Borítókép: Ismerd meg az ASICS Frontrunnereket  - 2. rész! Úszókból futók: Orsi és Gábor

Ismerd meg az ASICS Frontrunnereket - 2. rész! Úszókból futók: Orsi és Gábor

Ezúttal Ottlakán Orsival és Hegyi Gáborral ismerkedhetsz meg!

Az ASICS FrontRunner projekt 2010-ben indult el azzal a céllal, hogy világszerte támogassák az ambiciózus futókat és egy különleges közösséget építsenek.

Magyarországon idén alakult meg a csapat és 8 szenvedélyes futót tart össze. Ők nem olimpikonok, hanem dolgozó emberek, akik a sűrű mindennapokban is képesek kihozni magukból a maximumot és lenyűgöző eredményeket érnek el. A céljuk, hogy minél több emberhez eljuttassák a futás szeretetét, legyél akár teljesen kezdő. Most induló porté sorozatunkban megismerheted őket: mindannyian mások, máshogyan kezdtek el futni, más a motivációjuk és a céljaik.

Elsőként Regős Éva és Holczer Péter mutatkozott be, róluk itt olvashatsz:

Most pedig Ottlakán Orsin és Hegyi Gáboron a sor!

Fogorvos vagy, és nem keveset dolgozol, és nem keveset futsz: hogyan tudod ezt a kettőt összeegyeztetni? Sokan ugyanis általában arra hivatkoznak, hogy "nincs elég idejük".

Ez a mai felgyorsult világban egy igen nehéz kérdés, és én nem osztom azt a nézetet, miszerint "mindenkinek arra van ideje, amire akarja"... Inkább úgy fogalmaznék, hogy a munkán kívüli idejét mindenki arra használja, amire szeretné, legyen az otthoni teendő vagy egy kis "sajátidő". Engem személy szerint a futás teljesen kikapcsol, szükségem van arra, hogy egy kicsit ne gondoljak semmire, így nem egyszer fordul elő, hogy este 9-kor is elindulok futni. Nem könnyű feladat egy-egy fárasztó nap után meg a kedvenc sportnak is hódolni, de meg kell próbálni átlendülni ezen, mert a sportolás utáni jó érzést más nem tudja helyettesíteni

Mikor kezdtél el futni?

Egészen kicsi koromtól kezdve sportolok, 7 éves koromtól versenyszerűen úsztam 14 éves koromig, majd egy barátnőm elcsalt atlétika edzésre, így a gimnáziumi éveimet főként a salakon töltöttem. Azóta is imádok futni, de azért néha úszom is. A főiskolai évek alatt tartottam egy kis szünetet, újra igazán intenzíven 6 éve futok.

Mi a legjobb eredményed, és mi a következő futócélod?

Két éve léptem át először félmaratonon az 1:30-as időt, és 1:28:36 a legjobb időeredményem. Ezt még mindenképpen szeretném megdönteni, ennek eddig egy hosszabb ideje tartó, de határozottan javuló tendenciát mutató sérülés szabott határt. Több maratont is teljesítettem, 3:29:20 a legjobb időm, de nagyon büszke vagyok arra is, hogy két évvel ezelőtt teljesítettem az Ultra Trail Hungary-n az 55km-es távot!

Miért jelentkeztél FrontRunnernek? Miben változott meg az életed azóta, amióta a csapat részese vagy a csapatnak?

Amikor először láttam a hirdetést, úgy gondoltam, hogy Frontrunnernek majd biztosan csak profikat választanak, de aztán az egyik barátnőm annyit unszolt, hogy végül elküldtem a jelentkezést. Azóta is nagyon hálás vagyok neki! Örülök, hogy bekerültem a csapatba és megismerhettem a többieket, azonnal megvolt az összhang közöttünk, és hihetetlenül jól motiváljuk egymást!

Mikor és hogyan kezdtél el futni?

Gyerekként 8 évig úsztam versenyszerűen, de sajnos abba kellett hagynom, mert már nem volt összeegyeztethető a sok edzés a tanulással. Ezt követően kipróbáltam a baseballt is, majd konditerembe jártam, de egyik sem fogott meg igazán. 2015-ben kezdtem el futni, miután felköltöztem Budapestre. Úgy gondoltam, hogy ez az a sport, amit bárhol bármikor tudok űzni helytől és időjárástól függetlenül. Ez mára már a hétköznapjaim része lett és egyfajta szenvedéllyé vált.

