síkfutás, 10 km, 10k, futás aszfalton, Kilian Jornet

„Szeretem a kihívásokat, érdekes érzés, amikor komfortzónán kívül vagyok” – írta Kilian Jornet a hétvégi sík 10-ese után

Forrás: Daniel Petty / Getty Images
Élete első 10 kilométeres utcai versenye feladta számára is a leckét, de valószínű a pályacsúcstartó norvég síkfutó, Jakob Ingebrigtsen számára sem volt sétagalopp az idei Hytteplanmila.

A Hytteplanmila nagy esemény Norvégiában, 2019-ben több mint 3000 futó indult. Lényegében a legnépszerűbb 10 km-es verseny az országban, ami ráadásul rengeteg elit futót is vonz. Idén azonban a vírus miatt csak meghívott sportolók vehettek részt rajta. A kritérium férfiak esetén 31:20-as, nőknél 37:20-as 10 kilométer volt, amit a 2019/2020-as évben kellett teljesíteniük. Ebbe a mezőnybe került be Kilian Jornet, aki végül nem hozta a saját maga által kitűzött időtervet, ám ettől függetlenül elégedetten zárta ezt a kis sík kitérőt.

„A Hytteplanmila-n futottam, ami egy nagyon jó 10k-s verseny Norvégiában. Szórakoztató élmény volt ennyi tehetséges síkfutóval együtt futni. Kicsit csalódott vagyok az időm miatt (29:59), de örülök mindannak, amit ma tanultam, a tempótól a gyors futásig annyi jó futóval körülöttem... Reméltem, hogy kicsit gyorsabban tudok futni, de a sérülésem gyógyulásához, több időre van szükség, mint amire gondoltam. A sípcsontomban éreztem fájdalmat kezdettől fogva. Az egyik legnagyobb különbség és nehézség a síkfutás során a sérülések kezelése, amit éppen most tanulok. Ideje pihenni egy kicsit, aztán további tapasztalatokat gyűjtök a következő menetre!” – írta Instagramján Kilian a versenyt követően, aki a 18. helyen végzett 60 férfi befutó közül.

Íme egy pörgős videó a Hytteplanmila-ról:

Hytteplanmila Rekordjakt 2020

Opplev stemningen fra rekordjakten (record hunt)! Karoline Bjerkeli Grøvdal satte norsk rekord på 10 kilometer, med tiden 30:32! Zerei Kbrom Mezngi vant herreklassen, på 28:20. Kilian Jornet (Spania) debuterte på 10 kilometer, med tiden 29:59. Komplett resultatliste: http://live.ultimate.dk/desktop/front/index.php?eventid=5092&ignoreuseragent=true

Posted by Hytteplanmila on Monday, October 19, 2020

Az eredménylista alapján Jakob Ingebrigtsen neve mellett DNF (nem teljesítette) felirat szerepel, 9 km-ig van mért ideje. A tavalyi pálya- és egyéni csúcsa után tehát biztosan nem jött össze az, amit az idei eseményre terezett.

29:59 for @kilianjornet @salomonrunning @hytteplanmila and 18th place. “I love to challenge myself and it is...

Posted by Ian Corless on Saturday, October 17, 2020

A férfiak versenyét egyébiránt az eritreai születésű norvég Zerei Kbrom Mezngi nyerte 28:20-szal. Az elsőként befutó nő a norvég Karoline Bjerkeli Grøvdal pedig idén megjavította saját leggyorsabb idejét 31:25-ről 30:32-re.

További eredmények IDE kattintva böngészhetők.

1000 profi tipp futáshoz

1000 profi tipp futáshoz

Segítségedre van szükséged az edzésterved kialakításához? Legyél teljesen kezdő, vagy vár profi futó, cikkeinkben megtalálhatod a számodra leginkább megfelelő edzésterveket.

 

1590 Ft

1990 Ft