taller zalan,dánia,karantén

Karanténnapló Dániából - "nem váltam motiválatlanná a futásban"

Új sorozatunkban külföldön élő magyarokat kérdezünk az aktuális koronavírus-helyzetről, és hogy ők miként élik meg futóként.

Elsőként Szerafin Annát faggattuk ki, aki a koronavírus észak-olaszországi gócpontjában, Milanóban él 7 éve, és az interjú időpontjában már 15. napja élt kijárási tilalomban. Erről itt olvashatsz:

Most Tallér Zalán mesél, aki Dániában, azon belül Odense városában él a szintén magyar barátnőjével. Februárban diplomázott az egyetemen, es jelenleg az olaj- és hajózás iparágazaton belül tevékenykedik kereskedelmi asszisztensként.

Dániában hogy áll most a vírus-helyzet? Hogy vagytok?

Európai viszonylatban itt, Dániában meglehetősen rossz a helyzet. A mai napon (03.28) összesen eddig 2147-en betegedtek meg, 109-en vannak intenzív kezelés alatt, továbbá 52-en haltak meg, és napról-napra mindhárom szám többé-kevésbé exponenciálisan növekszik. Szabadon mozogni meg lehet, de 10-nél több ember nem tartózkodhat együtt sem kint, sem bent, továbbá a boltokon illetve gyógyszertárakon kívül majdnem minden es mindenki bezárt, jelen állás szerint április 13-ig.

Dolgozni jársz még, vagy már otthon vagy?

Mivel az én munkám szinte csak es kizárólag nemzetközi kommunikációval és egyéb interkontinentális feladatokkal van tele, illetve hála a cég fejlett számítástechnikai infrastruktúrájának, mi már 2 hete itthonról dolgozunk.

Reggel 8-tól délután 4-ig dolgozom, van benne 30 perc ebédszünetem, amikor együtt eszünk a barátnőmmel, aki jelenleg szintén csak digitálisan jár egyetemre. Mindig nagyon várom a munkaidő végét, mert amikor 16:00-át üt az óra, akkor csukom is le a laptopot, és húzom fel a futócipőmet.

Ezek szerint nálatok még ki lehet menni a szabad térre sportolni?

Igen, heti 6X futok és természetesen a szabadban sportolok addig, ameddig nem lesz kijárási tilalom. Amint érvénybe lép a tiltó rendelet, onnantól kezdve itthon fogok bringázni edzőgörgőn.

Nagyon figyelek arra, hogy edzés közben elkerüljem az embereket, hogy ne érjek semmihez és hogy amikor csak lehet, fertőtlenítem a kezem - mást nem hinnem, hogy lehet tenni.

Ha jól tudom, te edzőterembe is jártál – az erősítő tréningeket hogy oldod meg?

Mivel jelenleg zárva tart a konditerem, heti egyszer végzek core traininget, erősítést itthon, amit az edzőm küld el nekem, azonkívül nem végzek más edzést vagy online videók alapján összeállított gyakorlatsport a négy fal között – amíg kint lehet sportolni.

Versenyekre készültél? Hogy tudsz motivált maradni, ha eltűnt a konkrét cél?

Ilyen szempontból nincs hatással rám a vírus, ugyanis az első komolyabb versenyem szeptemberben lesz, úgyhogy a motivációmat nem vesztettem el. Szerintem rám akkor sem lett volna hatással a tömegrendezvények törlése, ha jövő hónapban lett volna életem legfontosabb versenye. Ha az olimpiára készültem volna, akkor sem váltam volna motiválatlanná, inkább abból a szempontból néztem volna a dolgot, hogy kaptam egy extra évet edzeni, javulni, dolgozni az egyéni legjobbak farigcsálásában... Bíztam volna benne, hogy az edzőm visszavesz az intenzitásból, hogy elkerüljük a túledzettséget, kiégést. Szerintem ez csak hozzáállás kérdése, ugyanakkor nagyon erősen bízom abban, hogy az őszi versenyek már megrendezésre kerülhetnek, de ha nem, akkor majd jövőre.

Szerinted a vírus lecsengése után ugyanott folytatjuk, ahol abbahagytuk vagy kicsit megváltozik a világ?

Nem gondolnám, hogy ez a vírus nagyon megváltoztatna az emberiséget vagy a világot. Sokan haltak és halnak majd meg, váltak es válnak munkanélkülivé, talán évekig is eltarthat mire gazdaságilag minden visszaáll a rendes kerékvágásba. A járvány jót tesz a környezetnek, nem járnak a repülők, autók is alig, de amint minden a régi lesz, ott folytatódik majd ahol abbahagytuk. A természet meg a Föld vesz most pár nagy levegőt, de aztán feltehetőleg minden a régi lesz. Hogy lesz-e olyan valaha minden, mint régen? Erre sajnos nem tudok választ adni. Őszintén szólva nagyon kíváncsian várom az elkövetkezendő pár hónapot.
Saját szempontomból remélem, hogy az olaj árának ingadozása nem lesz negatív hatással a munkahelyemre, így megtarthatom az állásom. Ha esetleg mégsem, akkor megyek tanulni tovább és futok, amíg csak lehet.