ultrafutás, terepfutás, terepultra futás, Moab 240, Lubics Szilvia,

Lubics Szilvia dobogós lett a Moab 240-en

Forrás: Lubics Szilvia
Az amerikai Utah államban lévő kisvárosról, Moabról elnevezett 240 mérföldes, azaz 383 kilométeres terepultra teljesítésére 86 óra 32 percre volt szüksége Szilvinek, aki ezzel az eredménnyel a női mezőny harmadik helyén végzett.

A Moab 240 a Destination Trail Races által szervezett nagy hármasnak, azaz három 200 mérföldes versenysorozatnak a része, aminek egyik állomása a Tahoe 200, a másik pedig a Szilvi által 2020-ban teljesített BigFoot200. A Moab 240-et Stephen Jones ultrafutó, apa, férj és 200 mérföldes úttörő emlékére hozták létre a szervezők. Stephen volt az ötletgazdája ennek a versenynek, az ő álma volt egy 200 mérföldes Utah államban, amely Moabban kezdődik és ott is ér véget. Stephen 2016 elején tragikus lavinabalesetben elhunyt, így a Moab 240 az ő emlékének tiszteletére jött létre 2017-ben.

A szervezők hangsúlyozzák, hogy egy ilyen verseny legnagyobb nyertese soha nem az a futó, aki a leggyorsabb idővel ér célba, hanem az, aki teljesen átadja magát az eszmének és képes megélni a verseny szellemiségét, és átérzi a futás valódi élményét. De egy ilyen elképesztő nehézségű kihíváson elért harmadik hely mindenképp fantasztikus eredmény Szilvitől. Az abszolút győztes Jeff Browning 57 óra 27 perc 57 másodperces idővel ért egyébként célba, míg a női első helyezett Alyssa Clark egykori Guinness-rekorder maratoni futó lett, aki 2020-ban 95 maratont futott egymás után.

ultrafutás, terepultra futás, Moab 240, Lubics Szilvia
Forrás: Lubics Szilvia

A 240 mérföldes verseny útvonalán 4 alvópontot, és 14 frissítőállomást érintettek a futók, ahol különféle meleg ételekkel várták őket a szervezők. Szilvi frissítésében több helyen segédkezett Gyuri, a férje, így a bérelt autó csomagtartójában, egy puha hálózsákban kialakított ágyban tudott megpihenni. A beszámolók szerint a 3 és fél nap alatt mindössze egyszer aludt hosszabban, két órát, a többi pihenő során 20-45 percekre dőlt le csupán.

And rounding out our podium at Moab 240 Mile: Erin Clark from Utah is our 2nd place female, in 83:32:24. She’s got an...

Posted by Moab 240 mile Endurance Run on Monday, October 10, 2022

Gyuri beszámolói szerint egyébként Szilvi végig jó erőnlétben, koncentráltan haladt, egy kisebb mélypontja volt a 300. kilométer után, amikor a pálya jelölése nem volt tökéletes és az óráján lévő navigáció egy úttalan út felé terelte volna. A mögötte haladó futó, amikor utolérte és észrevette Szilvi rémületét, annyira megijedt, hogy le akarta beszélni a továbbhaladásról. De őt nem ilyen fából faragták, a következő frissítőponton egy kiadós pihenés után felkészült az előtte álló utolsó hatvan kilométerre, amit magabiztos tempóban teljesített és harmadik nőként ért célba. A Moab 240 teljesítői egy egyedi készítésű övcsatot választhatnak maguknak a célban.

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2022/04 (digitális verzió)

Itt az ősz, és ezzel együtt legújabb lapszámunk is megjelent, ami segít neked akkor is, ha most kezdesz el futni, vagy éppen most kezded újra, mert nyáron leengedtél, esetleg leadnál pár kilót. De akkor is, ha keményen végig edzetted a nyarat, és ősszel a versenyeken szeretnéd végre learatni ennek gyümölcseit. Ha pedig éppen nincs különösebb sportcélod, csak olvasgatnál a futással kapcsolatban, akkor is számos hasznos és érdekes cikket találsz nálunk! Ízelítő a tartalomból: ITT

995 Ft

1095 Ft