kropko marci

„Megszoktam, hogy vasárnaponként egy heti matekanyagot kell megtanulnom“ - A sportban és a tanulásban is az élen jár Kropkó Marci

Forrás: CAREER SPORT
A közelmúltban létrejött TriatlON Hungary csapat életre hívásának célja a fiatal és tehetséges sportolók támogatása volt, amit maximálisan ki is érdemel az ifjú Kropkó Marci, aki a sport mellett az iskolapadban is helytáll.

Nemrég beszélgettem a nővéreddel, Mártival, aki szintén bekerült a #triatlONhungary támogatott versenyzői közé. Akkor Márti azt mondta, nem volt otthon nálatok téma a triatlon. Ezt olyan nehéz elképzelni.

Pedig tényleg így volt, sosem volt téma otthon nálunk. Arról, hogy apukám milyen sportoló volt, 6-8 évesen más triatlonistáktól értesültem. Nincsenek a díjak a lakásban, nincs az orrunk elé dugva a múltjuk. Nem volt efféle elvárás, sőt nem is volt tervben, hogy triatlonosok leszünk.

Akkor nem is édesapátok sikerei motiváltak abban, hogy te is élsportoló legyél?

A kezdetekben egyáltalán nem, aztán később, amikor megismertem jobban az eredményeit, akkor már bennem is elkezdett mozogni egy fajta bizonyítási vágy. Hogy is mondják, a vér nem válik vízzé?

Abból a szempontból viszont nagyon szerencsések vagytok a tesóiddal együtt, hogy otthon nem kellett engedélyt kérnetek a sportolásra, hanem ez gyakorlatilag magától értetődő út is volt számotokra, nem igaz?

De! Természetesen a szüleim lehetővé tették, hogy sportoljunk, hiszen az egész azzal kezdődik, hogy nap mint nap hordtak minket úszni, ami rengeteg idő és macera. Valahogy az egész sportszeretet magunkba szívtuk, én is minden sportot szeretek és követek, így rengeteg számomra motiváló sportolót ismerek függetlenül attól, hogy Forma1-es pilóta, vagy kosaras, esetleg épp triatlonos.

Annyi lehetőség közül mégis akkor miért épp a triatlon választottad te is?

Bár próbáltam focit és kosárlabdát is, nem sok a labdaérzékem, és mivel az úszásból indultunk, kézenfekvő volt a triatlon. Szeretem hogy változatos és hogy ennyi féle képességre van szükségünk.

És ha jól tudom azon kivételes versenyzők közé tartozol, akik mindhárom számban közel egyformán tehetségesek.

Igen, de talán ez azért is alakult így, mert nincs kedvencem, és mind a három számot egyformán szeretem.

kropko marti marci
Forrás: CAREER SPORT

Hogy tudod az idődet beosztani, hogy a tanulás és a sport között megtaláld az egyensúlyt?

Szerencsére olyan élsportolói osztályba járok a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba, amely maximálisan támogat a triatlonban. Sosem akartam magántanuló lenni és itt lehetővé teszik, hogy akár többhetes hiányzást be tudjak hozni. Például téli edzőtábor alatt a matektanárom minden vasárnap leadta az egész heti anyagot külön nekem (ingyen). Itt fel vannak készülve a tanáraink a sportolók speciális időbeosztására, amellett, hogy tanulásban is magas az elvárás, hiszen gondolnunk kell a sportpályafutásunk utáni életre is, ezért nekem is célom, hogy komoly egyetemre nyerjek majd felvételt.

De most még élvezed a versenyzést és az edzést, és a fiatal korod miatt hosszú pályafutás előtt állsz. Van már kedvenc versenyed, vagy olyan, ahová mindenképpen visszamennél?

Ahol valami nem úgy sikerült ahogy szerettem volna, oda azért mennék vissza, hogy kijavítsam, ahol pedig sikeres voltam, oda pedig azért hogy újra átéljem a sikert.

Nemrég csatlakoztál te is a #triatlONhungary csapatához. Korábban is már ON cipőkben futottál?

Igen, mert nagyon kényelmesek és nagyon gyorsak. Nem is kell többet tudnia egy futócipőnek szerintem. Még ezen felül baromi jól is néznek ki, úgyhogy szuper kombináció! Nagyon egyedi a külsejük, és még egyelőre nem egy tömegcikk, így tuti megnézik a lábamon, bármerre is járok. Külföldön azért már jóval elterjedtebb, főleg a márka hazájában, Svájcban.

Melyik a kedvenc modelled?

Versenyre a CloudBoom, edzésre pedig a CloudMonster. Nekem ezek a kedvenceim, de a CloudFlash-t is nagyon jó versenycipőnek tartom. Tényleg az összes eddig használt ON cipőt szeretem. Még soha nem tört fel, nem volt vízhólyagom, nem bántja a lábamat. Nagyon jó választás akár rövidebb, akár hosszabb edzésekre, versenyekre. Jó érzés egy ilyen színvonalas márkát képviselni.

Ráadásul már támogatott versenyzőként, a #triatlONhungary csapat tagjaként készülsz a további céljaid eléréséért.

Igen, és ez is szuper dolog, hogy a márka fantáziát lát a fiatalokban és kaptunk egy ilyen nagyszerű lehetőséget. Tényleg igazi megtiszteltetésként éltem meg, amikor megtudtam, hogy bekerültem egy ilyen motiváló közösségbe. Így még inkább azt érzem, hogy ki kell magamból hozni a maximumot akár egy edzésen, a versenyeken pedig pláne. Tudom, hogy fiatal vagyok, és komoly célok vannak előttem, szóval csak edzeni kell és kész. Na jó, meg azért tanulni is, de élvezem, hogy ilyen mozgalmas az életem.

AZ ON futócipőket te is kipróbálhatod és beszerezheted az alábbi üzletekben: