atlétika, EB, európa-bajnokság, München,

Viszlát világbajnokság, kezdődjön az atlétikai Európa-bajnokság!

Forrás: Getty Images
Nemrég ért véget a szabadtéri atlétikai világbajnokság, de már kezdődik is az Európa-bajnokság Münchenben. 2022-ben egymás mellé torlódott a két viadal, amit normál esetben egymást követő években szoktak megrendezni, azonban az olimpiához hasonlóan az atlétikai világbajnokság is halasztásra került a koronavírus miatt.

Júliusban az Amerikai Egyesült Államok először adott otthont az 1983 óta megrendezésre kerülő világbajnokságnak, München pedig a második olyan város, amely Multisport Európa-bajnokságot rendez. Az amerikai világbajnokság megszervezésére az Oregon állambeli Eugene pályázott, amelyre a helyiek az amerikai atlétikai élet bölcsőjeként tekintenek, míg München neve az 1972-es olimpiával fonódott össze. A Eugene-ban található Hayward Field elnevezésű atlétikai stadion tavaly ünnepelte 100. születésnapját, a bajor főváros Olympiaparkja pedig idén lesz 50 éves.

A németek jubileumi programokkal, sport- és kulturális fesztivállal készülnek megünnepelni ezt a fél évszázadot. Idén kilenc olimpiai sportág Európa-bajnokságát rendezik meg közösen a bajor fővárosban augusztus 11. és 21. között. 4 évvel az első multisport bajnokság után továbbra is az a cél, hogy egyes sportági szakszövetségek közösen szervezzék meg kontinensviadalukat, mert együttesen nagyobb érdeklődésre tehetnek szert, nagyobb figyelmet kaphatnak a nézőktől és a támogatóktól egyaránt. Hazánkat körülbelül 100 sportoló képviseli majd hét sportágban – asztaliteniszben, atlétikában, evezésben, kajak-kenuban, kerékpárban, tornában és triatlonban - az összevont müncheni viadalon.

A németországi Európa-bajnokság és az amerikai atlétikai világbajnokság időbeli közelsége, ugyanakkor a két helyszín földrajzi távolsága miatt a tengeren túl csupán 2 sportolónk léphetett pályára, Németországba azonban minden idők egyik legnépesebb magyar csapata utazik ki. 46 atléta áll majd rajthoz augusztus 15. és 21. között, amely rendezvény az idei szezon legfőbb versenyének számít. Nem csak népes, de erős csapattal veszünk részt a kontinensviadalon, érdemes lesz megnézni közép- és hosszútávfutóinkat a képernyőn.

Középtávon a veszprémi delegáció képviseli hazánkat, 800 méteren a 2 perces álomhatárhoz egyre közelebb kerülő Bartha-Kéri Bianka, 1500 méteren pedig a kajak-kenuról hosszútávfutásra, onnan pedig - nem megszokott módon - a középtávfutásra áttérő Szögi István áll rajthoz. 800 méteren szurkolhatunk még a nemrég U23-as magyar csúcsot futó, egyébként a felnőttek között is 3. leggyorsabb időt produkáló Huller Dánielnek, aki 400 méteres futóként robbant be a 800 méteresek magyar élmezőnyébe.

Rajthoz áll majd a tavalyi U23-as Európa-bajnokunk, azóta már U23-as magyar csúcsot futó Palkovits István is 3000 méteres akadályfutásban, aki a döntőbe jutásért szeretne küzdeni. Ugyanebben a versenyszámban szurkolhatunk majd a tokiói olimpián óriási egyéni csúcsot futó Vindics-Tóth Lili Annának is, aki egyébként az ötkarikás játékokra az utolsó pillanatban kvalifikálta magát 2021-ben. Idén több egyéni csúcsot is futott már Wagner-Gyürkés Viktória, aki nemrég váltott akadályfutásról 5000 méterre, miután tavaly az olimpiai részvételétől sérülés miatt visszalépni kényszerült. A tavalyi mélypont után versenyszámot cserélt, és most ismét szárnyal, 15:21.04-es időeredménnyel jutott ki a müncheni Eb-re.

