Borítókép: Karanténnapló Németországból - "itt mindenki nagyon fegyelmezetten tartja a szabályokat"

Karanténnapló Németországból - "itt mindenki nagyon fegyelmezetten tartja a szabályokat"

Megérkezett a Karanténnapló legfrissebb része, ezúttal egy németországi kisvárosból, Maintalból!

Tolnai Katalin bölcsődevezetőként dolgozik és él Németországban, Maintalban férjével, Péterrel, aki pedig logisztikus – emellett pedig mindketten lelkes hobbifutók.

A Karanténnapló legújabb fejezetében az ő mindennapjaikba tekinthetünk be a koronavírus idején egy olyan országban, ahol továbbra is viszonylag lassan terjed a koronavírus-járvány az igazolt fertőzések számának alakulása szerint, tehát a helyzet biztatónak mondható, hiszen az utóbbi napok adatai szerint jelenleg több a gyógyult, mint a fertőzött. A német egészségügyi rendszer az egyik legfejlettebb – olyannyira, hogy mint a sajtóban olvashattuk, más országokból is tudtak betegeket átvenni.

karanetnnaplo,tolnai kata,németország
tolnai kata,németország,karanténnapló

Kérlek, meséld el, milyen szabályokkal biztosítják a vírus terjedésének lassítását nálatok!

Itt, Németországban elég hamar reagáltak a kialakult helyzetre. Különféle korlátozásokat vezettek be, aztán ezeken a korlátozásokon pár nap után szigorítottak. A jelenlegi szabályok kb. három hete változatlanok. Ezek pedig a következőek: minimalizálni a személyes kapcsolatokat, nyilvános helyen (pl. parkok) csak maximum két személy tartózkodhat együtt, kivétel az egy háztartásban élők, illetve azok a személyek, akiknek üzleti vagy más okokból mindenképpen találkozniuk kell. Az idősek, krónikus betegek önkéntes karanténba vonultak. A tömegközlekedési eszközök továbbra is üzemelnek, a sofőrök egy plexilappal le vannak választva az utasoktól – csak úgy, mint a BKV buszain. A boltokban, benzinkutakon plexilapokat szereltek fel mindenütt a pénztároknál, hogy védjék az ott dolgozókat. A szolgáltatási szektorban (fodrász, kozmetikus, masszőr) dolgozó vállalkozások nem üzemelhetnek. A higiéniai előírásokat be kell tartani - 1,5 m távolságtartás, kisebb üzletekben 1 vevő tartózkodhat egyszerre a boltban, nagyobb üzletekben is szabályozott, hány személy tartózkodhat egyidejűleg bent és emellett legfeljebb két, egymáshoz tartozó személy vásárolhat együtt. Az éttermek, gasztronómiai intézmények csak kiszállítással üzemelhetnek. Az iskolák, óvodák bölcsődék zárva - előreláthatólag ápr. 19-ig. Ezek az intézmények ügyeletet tartanak azoknak a szülők gyermekeinek, akik a rendszerreleváns munkakörökben dolgoznak (egészségügy, rendőrség, mentő, tűzoltóság, élelmiszeripar, ápolók, jogi személyek, mezőgazdaságban dolgozók, teherszállításban dolgozók, pedagógusok, szemétszállítás, közműszolgáltatók). Az országhatárok le vannak zárva, csak ellenőrzéssel lehet az országba belépni.

Hogy fogadták az emberek a rendeleteket? Betartják vagy lazán kezelik, mint például nálunk, Magyarországon?

Véleményem szerint a németek nagyon fegyelmezettek. Egyik napról a másikra üresek lettek az utcák. Vidéken az emberek nagy része betartja a kötelező távolságtartást illetve más higiéniai szabályokat. A városban kicsit más a helyzet. Sajnos sokan élnek kis helyen és emiatt a szociális disztanciát már nem tartják be az előírtaknak megfelelően.

Sok a megbetegedés, de szerencsére a halálos áldozatok száma nem olyan radikálisan emelkedik, mint a környező országokban.

Mozogni, sportolni ki lehet menni, ezzel élnek is a hozzánk hasonló, aktív polgárok.

Dolgozni még jártok, vagy otthon tudtatok maradni?

Mindketten bejárunk, ez ad némi rendszerességet a mindennapokban.

Mivel bölcsődében dolgozom és csak ügyeletet tartunk, 3-4 gyermek van összesen az intézményben. A dolog pozitív hozadéka, hogy most olyan dolgokra is jut idő a munkában, amit a létszámhiány miatti időkben nem tudtunk megtenni.

Hiányoznak a gyerekek, hiszen a munkánk jelentős része velük történik. Próbálunk egy kis kedvességeket csempészni a napjaikba azért távolról is: postai úton indítottunk el nekik egy kis meglepetést az ünnepekre, illetve az intézmény kapujára laminált lapokat ragasztottunk ki, amivel motiváljuk őket. A bölcsőde ablakait is kidíszítettük, hogy ha erre járnak, lássák, hogy gondolunk rájuk.

tolnai kata,karantennaplo

Hobbifutóként hogy oldjátok meg az edzéseket? Szükséges-e bármilyen kiegészítő védőeszköz a futásokhoz (maszk, kesztyű)?

Szerencsére vidéken élünk, és emiatt a szabadban van lehetőség úgy sportolni, hogy mást nem veszélyeztetünk illetve magunkat is tudjuk védeni.

