félmaraton, félmaratoni világbajnokság, világcsúcs

Peres Jepchirchir világcsúcsot futott a hétvégi félmaratoni VB-n Jacob Kiplimo személyében pedig először állt ugandai futó a dobogó tetején

Forrás: Adam Nurkiewicz / Getty Images
A kenyai atlétanő utoljára szeptember elején futott világcsúcsot női félmaratoni versenyen, a 19 éves Kiplimo pedig egyéni legjobbját futotta, illetve ugandai csúcsot ért el élete első félmaratoni VB-jén.

A női futamban győzedelmeskedő kenyai Peres Jepchirchirnek minden erejére, sebességére és összpontosítására szüksége volt a szombati győzelemhez. Ugyanis az esésekkel tűzdelt futamon nem sokon múlott, hogy ő is átessen éppen előtte botló futótársnőin a táv 15. kilométere után. De végül óriási véghajrában sikerült első helyen célba érnie és 1:05:16-os célidejével megjavította a saját maga által női mezőnyben futott korábbi világcsúcsát, ami 1:05:34 volt.

„Hihetetlen” – kezdte Jepchirchir. „A célom az volt, hogy megnyerjem a versenyt. Nem számítottam rá, hogy világcsúcsot futok, de rájöttem 20 km után, hogy összejöhet. Kicsit szeles volt az idő, de a pálya jó volt nekem. Sajnálom az elesett sportolókat, erős futók mind. Amikor elestek, én is majdnem átestem rajtuk, de sikerült átugranom őket. A szezonom még nem fejeződött be” - tette hozzá Jepchirchir. „Decemberben lesz a Valencia Maraton, arra készülök, amihez úgy gondolom, hogy a VB győzelem nagyon sokat adott. Szeretnék 2:17-et vagy 2:18-at futni Valenciában.

A járvány nehéz helyzetbe sodort sokakat. Edzésre használtam ki ezt az időszakot, hogy minél jobb állapotban legyek, ha ismét lehet versenyezni. Nagyon örülök a sikernek. Ez ajándék minden kenyainak és a családomnak. Most egy hétig pihenni fogok, hogy felépüljek, majd folytatom az edzéseket Valenciáig."

Összefoglaló a női félmaratoni világbajnokságról:

Women's Race | World Athletics Half Marathon Championships Gdynia 2020

Can Peres Jepchirchir regain her #WorldHalfMarathon title? Watch to find out👀

Posted by World Athletics on Saturday, October 17, 2020

A második helyen az etióp származású német színekben versenyző Melat Yisak Kejeta futott be, ideje 1:05:18 lett, ami új női mezőnyben teljesített félmaratoni Európa csúcs lett, illetve a félmaratoni VB-k történetének első dobogós helyezése Németországnak. De teljesítménye abban is kiemelkedő, hogy 2008 óta nem volt európai érmese a versenynek. A német futónőt követte a harmadik helyen az etióp Yalemzerf Yehualaw 1:05:19-cel.

Teljes női eredménylista ITT.

A férfiak futamában a verseny 28 éves történetében nem látott eredmény született. A 19 éves ugandai futó, Jacob Kiplimo élete második félmaratonján, ami ráadásul világbajnokság, elhozta az első helyet és 58:49-es idejével megfutotta egyéni legjobbját is. Korábban egyetlen ugandai sem szerzett egyéni érmet félmaratoni világbajnokságon, 2004-ben volt egy bronzérme a férfi csapatnak. Ugyanakkor az elmúlt években az ország futói egyre jobb eredményeket hoztak a távfutás világában, így várható volt, hogy Cheptegei mellett előbb utóbb megismerünk más ugandai neveket is.

„Remekül érzem magam, ez volt az első futásom félmaratoni világbajnokságon, és én nyertem! Nehéz megmagyarázni, ami történt, mert tele vagyok érzelmekkel. Hihetetlen!” – mesélt az ifjú bajnok az élményekről. „Az idő nagyon jó volt, csakúgy, mint a körülmények és a pálya is. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki támogatott. A kedvenc versenytípusom az utcai futás" – mondta Kiplimo, noha eddigi pályafutása során keveset versenyzett utcai futamokon. „Még fiatal vagyok, jövőre az olimpiára szeretnék összpontosítani.” Kiplimo az olimpián 5000 és 10000 méteres versenyszámokon szeretne indulni.

A félmaratoni VB férfi futamának összefoglalója itt látható:

Men's Race | World Athletics Half Marathon Championships Gdynia 2020

Jacob Kiplimo makes history for Uganda! What an incredible finish 🇺🇬 #WorldHalfMarathon

Posted by World Athletics on Saturday, October 17, 2020

Kiplimot a kenyai Kibiwott Kandie követte 58:54-gyel, akit az etiópiai Amedework Walelegn 59:08-cal. Joshua Cheptegei a negyedik helyen futott be élete első félmaratonján 59:21-es idővel.

„Ennél többet nem tudtam volna futni” - mondta Cheptegei, aki mindössze 10 nappal ezelőtt döntötte meg Kenenisa Bekele 15 éves 10 000 méteres világrekordját Valenciában. „Többet edzettem 5000 és 10 000 méteren, így nem volt tökéletes a felkészülésem félmaratoni távra. Éppen ezért vagyok nagyon boldog - a 60 perc alatti futás számomra igazán különleges. Alapvetően jól voltam, de éreztem némi fáradtságot a lábaimban.”

Az idei félmaratoni világbajnokságon az első 10 férfi 60 percen belül teljesítette a távot, az első 28 pedig 61 percen belül. Mindezt úgy, hogy a négy körös pálya első körén belül még viszonylag visszafogott tempót diktáltak, arra várva, hogy valaki megteszi az első lépést és tempót vált.

Férfi eredmények ITT.

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Runner’s World 2020/04 (digitális verzió)

Ősszel is minden a futásról szól!

Bár az életünket felforgatta a járvány, futni mindig lehet, ezért a legújabb lapszámban is számos hasznos edzés- és táplálkozási tippel készültünk, hogy most se rekedj meg a fejlődésben. A címlapon Fördős Zét láthatod, aki a magazin belső oldalain megmutatta nekünk kedvenc futóhelyét és – kajarecepjeit is! Ne hagyd ki!

595 Ft