maraton, New York Maraton, TCS New York City Marathon

Peres Jepchirchir és Albert Korir nyerték a New York Maratont

Forrás: David Pollack / Getty Images
Különleges alkalom volt a mai a New York Maraton történetében, hiszen 50. alkalommal rajtoltak el a futók a nagy amerikai maratonon, 735 nappal az utolsó verseny után.

A tavaly elmaradt és csak virtuális eseményként megtartott futam idei megrendezése elé nem gördült akadály, igaz az amerikai határ átlépése „mezei” futóturisták számára nem volt adott, mert hivatalosan holnap, azaz november 8-án lehet beutazni ismét az Egyesült Államok területére. Természetesen az igazolt nemzetközi sportolók számára nem volt korlátozott a belépés.

Az idei női olimpiai bajnok maratonfutó Peres Jepchirchir számára ez volt az első New York Maraton, a 28 éves kenyai atlétanő állt a rajtlista élén 2:17:16-os egyéni legjobbjával, amit tavaly decemberben a Valencia Maratonon ért el. A kétszeres félmaratoni világbajnok, Jepchirchir ambiciózus verseny előtti nyilatkozatát be is váltotta egy tökéletes első helyre, 2:22:39-cel szakította át a rangos maraton célszalagját, igaz a verseny végig szoros volt. Ezzel első World Marathon Majors győzelmét aratta a kenyai futónő.

„Miután megnyertem az olimpiai maratont, nem számítottam arra, hogy nyerek New Yorkban. De jól felkészültem, és most nagyon boldog vagyok”
– mondta Jepchirchir a célba érkezést követően.

Második helyen honfitársnője, Viola Cheptoo ért célba, ideje 2:22:44 lett, ő élete első maratonját futotta! Harmadik az etióp Ababel Yeshaneh lett 2:22:52-vel. A negyedik befutó az idei tokiói olimpia maratoni futamának bronzérmese lett, az amerikai Molly Seidel, 2:24:42-es idejével új női, amerikai pályacsúcsot futott New Yorkban.

maraton, new york maraton, Peres Jepchirchir
Forrás: Elsa / Getty Images
Peres Jepchirchir, a 2021-es New York Maraton női győztese.

A férfiak versenyében a dobogó első helyét a szintén kenyai Albert Korir szerezte meg (2:08:22), aki másodszor állt rajthoz New Yorkban. 2019-ben honfitársa, a háromszoros félmaratoni világbajnok, Geoffrey Kamworor mögött ért célba a második helyen. A 27 éves Korir az elit rajtlista alapján az ötödik legjobb maratoni idővel rendelkezdett. A verseny féltávjánál még a 8. helyen állt, ám a célban már 44 másodperccel megelőzte a mögötte befutó marokkói Mohamed El Aaraby-t, aki 2:09:06-tal érkezett be másodikként, illetve őt az olasz Eyob Faniel követte 2:09:52-vel. A negyedik helyen itt is amerikai futó érkezett be (2:11:15), igaz Elkanah Kibet kenyai születésű.

Maraton, Albert Korir, New York Maraton,
Forrás: Elsa / Getty Images
''Nem volt könnyű verseny, de élveztem'' - mondta Korir a győzelmet követően.

A hírek szerint és a rajtlista alapján a férfi rajtlista élén Kenenisa Bekele állt, 2:01:40-es idejét 2019-ben futotta Berlinben, éppen csak 2 másodperccel elmaradva Eliud Kipchoge egy évvel korábbi világcsúcsához képest. Bekele idén Berlinben szeretett volna visszatérni a leggyorsabbak közé, ám nem jött ki számára a lépés úgy, ahogyan tervezte és a harmadik helyen ért célba. New Yorkban szeretett volna korrigálni ezen a fiaskón. „A hat héttel ezelőtti berlini verseny nehéz volt számomra, mert előző nap nem aludtam jól, és nagyon fáradt voltam” – mondta Bekele a mai verseny előtt. „Azóta sikerült regenerálódnom. Tudom, hogy a New York Maraton kemény pálya, ráadásul nincsenek iramfutók sem a versenyen. A koncentrációról és taktikai megfontolásokról szól.” Végül a hatodik helyen zárta a versenyt 2:12:52-vel.

Viszont Shalane Flanagan sikeresen teljesítette a kitűzött célt. A 40 éves amerikai futónő azt vállalta, hogy idén ősszel, 6 hét leforgása alatt teljesíti mind a hat World Marathon Majors versenyt, ráadásul azt is meghatározta, hogy mind a hat maratont 3 órán belül teljesíti. A mai New York Maraton volt az utolsó, aminek célideje 2:33:32. A legjobb időt érte el az elmúlt hat hét eredményeit tekintve!

maraton, New York Maraton, Shalane Flanagan
Forrás: Elsa / Getty Images
Shalane Flanagan a mai célba érkezés után. 2017-ben megnyerte a New York Maratont nőként, ma ''csupán'' lefutotta, ám igen komoly eredmény az, amit elért az elmúlt hat hétben!
Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2021/04 (digitális verzió)

A Runner’s World magazin legújabb számában számos témát körbejárunk, ami egy hobbisportolót foglalkoztathat: mit ad a futás azon túl, hogy egészségesebb, fittebb leszel tőle? Hogyan hangolhatod össze a munkával és családdal? Természetesen ezúttal sem maradnak ki azok a témák sem, amik a teljesítményed javulásában segítenek: szakértőink táplálkozási és edzéstippjei abban lesznek nagy hasznodra, hogyan hozd ki ebben a zsúfolt versenyszezonban magadból a maximumot.

Ha pedig megfordítod a lapot, egy 39 oldalas ‘Futás 40 felett’ mellékletet találsz, amely a szervezet élettani változásaitól kezdve, az edzéseken át, a sérülésekig, regenerációig, fogyókúráig sok hasznos témát boncolgat, ami ebbe a korba lépve hasznos és fontos! További információ: www.runnersworld.hu/megjelent

 

595 Ft