ausztria,st polten,karantén,koronavírus

"A futás segít leküzdeni a bezártság érzését" - karanténnapló Ausztriából

Forrás: Getty Images
A Karanténnapló legújabb epizódjában egy Ausztriában élő edző mindennapjaiba kaphatunk betekintést.

Róka Eszter Sankt Pöltenben él, aerobik-edzőként dolgozik és a sportok szerelmeseként hobbija a futás.

róka eszter,futó,ausztria,karantén

Az osztrák egészségügyi miniszter legutóbbi nyilatkozata szerint Ausztriában jelentősen csökkent a koronavírus-fertőzés terjedésének mértéke már. Milyen szabályozások vannak érvényben nálatok, amiknek segítségével elérték ezt a csökkenő tendenciát?

Kijárási tilalom van, tehát a lakhelyedet csak akkor hagyhatod el, ha dolgoznod kell menni, ha ápolásra szoruló személyt kell ellátnod, ha napi szükségleteid miatt élelmiszerboltba, gyógyszertárba, drogériába kell menned, ha a háziállatodat kell ellátnod, ha sétálni mész a kutyusoddal. Bevásárolni csak szájmaszkban mehetsz, amelyet a bejáratnál ingyen osztanak, ezenfelül védőkesztyűt is kapsz.

Ezeket a tevékenységeket csak egyedül végezheted, vagy akivel egy háztartásban élsz. Az egyéni szabadidős sporttevékenységeket, sétát, futást lehet végezni, de csak egyedül. A parkok, játszóterek le vannak már zárva. Ezen szabályok megszegése pénzbírságot von maga után. A közösségi sporthelyszínek, kondiparkok és konditermek is bezártak, online edzések vannak helyette.

Téged ez edzőként fokozottan érint, hiszen ebből élsz. Hogy látod, az online edzésekre most megnőtt az igény?

Az online edzésekre most még inkább igényt tartanak, hiszen az edzőtermek, uszodák zárva. A csoportos szabadtéri edzések sem engedélyezettek. Egyrészről jó dolognak tartom, mert ilyenkor az edző beköltözik úgymond a vendég nappalijába és motiválja, bíztatja a mozogni vágyókat, amire a legnagyobb szükség van. Nem tartom jó ötletnek viszont az online órákat amiatt, hogy edzőként nem látom, hogy a helyesen végzik-e gyakorlatokat. Elég egy rosszul kivitelezett feladat, amely berögzül, és később sérülés lehet a vége. Mutatok feladatokat, gyakorlatokat az oldalamon, de teljes aerobik-órát nem tartok.

Mondtad, hogy még ki lehet menni nálatok sportolni is akár – te még sétálsz, futsz kint?

Mivel van egy kiskutyám, így naponta háromszor sétálunk, csak mi ketten, kerülve az embereket. A Traisen-folyó mentén szoktam futni egyedül, ez segít leküzdeni a bezártság érzését, amit a hétköznapokon is nehezen viselek. Közeleg a tavasz, rügyeznek a fák, vágyom a természetbe, ezért nagyon nehéz otthon ülni. Ha szabadban futom, edzem, nem használok védőfelszerelést, hiszen nagyon figyelek arra, hogy kerüljem az embereket, de amint bemegyek a lakásba dobom a mosógépbe a ruhámat, én pedig tusolok azonnal.

futás,róka eszter,ausztria

Edzőként különösen nagy a saját mozgásigényed is. Otthon is edzel a szabadtéri futásaid mellett?

Funkcionális gyakorlatokat végzek, különféle eszközökkel: kettlebell, kézi súlyzók, step-pad stb., edzőként szerencsére eléggé fel vagyok szerelkezve ezekkel a kiegészítő sportkellékekkel. Jellemzően a saját testsúlyos intervall edzéseket preferálom, erősíteni szoktam, de nagyon szeretek jógázni is itthon.

Ugyanakkor ezek az otthon végzett edzések nem töltenek úgy fel, mintha kimennék a szabadba, vagy éppen elmennék az edzőterembe. Hiányzik a „feeling”.

Futóként te is látogatsz tömegrendezvényeket, versenyeket, sporteseményeket – most pedig a vírushelyzet kapcsán kialakult szigorítások miatt ezek törlésre vagy halasztásra kerültek. Nem könnyű így motiváltnak maradni, ha a célverseny eltűnik – téged hogy érintenek ezek?

Nem vagyok motiválatlanabb, de rosszul érintettek. Ilyenkor van lehetőség a távol élő sportoló barátokkal találkozni. A verseny feelingjét semmi nem pótolhatja. Igyekszem mindent pozitívan megközelíteni: lesz verseny, csak kicsit később. Hiszem, hogy minden fejben dől el.

Mit gondolsz, az életünk a vírus után ugyanúgy fog folytatódni?

Ez most egy hatalmas lecke az emberiségnek, egy „felhívás”, hogy változtatnunk kell. Csak bízom benne, hogy nem ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Remélem, hogy ez egy nagyon tanulságos lecke mindenkinek, hogy vigyáznunk kell a földre, ahol élünk és egymásra.

Ebből a helyzetből is igyekszem kiragadni a pozitívumokat, mint például többet lehet együtt a család, tisztább a levegő. A folyók, tavak vize tisztul, az erdei állatok aktívabbak.