maraton, London Maraton, elit futók,

Legyőzheti Bekele Kipchoge-t az idei London Maratonon?

Forrás: Getty Images
A világ két leggyorsabb maratoni futója sokszor versenyzett már együtt, de a legnagyobb összecsapásuk idén októberben várható.

2019. mindig emlékezetes év lesz a maratoni futás történetében. Ebben az évben ugyanis két órán belülre került a táv teljesítésének rekordja. Erről a történetről talán minden futás iránt érdeklődő tud, mint ahogyan arról is, hogy a csúcsdöntés a kenyai Eliud Kipchoge nevéhez fűződik.

Ám 2019-ben már is történt a maratonfutás háza táján. Az etióp Kenenisa Bekele 2 másodperc híján megfutotta Kipchoge maratoni világcsúcsát, amit a kenyai 2018-ban ért el. 2.01.39 és 2.01.41 - mindkét idő a Berlin Maratonon született – mi normál földi halandók alig érzékeljük a két idő közti különbséget…

Íme Bekele 2019-es befutója a Berlin Maratonon:

Az idei - eddig különösebb izgalmaktól mentes - évben, a két futó az október 4-re került London Maratonon fog összecsapni, a kizárólag elit futóknak megtartott eseményen.

Vajon Bekele legyőzheti pályatársát? Ez a kérdés sokakat foglalkoztat!

Bekele pályafutása során több világbajnoki címet zsebelt be, mint Kipchoge. Ő tartja a mai napig az 5000 és 10 000 méteres világcsúcsot. A London Maraton idei rajtvonalán valószínű nem lesz még egy olyan eredményes futó, mint az etióp. Szám szerint 17-szer állt a dobogó tetején világbajnokságon.

Bekelének nagyon jó a végső hajrája. Ha a cél előtt 3 km-rel fej fej mellett haladnak, Kipchogenak minden oka meglesz ahhoz, hogy aggódni kezdjen. Az alábbi videón Bekele szuperhajrája remekül látszik. A 2013-as Great North Run félmaratonján csupán egyetlen másodperccel, a britek nagy kedvence, Mo Farah előtt ért célba elsőként.

(Szinte) ugyanolyan gyors, mint Kipchoge. A bécsi INEOS 1.59 kihívás mesterségesen létrehozott körülmények között zajlott, bár Kipchoge később azt nyilatkozta, szerinte ugyanez az eredmény megvalósulhat hagyományos versenykeretek között is. Ám hivatalos maratoni idejük közel azonos (Kipchoge 2.01.39, Bekele 2.01.41). Ez azt jelenti, hogy Kipchogénak a legjobb formáját kell nyújtania ahhoz, hogy legyőzze riválisát.

Bekele korábban sokszor nyert Kipchoge előtt. Miközben Kipchoge legyőzte Bekele-t négy korábbi közösen futott maratonjukon, Bekele minden egyéb (rövidebb) távon és felületen jobb nála. Persze Kipchoge jogosan indul többek kedvenceként, hisz világcsúcstartó hivatalosan és nem hivatalosan is (1.59.40 – Bécs, 2019. október 12.), ráadásul meggyőződése, hogy ezúttal is ő fog nyerni. Mentális ereje hasonlóan lenyűgöző, mint egyéb kvalitásai futóként.

Kipchoge korosztálya legeredményesebb maratoni futója. Nemcsak az a helyzet, hogy jelen állás szerint ő a leggyorsabb, hanem fontos adalék mind e mellett, hogy 13 maratonból megnyert 12-t. Persze lehet neki is rossz napja. Vajon lehet? Vagy van annyira fontos számára ez az összecsapás, mint tavaly az INEOS 1.59, amit elképesztő profizmussal csinált végig a projekt elejétől a bámulatos finishig?

Október 4-én minden kiderül!

maraton, London Maraton, Kenenisa Bekele, Eliud Kipchoge
Forrás: Getty Images
A 2016-os London Maratont Eliud Kipchoge megnyerte, Bekele a harmadik helyen ért célba.

Hogyan lehet követni a versenyt?

A helyszínen sajnos nem, mert a St James parkban kialakított pálya, teljesen zárt lesz. Érthető okok miatt minél kisebb létszámú rendezvényt szeretnének lebonyolítani. A nyilvánosság számára marad a televíziós és internetes közvetítés.