Leghosszabb távon, maratonfutásban Szabó Nóra, Erdélyi Zsófia és Csere Gáspár ölthetik majd magukra a magyar mezt. Nóra amatőr futóból lett élversenyző, aki még csak pár éve dolgozik edzővel, de nemrég már a magyar országos csúcshoz is közel került. Erdélyi Zsófi rutinos maratonistaként már a londoni és riói olimpiára is ebben a versenyszámban jutott ki. Második kisfia születése után most először utazhatott ki ismét a magyar válogatott tagjaként Münchenbe, ahogyan Csere Gáspár is már családapaként vívta ki magának az részvételi jogot a kontinensviadalra.

Hétfőn maratonistáinkkal kezdődik meg a magyar atléták szereplése Münchenben. Ők már augusztus 15-én birtokba veszik a belváros utcáit, 10.30-kor ugyanis a nők, 11.30-kor pedig a férfiak rajtolnak majd el. Javasoljuk azonban a többi versenyszámot is figyelemmel kísérni, izgalmas versenyzéseket láthatunk majd ugyanis.

Az Európa-bajnokságon résztvevő magyar csapat tagjai a Magyar Atlétikai Szövetség tájékoztatása szerint a következők:

Nők:

● 100 méter: Takács Boglárka
● 800 méter: Bartha-Kéri Bianka
● 5000 méter: Wagner-Gyürkés Viktória
● 100 m gát: Kozák Luca
● 400 m gát: Molnár Janka
● 3000 m akadály: Vindics-Tóth Lili Anna
● magasugrás: Szabó Barbara
● rúdugrás: Klekner Hanga
● távolugrás: Lesti Diana
● kalapácsvetés: Gyurátz Réka
● gerelyhajítás: Szilágyi Réka
● maraton: Szabó Nóra, Erdélyi Zsófia
● 20 km gyaloglás: Oláh Barbara
● 35 km gyaloglás: Madarász Viktória, Récsei Rita
● hétpróba: Krizsán Xénia
● 4x100 méter: Magyarország (Csóti Jusztina, Kerekes Gréta, Kocsis Luca, Kozák Luca, Takács Boglárka, Tóth Anna)
● 4x400 méter: Magyarország (Bartha-Kéri Bianka, Csóti Jusztina, Kriszt Sarolta, Molnár Janka, Nádházy Evelin, Rapai Fanni, Simon Virág)

Férfiak:

● 200 méter: Máté Tamás
● 800 méter: Huller Dániel
● 1500 méter: Szögi István
● 110 m gát: Szűcs Valdó, Szeles Bálint, Eszes Dániel
● 3000 m akadály: Palkovits István
● magasugrás: Bakosi Péter
● hármasugrás: Galambos Tibor
● diszkoszvetés: Szikszai Róbert, Huszák János
● kalapácsvetés: Halász Bence, Rába Dániel, Pars Krisztián
● maraton: Csere Gáspár
● 35 km gyaloglás: Venyercsán Bence, Helebrandt Máté
● 4x400 méter: Magyarország (Ajide Dániel, Huller Dániel, Máté Tamás, Molnár Attila, Steigerwald Ernő, Wahl Zoltán)

Sok sikert kívánunk minden résztvevőnek!

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/03 (digitális verzió)

A Runner’s World nyári lapszámában szerzőink és szakértőink csupa olyan cikkel készültek, amelyek segítenek, hogy nyáron is kihozd a futásaidból a maximumot, javítsd a teljesítményed, megőrizd az egészséged, finomakat egyél és értékes információkkal gazdagodj. 

A címlapon az egyik legeredményesebb és leguniverzálisabb hosszútávfutót, Józsa Gábort láthatod, aki tájfutóként, atlétaként és terepfutóként is szép eredményekkel büszkélkedhet.

Simonyi Balázs különleges interjút készített a világrekorder ultrafutó Alekszandr Szorokin edzőjével, Sebastian Białobrzeskival, aki beavatott minket a futógép edzéseibe, felkészüléseinek hátterébe. 

Az idén először megrendezett Global Running Day Award nyerteseivel beszélgettünk, akiket Ti, olvasók és követők szavaztatok meg. 

A magazinban ezúttal egy úszás mellékletet is találsz, melyben arra szeretnénk felhívni a figyelmet, mennyire klassz keresztedzés ez a sport, és felnőttként is simán belevághatsz a megtanulásába! 

Még több információ: runnersworld.hu/megjelent

995 Ft

1095 Ft