Frankfurtban dolgozom és figyelem ott is a futókat, jelentős részükön látszik, hogy fegyelmezettek. Nem járnak csapatostul, maximum kettesével futnak, betartják a szabályokat, amiket a szabadtéri sportolásra vonatkozóan hoztak.

Mivel mi itthon, vidéken futunk, ahol a madár se jár, sok az erdő, megoldható, hogy elkerüljük egymást, így sportolás során nem fenyeget a fertőzés veszélye, ezért nem szükséges védőeszközöket hordanunk sportolás közben.

A futás mellett más edzéseket is végzel, végeztek?

Éppen költözés utána vagyunk, úgyhogy most ez egy másfajta mozgásformát nyújtott a családnak két hétre. 😊 De tervezem megint, hogy jógázok és a biciklizéssel szeretném fejleszteni magamat.

Tudom, hogy rendszeresen részt szoktatok venni futóversenyeken – például a frankfurti maratonon mindketten futottunk, ti pedig már többször is. Hogy éled meg, hogy törölték a tömegrendezvényeket – ezzel együtt a futóversenyeket is?

Az utolsó rendezvény, amin részt vettünk, az a frankfurti félmaraton volt. A rákövetkező hétre jöttek a rendeletek a vírus miatt.

Így legalább az az érzés volt bennem, hogy valamit lezártam, valaminek vége – most eddig egy teljesen új, eddig ismeretlen fejezet kezdődik. Örülök, hogy lehetőségünk volt még egy utolsót versenyezni ez előtt a szürreális időszak előtt.

Motiválatlanabb vagy-e amiatt, hogy nincs konkrét cél, amiért hajts?

A motiváció tényleg kicsit alábbhagyott. Az utóbbi három hétben sorra jöttek az e-mailek, hogy melyik versenyek maradnak el, amire már tavaly jelentkeztünk – mondanom sem kell, jó sok ilyen van.

Ez sajnos tényleg nehezíti a felkészülést, hisz előre nem látható időre fel vannak függesztve a rendezvények. Itt, Hessenben nagyon sok futórendezvény van a tavasz folyamán, amik most a vírus miatt mind elmaradnak. Jó kis versenyek ezek, amiken a férjemmel rendszeresen részt szoktunk venni.

Mindezek ellenére jelenleg a legfőbb célom most, hogy túl vagyunk a költözésen, a korábbi edzésrendszer visszaállítása, hetente 3-4 alkalommal.

Mit gondolsz, van esély arra, hogy kicsit változik a hatás ennek a rendkívüli helyzetnek a hatására, ha túlvagyunk ezen? Lesznek pozitív hozadékai is a pandémiának?

Már most látom, hogy változnak a kapcsolati és higiéniai viszonyok. A tisztaságra sokkal jobban odafigyelnek az emberek, mint eddig bármikor. Fertőtlenítenek naponta többször mindenhol – elég a bevásárlóközpontokban a kocsira vagy a benzinkutakon a töltőpisztolyra gondolni. Gumikesztyű és fertőtlenítőszer áll mindenhol, mindenki naponta tucatnyi alkalommal kezet mos.

Az emberek óvatosak egymással. Akad, aki a bezártság miatt pánikszerűen illetve barátságtalanul viselkedik, de a szolidaritás és az egymásra figyelés került fókuszba. Tiszteletben tartják, hogy ki milyen módon védekezik (maszk, gumikesztyű) a vírus ellen.

A szolidaritás elképesztő méreteket ölt: remekül működik a helyi vállalkozások támogatása, a kávézók, éttermek szinte mind átálltak kiszállításra és mozgalmak indultak arra, hogy ha mód van rá, az emberek ugyanúgy betérjenek a kedvenc helyeikre, csak éppen most nem beülnek egy kávéra, hanem elvitelre kérik. Egyéb szolgáltatóknál (fodrász, masszőr, stb.) is gyakori, hogy utalványokat vesznek, amiket később majd beváltanak, ezzel is csökkentve a bevételkiesést. Edzők, edzőtermek nagyrészt online órákat tartanak, vagy youtube videókat adnak ki.

Tanulási folyamat is egyben ez a világjárvány: vegyünk példaként az online tanulást az iskolákban vagy gondoljunk az online rendelések iránt megnövekedett tömegigényre, ami most logisztikailag nem kis kihívás (ezt a férjem révén jól látom), viszont hosszabb távon is elindíthat egy folyamatot, ami eddig még csak úgy-ahogy működött.

Ami még érdekes, hogy megváltoztak a köszöntési formák, találkozásnál nincs kézfogás, ölelés, puszi meg végképp - valószínű, hogy ez jórészt meg is marad, hogy sokkal óvatosabbak leszünk ezekben a társas érintkezési formulákban.

Németországban a társadalom középső rétegeiben is borzasztó elterjedt, hogy évente több alkalommal is nagyobb távolságokban töltik a szabadságukat (Távol-Kelet, Kanári-szigetek, Spanyolország stb.), illetve az országon belül is rengeteg helyre repülővel utaznak. Nagyon úgy néz ki, hogy ebben is változás várható, de ez azért még a jövő kérdése.

Bízom benne, hogy ez a vírus felnyitja sok ember szemét, hogy felhagyjon a felelőtlen viselkedésével.