Mi az eddigi legnagyobb eredményed, amire a legeslegbüszkébb vagy?

A legbüszkébb talán arra vagyok, hogy idén minden félmaratonon új egyéni csúcsot sikerült futnom és még érzem, hogy van bennem, így év végig 1 óra 30 perc alá szeretném vinni a félmaratoni időmet.

Nálad nem csak a futás van főszerepben, hanem a bringa és az úszás is: hogyan indult a triatlonos „karriered”? Kevés a futás önmagában?

Alapvetően nehezen tudtam mindig is elengedni az úszást. Imádom a vizet, ahogy a futás is, az úszás is felszabadít. Miután futni kezdtem eszembe jutott, hogy miért ne tudnám ezeket összekötni és ekkor jött a triatlon ötlete. A fő sport a 3 közül mindenképpen a futás, ezt űzöm legtöbbet. Kevésnek nem mondanám, de szeretem a kihívásokat, amit a triatlonban bőven találok.

Nemrég részt vettél egy jótékonysági triatlon versenyen Németországban, mesélsz róla?

A cég anyavállalata, ahol dolgozom, minden évben szervez egy gyűjtést az afrikai gyermekek oktatásának segítésére. Olyan területeken, ahol az egyébként tanulni vágyó gyermekeknek ott kellett hagyniuk az iskolát, mert nincsen a családoknak pénze arra, hogy akár az általános iskolát befejezhessék. A program célja, hogy lehetőséget adjon minél több gyermeknek a normális életre.

A Lessons for Life alapítvánnyal karöltve jött létre a Big Ride for Africa kezdeményezés, melyen idén több, mint 400-an tekertünk/futottunk az ügy érdekében. A cégünk és külső adományozók is támogatják a programot is, az egyik feladatunk az adománygyűjtés volt a verseny előtt. A 4 napos programon sátorban aludtunk és a 2. napon egy 160 Km-es kerékpározással kezdtük a rendezvényt. A 160 Km alatt összesen 2670 méter szintemelkedés várt ránk, ami a 30-32 fokban 60%-os páratartalom mellett igazi kihívás volt. Többen is feladni vagy rövidíteni kényszerültek a távot. A 3. napon egy félmaratont vállaltam be terepen 650 méter szintemelkedéssel. A pályavezetés mindkét verseny során nagyon jól volt megoldva, mert gyönyörű tájakon vitt az utunk érintve völgyeket, gátakat, erdőket.

Mire vagy a legbüszkébb mióta ASICS futónagykövet lettél? És miben változott meg az életed azóta?

ASICS Frontrunnerként sokkal hangsúlyosabban tudom megmutatni, hogy mennyire fontos a sport az életben, egyre több ismerősöm kér tanácsot a futással kapcsolatban, és amiben tudok, segítek nekik. Ha rajtam túlmutat a kérés/kérdés, akkor pedig a megfelelő személyekhez irányítom őket. Mióta megalakult a magyar csapat folyamatosan azt érzem, hogy motiváljuk egymást és egyre jobb és jobb eredményeket érünk el együtt.

Mesélnél a nemzetközi futónagykövet találkozóról?

Idén volt szerencsénk Nórival, Évivel és Petivel részt venni Neuss-ban az első nemzetközi Frontrunner találkozón, ahol megismerkedhettünk több európai futóval. Jó volt látni ennyi velünk azonos érdeklődésű embert. Kivételes sportolókat ismertünk meg, akikkel a jövőben is szeretnék többször találkozni versenyeken. Többekkel azóta is tartjuk a kapcsolatot szerencsére. A találkozón volt lehetőségünk több sportot is kipróbálni, mint a Jumping Fitness, Spinning, Jóga, Wakeboard, SUP és strandröplapda. A rendezvény a neussi éjszakai futás idejére lett szervezve, így szombat este részt vettünk mindannyian a versenyen 5, illetve 10 kilométeres távokon. Rengetegen szurkoltak nekünk, és külön élmény volt a nagyjából 40 méter hosszan álló Frontrunnerekből álló szurkolói csapat, akik minden körön biztatták a társaikat, amikor ők éppen nem futottak. Hatalmas élmény volt mindannyiunknak és nagyon örülök, hogy ennek a nagy családnak a részévé válhattam.

Legközelebb Tímár Peti és Őry István mutatkozik be!