Julien Wanders

Julien Wanders kenyai recepttel lohol a legnagyobbak nyakában

Forrás: Instagram
A svájci tehetség Itenben talált új otthonra.

Julien Wanders elképesztő évet tudhat maga mögött, és ez még csak a kezdet. A 22 éves svájci futó nemrég megdöntötte az utcai 5k világrekordját (13:26), két hete pedig félmaratonon repesztett Európa-rekordot. Ráadásul a 10 kilométeres utcai Európa-csúcsot is is felállított (27:25).

Egy kicsit őrültnek kell lenned ahhoz, hogy jó futó legyél. Minden sportban a legjobbak kellenek, hogy inspiráljanak, és az atlétikában a kenyaiak és az etiópok a legjobbak, tehát a legjobb ide jönni hozzájuk, megnézni, mit csinálnak, és megtanulni, hogyan válhatsz bajnokká
nyilatkozta Wanders.

A genfi születésű tehetség 18 évesen az egyetem helyett Kenyát választotta, a 2400 méteren fekvő Itenbe tette át székhelyét. Először csak egy hónapig maradt, elmondása szerint túlhajtotta magát, megszenvedett a helyi körülményekkel. Ezzel együtt is rengeteget fejlődött, egyből elkezdte tervezni a következő utat, azóta pedig már évente öt hónapot tölt Itenben. Hetente 12 edzése van, 170-180 kilométert teljesít ezek alatt.

Wanders edzésterveit Marco Jäger írja, a svájci futó az év fennmaradó részében is magaslaton készül, St. Moritzban rója a kilométereket.

A kenyaiak mentalitása elképesztő, nem félnek keményen edzeni, nem is gondolkodnak arról, mi az az edzés. A futás nagyon egyszerű, és ez segít abban, hogy ne gondold túl a dolgot. Azt hiszem, a legtöbb európai nem edz elég keményen, és túl sokat gondolkodik a regeneráción
mondta Wanders.

A svájci futó imádja a nyugodt életet Kenyában, az edzéseken kívül csak pihen és alszik. Mikor a távlati céljairól kérdezték, egyszerűen annyit mondott:

A világ leggyorsabbja akarok lenni, ez a következő célom.