maraton,berlin maraton,kenenisa bekele

Kenenisa Bekele tegnap a világ második leggyorsabb maratoni idejét futotta Berlinben

Forrás: Alexander Koerner / Getty Images
Ráadásul csupán 2 másodperccel volt lassabb, mint a világcsúcstartó Eliud Kipchoge. A kenyai futó, aki jelenleg az INEOS 1.59 kihívásra készül, idén nem futott a berlini mezőnyben.

Bekele 2:01:41-gyel nyert, Kipchoge tavaly futott világcsúcsa pedig 2:01:39 volt.

„Tudtam, hogy csúcsformában vagyok, bár a felkészülésem nem alakult úgy, mint ahogyan ideális lett volna. Messze nem ért még véget a futópályám, igaz volt, aki már ezt jósolta” - mondta Bekele a verseny után. Térd- és hátsérülésekkel küzdött az elmúlt időszakban, tavaly április óta nem futott maratont, ezért latolgatták, vajon tud-e úgy futni, mint egykor. „Úgy érzem, tudnék még gyorsabban futni. Hogy indulok-e a tokiói olimpia maratoni mezőnyében, még nem döntöttem el.”

maraton,Berlin Maraton,Kenenisa Bekele
Forrás: Alexander Koerner / Getty Images

A 37 éves etióp hosszútáv futó tartja jelenleg is a világ és olimpiai rekordot 5000 és 10000 méteren. Utóbbi távon négy alkalommal állhatott dobogóra világbajnokként, olimpiai bajnokként háromszor ünnepelték (kétszer 10000 méteren, egyszer 5000 méteren). Számtalan atlétikai nagydíjon és világbajnokságon szerepelt dobogósként. Kétszer választotta az IAAF az év atlétájának. 2014-ben futotta az első maratonját Párizsban, amit 2:05:04 lett, ezzel a pályacsúccsal nyerte a versenyt. 2016-ban a Berlin Maratonon futotta egyéni csúcsát a távon, 2:03:03 volt, ez akkor a harmadik leggyorsabb maratoni idő lett a világon.

Bekele pályaatléta korában arról volt híres, hogy gyakran elképesztő hajrával fejezte be a futásait. Így volt ez a 2004-es athéni olimpia 10000 méteres döntőben is.