lazruns

Nem áprilisi tréfa! 24 órán keresztül fog futni Piringer László a Margitszigeten

Piringer László idén hazaköltözik az USA-ból, ezt pedig egy ultrafutós kihívással ünnepli meg!

Piringer László, avagy LazRuns már nem idegen a Runner's World olvasói számára: tavaly beszámoltunk róla, hogy milyen hatalmas kihívásba vágta a fejszéjét, majd a magazinban elolvashattad, hogyan sikerült neki!

Tavaly ugyanis 78 nap alatt átfutott Los Angeles-ből New Yorkba úgy, hogy naponta körülbelül 65km-t tett meg. Idén április 1-jén pedig Budapesten készül egy újabb "őrültségre", hiszen elhatározta, hogy 24 órán keresztül fog körözni a Margitszigeten! Erről kérdeztük most:

Az USA-t átszelő futásod után hogyan teltek az edzéseid? Cél nélkül, örömfutások voltak, vagy hamar megfogalmazódott, hogy mire fogsz készülni?

Igen, a USA-futásom után sok örömfutás volt, testileg és mentálisan is szükségem volt rá. Egy hónapig nem edzettem rendszeresen, de mentem futni helyi versenyekre, csak azért, hogy találkozzam a helyi futóközösséggel.

A margitszigeti 24 órás futáson kívül még sok más futócél és ötlet van a fejemben, de úgy gondoltam, ez egy remek projekt arra, hogy megünnepeljem egy időre hazaköltözésemet Magyarországra, és egy új, futó kalandokkal teli fejezet kezdetét.

Miért pont a Margitsziget, miért pont 24 óra?

Tavaly októberben hazalátogattam a családomhoz, és akkor életemben először volt alkalmam futni a Margitszigeten. Kevesebb mint 4 éve kezdtem el futni, így 17 éve még nem voltam futó, amikor itthon éltem Budapesten. Azonnal, amikor befejeztem néhány kört a szigeten, nyilvánvaló volt számomra, hogy ez a hely tökéletes egy tipikus hosszú távú ultra pályakör kihíváshoz! A sziget nyitvatartási idejében szerettem volna minél több kört teljesíteni, mert az USA-ban sok park bezár egy bizonyos idő után, de rájöttem, hogy a Margitszigeti futópályája 24 órán keresztül nyitva tart és használható! Szóval az ötlet magától jött, 24 órát kell futnom. Nem kellett igazán túlgondolnom. Őszintén szólva meg vagyok lepve, hogy még nem rendeztek 24 órás körversenyt a szigeten.

lazruns

24H-n keresztül futni nem kis kihívás, milyen edzésekkel készülsz erre?

Többnyire ugyanazt az edzésprogramot követtem, mint az amerikai transzkontinentális futásra való felkészülésnél. Szóval, ez azt jelenti, hogy heti 7 napon futottam különböző távolságú edzéseket, és ezúttal néhány ultraversenyt is hozzáadtam a tapasztalatszerzés és a tesztelés érdekében. Még nagyon kezdő vagyok az ultrafutásban. Szeretek futni, de sokat kell tanulnom. Egyik lépésről a másikra évről évre, és meglátjuk majd hova jutok.

Ki fog segíteni neked, továbbra is a menyasszonyod, Abby a fő supportered?

Természetesen Abby. És ahogy mindig mondom, szuper csapat vagyunk az életben és a versenyeken is. De most, amikor elkezdtük csinálni ezeket a hosszabb távú ultraversenyeket, ráébredünk, mennyit kell még tanulnunk. A jövőben néhány komolyabb versenyen, mint például a BadWater vagy Western States szeretnék elindulni, és fontos lesz több csapattagot bevonni. Nem akarom, hogy minden nyomás Abbyre nehezedjen. Ő is fáradt az éjszaka közepén, de lassan tanulunk és erősödünk.

Mi a célod ezzel a futással?

Mint mindig, a futásomat arra használom, hogy felhívjam a figyelmet a fontosabb ügyekre.

Ezúttal a GYEA jótékonysági szervezetén keresztül a magyarországi gyermekek élelmezésére gyűjtünk pénzt.

