag Eszterrel beszélgettünk

Forrás: Wermescher Ildikó
Két kivételesen tehetséges magyar terepfutó indult az idei UTMB versenyeken. Wermescher Ildikó az UTMB – TDS versenyszámán (149 km / 8750 m+), Csillag Eszter pedig a királytávon, az UTMB-n (175 km / 9750 m+) állt rajthoz. Mindkettőjüket megkerestük a versenyeket követően, hogy az élményeikről meséljenek.

Az interjú a soron következő Runner’s World magazinban jelenik meg és kiderül belőle, hogy milyen sok hasonlóság van Ildikó és Eszter között. De az is kiderül, hogy milyen formában, milyen felkészüléssel a hátuk mögött álltak be a rajtkapu alá. Ildikó óriási rutinnal rendelkező terepultra futó, eddig négy alkalommal teljesítette az UTMB-t, mindig top 10-es eredményekkel, három alkalommal a TDS-t, melyen kétszer volt női 3. helyzett. Kifejezetten kedveli a nehéz, technikás útvonalakat. Versenyzési stílusára jellemző a nyugodt kezdés, aminek köszönhetően folyamatosan jön egyre előrébb a pozíciókat illetően, a végén pedig, ha kell, nagyon keményen oda tudja magát tenni. Eredményei a nála jóval fiatalabb elit futótársak számára is inspirációul szolgálnak. Idén 24:38:44-es idővel ért célba 5. nőként.

terepfutás, ultrafutás, utmb, tds, wermescher ildikó,
Forrás: Wermescher Ildikó

Eszter idén volt először az UTMB-n, első 100 mérföld feletti versenye volt. A felkészülés során többször is járt az Alpokban, márciusban pedig a Kanári-szigeteken rendezett Transgrancanaria 126 km-es távján gyűjtötte a 100 kilométer feletti tapasztalatokat. Az UTMB útvonalának jelentős részét ismerte, hiszen tavaly a CCC-n indult, amit egy csodás 4. hellyel zárt. Felkészülése, versenyzése tudatosan megtervezett stratégián alapult. 26:32:39-es eredménnyel, Ildikóhoz hasonlóan, ő is 5. lett a nők között. De nem ez az egyetlen hasonlóság kettejük életében.

Forrás: 貝洛

A hamarosan megjelenő Runner’s World-ben lesznek olvashatók a két futó élményei!