maraton,olimpiai bajnok,kenyai válogatott,Eliud Kipchoge,tokiói olimpia,riói olimpia

Kipchoge és Kosgei a kenyai olimpiai válogatott vezető tagjai lesznek a maratoni mezőnyben

Forrás: Getty Images
Eliud Kipchoge olimpiai címvédőként tér vissza idén Tokióba, míg a női maratoni világcsúcstartó Brigid Kosgei első olimpiájára készül.

Kipchoge, a tavalyi év sportolója, 2018-ban a Berlin Maratonon világrekordot futott 2:01:39-cel, majd pedig egy bő évre rá, az INEOS 1.59 kihíváson 1.59.40-re megjavította egyéni legjobbját és új nem hivatalos világcsúcsot állított fel. A 35 éves kenyai 2:08:44-gyel nyerte a 2016-os riói olimpia maratoni számát. Az eddigi 12 versenyen futott maratonból 11-et megnyert, többek között Londonban, Berlinben, Chicagóban, Rotterdamban és Hamburgban is. Ez lesz Kipchoge negyedik olimpiai szereplése. 2004-ben az athéni olimpián 5000 m-en bronzot, 2008-ban Pekingben szintén 5000-en ezüstöt nyert, 2016-ban pedig olimpiai bajnok lett már, mint maratoni futó.

A kenyai csapat tagja lesz Lawrence Cherono, kétszeres amszterdami maratoni bajnok, aki tavaly szintén nyert Bostonban és Chicagóban, valamint Amos Kipruto világbajnoki bronzérmes, akinek egyéni legjobbja 2:05:43. A kétszeres Honolulu Maraton nyerteste, Titus Ekiru és a 2016-os félmaratoni VB ezüstérmes Bedan Karokit válogatták be a csapatba, mint tartalék futót.

A kenyaiak női csapata a férfiakéhoz hasonlóan erős.

Brigid Kosgei, a tavalyi Chicago Maratonon 2:14:04-gyel világrekordot állított fel, ezzel nem is kérdés, hogy helye van az olimpián.

maraton,tokiói olimpia,Brigid Kosgei,maratoni világcsúcs,London Maraton
Forrás: Getty Images
Brigid Kosgei minden idők legfiatalabb női győztese a London Maraton történetében.

Ruth Chepngetich, a tavalyi maratoni világbajnok, 2:17:08-as egyéni maratoni csúccsal szintén lehetőséget kapott, illetve Vivian Cheruiyot is, akinek ez lesz az ötödik olimpiai szereplése, ezzel a kenyai atléták között rekord mennyiségű olimpiához kapcsolódhatott. A 36 éves futónőt Rióban még 5000 méteren avatták olimpiai bajnokká. Két tartalék futóval, a Frankfurt Maraton bajnokával, Valary Aiyabei-vel és a 2014-es félmaratoni VB bronzérmesével, Sally Chepyego-val egészül ki a csapat.