Szeretem a versenyeket, de számomra az igazi üzemanyag, ami izgalomban tart, ezek az önexpedíció típusú projektek, mint például ez a futás. Mindig igyekszem olyan projekteket megvalósítani, amelyek lehetővé teszik, hogy több olyan embert elérjek, akik nem feltétlenül futók, és inspirálják őket az aktív és egészségesebb életmódra. Mindig vannak emberek, akiknek talán csak az utolsó kis lökésre van szükségük, hogy jobbra változtassák önmagukat! Őszintén hiszek a pozitív hozzáállásban és a másokat inspiráló erőben. Még mindig emlékszem, ki voltam, mielőtt elkezdtem futni, és ezért tudom, hogy ez sokkal fontosabb nekem mint érmeket nyerni. Amikor versenyzek, csak a már futó emberek egy kis csoportja tud róla, én arra törekszem, hogy az ilyen eseményekkel eljuttassam a sportot azokhoz is, akik esetleg még nem futók.

Hogyan készülsz fejben a holtpontokra? Azért ez igencsak monoton lesz....

Általában hangos könyveket hallgatok, amelyek elvonják a figyelmemet a valóságtól, és bekapcsolom az autopilotát. Mélyen a lelkembe és a fejembe megyek, mint minden futó, különösen a hosszútávfutásban. Meditálni, álmodozni fogok, áldottnak és hálásnak fogom érezni magam, gyűlölni fogom magamat, és megkérdezem magamtól, hogy miért csinálom ezt és sokat fogok gondolni a szeretteimre. A mélypontok jönnek-mennek, ez normális és készen állok rájuk. A fájdalom és az öröm csak átmeneti. A legfontosabb, hogy pozitív maradjak és mindig haladjak előre. Azt hiszem, a legnehezebb mélypont az éjszaka közepén lesz a hajnali órákban, amikor egyedül leszek. Úgy gondolok a futásaimra, mint egy klassz bulira. Egy vidám életeseményre. Ajándék önmagamnak. Őrült emlékeket teremtek, amelyeket egy nap elmesélek az unokáimnak.

Lehet jelentkezni hozzád arra is, hogy esetleg becsatlakozzunk futni?

Természetesen mindenkit szeretettel várunk 1 vagy annyi körre, amennyit akar! Őszintén szólva nem tudom, mennyi ember fog megjelenni, talán 2 talán 20, de igazán megtiszteltetés számomra, hogy megoszthatom ezt az élményt bárkivel, aki szeretne csatlakozni hozzám. Eredetileg csak a hazatérésem megünneplésére szerettem volna ezt a futást, és valóban csak Abbyvel és magammal terveztem megtenni, de miután megosztottam a LazRuns közösségi oldalamon, olyan pozitív visszajelzéseket kaptam, hogy úgy döntöttem, meghívok mindenkit, aki szeretne futni vagy támogatni. Ez nem egy komoly rendezvény, inkább egy szerény összejövetel azokkal, akik szeretnének eljönni futni és támogatni, és remélhetőleg pénzt gyűjteni a GYEA jótékonysági szervezetnek.

Van valamilyen célidő, amit meghatároztál magadnak?

Van egy „A” és „B” tervem, de babona miatt nem szeretném elmondani. Igyekszem a legtöbb kört megtenni, amit valaha futottak EZEN a szigeten az Fastest Known Time honlapja szerint. Ez nem egy verseny, ha valóban nagyon fontos lenne nekem a távolsági cél, akkor biztosan nem a Margitszigetet választom egy turistákkal teli hétvégén erre a futásra.

Hogy állsz a felkészüléssel, rendben vagy, sérülésmentesen?

Késznek és erősnek érzem magam! Futásom elmúlt közel 4 évében szerencsére nem volt súlyos sérülésem és minden erőmmel azon vagyok, hogy ez így is maradjon! Egy 24 órás futáson azonban minden megtörténhet, nagyon sok tényező befolyásolhatja. Sokat edzettem Miamiban, ami hasonló mint futni itt az állatkertben, a pálmaházban. 80, ha nem 100% a páratartalom! Bízom benne, hogy az időjárás sokkal könnyebbé teszi a dolgomat itt.

Fő célom, hogy jól érezzem magam, és mindenki, akik velem jönnek futni!