maraton, London maraton, dobogósok,

Joyciline Jepkosgei és Sisay Lemma nyertek Londonban

Forrás: Alex Davidson / Getty Images
Az idei női mezőny erejét mutatja, hogy az első öt befutó 2:19-en belüli eredménnyel ért célba. Ezzel minden idők legerősebb TOP 5-ös befutóját láthattuk.

A 28 éves kenyai Joyciline Jepkosgei-nek ez volt az első maratonja a brit fővárosban, amit rögtön új egyéni csúccsal nyert. Ideje 2:17:43. Hozzá kapcsolódó napi érdekesség, hogy pont ma veszítette el a 10 kilométeres utcai versenyen megszerzett világcsúcsát. A 10000 méteren olimpiai ezüstérmes bahreini Kalkidan Gezahegne vette át az új világrekord stafétáját, amit a The Giants Geneva 10 km-es versenyen döntött meg (új rekord: 29:38, 5 másodperccel gyorsabb, mint az előző).

Visszatérve Londonra Jepkosgei mögött két etióp futónő ért célba, második helyen Degitu Azimeraw 2:17:58-cal, a harmadik pedig Ashete Bekere lett 2:18:18-cal. A női maratoni világcsúcstartó Brigid Kosgei a negyedik lett.

maraton, London Maraton, Joyciline Jepkosgei
Forrás: Alex Davidson / Getty Images

Joyciline Jepkosgei, korábbi félmaratoni világcsúcstartó, 2019-ben New Yorkban debütált a maratoni távon, ami annyira jól sikerült, hogy megnyerte a versenyt, tavaly pedig Valenciában futott egyéni csúcsot 2:18:40-nel. Jepkosgei nem volt tagja a kenyai olimpiai csapatnak, ezért felkészülése a London Maratonra ideálisabb volt, mint például honfitársnője, a maratoni világcsúcstartó, Brigid Kosgei felkészülése, aki ezüstérmes lett a tokiói nyári játékokon.

A férfiak versenyében a tapasztalt etióp Sisay Lemma nyert, tavaly a csak elit futóknak rendezett London Maratonon harmadik lett, összességében ez volt az első nyertes versenye a World Marathon Majors események között, ideje 2:04:01. Sajnos maratonfutó-karrierje legszebb pillanatát nem volt lehetősége méltó módon megünnepelni, ugyanis a célba érkezés után rögtön visszatért a sportolók szállodájába, mert sporttársánál, Kinde Atanaw-nál, akivel szoros kapcsolatban volt, Covid pozitivitást találtak a verseny előtt, emiatt nem is indulhatott. Lemma eredménye negatív lett, de elővigyázatosságból ismét tesztelték a versenyt követően.

maraton, London Maraton, Sisay Lemma,
Forrás: Alex Davidson / Getty Images

A férfiak mezőnyében, második helyen a kenyai Vincent Kipchumba ért célba 2:04:28-cal, az etióp Mosinet Geremew lett a harmadik befutó 2:04:41-gyel.

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

A Runner’s World magazin legújabb számában számos témát körbejárunk, ami egy hobbisportolót foglalkoztathat: mit ad a futás azon túl, hogy egészségesebb, fittebb leszel tőle? Hogyan hangolhatod össze a munkával és családdal? Természetesen ezúttal sem maradnak ki azok a témák sem, amik a teljesítményed javulásában segítenek: szakértőink táplálkozási és edzéstippjei abban lesznek nagy hasznodra, hogyan hozd ki ebben a zsúfolt versenyszezonban magadból a maximumot.

Ha pedig megfordítod a lapot, egy 39 oldalas ‘Futás 40 felett’ mellékletet találsz, amely a szervezet élettani változásaitól kezdve, az edzéseken át, a sérülésekig, regenerációig, fogyókúráig sok hasznos témát boncolgat, ami ebbe a korba lépve hasznos és fontos! További információ: www.runnersworld.hu/megjelent

 

595 Ft

A nyertes Sisay Lemma a tokiói olimpián nem tudta befejezni a maratont, ez talán hozzá tudott járulni ahhoz, hogy motivált volt és harcos a mai London Maratonon. 38 kilométer után váltott iramot, amire versenytársai nem reagáltak. Eddigi pályafutása során 15 maratont teljesített, köztük több nyertes versenye volt, ám a WMM sorozat versenyei közt soha nem tudott nyerni. Pályafutása legrangosabb helyezését érte tehát el Londonban.

2021. London Maraton eredmények

Nők

1. Joyciline Jepkosgei (KEN) 2:17:43
2. Degitu Azimeraw (ETH) 2:17:58
3. Ashete Bekere (ETH) 2:18:18
4. Brigid Kosgei (KEN) 2:18:40
5. Lonah Chemtai Salpeter (ISR) 2:18:54

Férfiak

1. Sisay Lemma (ETH) 2:04:01
2. Vincent Kipchumba (KEN) 2:04:28
3. Mosinet Geremew (ETH) 2:04:41
4. Evans Chebet (KEN) 2:05:43
5. Birhanu Legese (ETH) 2:06:10

Shalane Flanagan mindeközben újabb erős versenyt produkált, hét nappal a Berlin Maraton után Londonban is célba ért, ideje 2:35:04 lett. A 40 éves amerikai futónő azt vállalta, hogy hat hét alatt hat maratont teljesít, mindegyiket 3 órán belüli idővel. A hat maraton eredetileg a WMM versenyek lettek volna, ám a Tokió Maratont jövő márciusra halasztották, így 5 élő maratonja lesz és egy virtuális a következő hetek során. Jövő vasárnap Chicagóban áll rajthoz.