Boston Maraton, maraton, Peres Jepchirchir, world marathon majors,

Peres Jepchirchir és Evans Chebet nyerték a 126. Boston Maratont

Forrás: Getty Images
Nem adták könnyen a győzelmet a tavaly olimpiai bajnoki címet nyert Peres Jepchirchir-nek a mai Boston Maratonon. Aki látta a verseny utolsó pár száz méterét, vélhetően nem feledi a befutót!

A 28 éves kenyai futó elképesztő eredményeket hozott az elmúlt évben. Tavaly a maratoni táv olimpiai bajnoka lett, majd rá három hónapra győzött a New York Maratonon. Ma pedig a kétszeres félmaratoni világbajnok élete első Boston Maraton címét nyerte el.

10 kilométertől nagyjából 19 kilométerig az élmezőny javától elszakadva honfitársnője, Joyciline Jepkosgei és az etióp Ababel Yeshaneh társaságában komoly iramot futva gyűrték a kilométereket. Jepkosgei a 37. kilométernél leszakadt róluk, a két futó ketten maradt. Ha kettejük mozgását figyelembe véve kellett volna jóslásokba bocsátkozni a győztest illetően, Jepchirchir alul maradt volna, ám azzal, hogy nem hagyta magát leszakítani, egyértelműsítette, hogy küzdeni fog. Az utolsó kilométereken belül ugyan iramot váltva megpróbált elmenni, de pillanatokon belül beérte vetélytársa, Ababel Yeshaneh és Peres ismét az etióp futónő háta mögött találta magát, aki a célegyenesre jobbra tartó kanyart elvétve került ismét hátrányos helyzetbe, de még ebből is visszatért Jepchirchir elé, aki a befutó előtti utolsó métereken újra támadást indított Ababel ellen, amit – bár látszott, hogy maga is rendkívüli módon küzd – végül sikerre vitt és néhány másodperccel győzte le végig hősiesen küzdő etióp ellenfelét.

maraton, Boston Maraton, Peres Jepchirchir, Evans Chebet
Forrás: Getty Images

Az oda-vissza irányuló harcos futásból végül az elmúlt év legnagyobb maratonfutója került ki nyertesként és 2:21:01-gyel szakította át a nagymúltú maraton célszalagját. Ababel Yeshaneh 4 másodperccel később, a második helyen ért célba. A kettejük eredménye közti csekély különbség jelzi, mekkora küzdelem zajlott a győzelemért. Harmadik helyen a szintén kenyai Mary Ngugi ért célba, a futónő, a koronavírus miatt tavaly ősszel megrendezett bostoni futamon ugyancsak harmadik lett, idén 2:21:32-vel állhatott dobogóra. Jepchirchir ezzel a győzelemmel 150 000 dollárt keresett (közel 52 millió forint).

A férfiak versenyében a 33 éves kenyai Evans Chebet győzött, 2:06:51-gyel. Chebet 2020-ban a leggyorsabb maratoni időt produkálta Valenciában, 2:03:00-val győzött, ami egyben egyéni legjobbja is. Bostonban másodszorra állt rajthoz, ám előző 2018-as futása sikertelenül zárult, nem fejezte be a versenyt. A második és harmadik helyre szintén kenyai futók érkeztek. Másik helyezett a 2019-es Boston Maraton győztes Lawrence Cherono lett 2:07:21-gyel, a harmadik pedig a 2021-es bajnok, Benson Kipruto, eredménye 2:07:27.