terepfutás, országos bajnokság, ultrafutás, mátrabérc,

A folyamatosan javuló forma továbbra is adott, most már ráadásul edzővel készül – interjú Tiricz Irén hegyifutó országos bajnokkal

Forrás: Szász Norbert
Hat hónappal a tavalyi, óriási pályacsúcs után Tiricz Irén múlt szombaton megdöntötte saját leggyorsabb idejét a Mátrabérc útvonalán. 5 óra 39 perc 26 másodperc alatt szelte át a hegység főgerincén vezető pályát. Ő az első magyar futónő, aki 6 órán belüli idő alatt futja az 55 km hosszú, 2800 méter szintemelkedést tartalmazó útvonalat, amin Sirokról Szurdokpüspökibe futnak át az indulók.

Idén a Mátrabérc Trail hosszútávú hegyifutó országos bajnokság is volt. Tiricz Irén magyar bajnok, Mátrabérc női pályacsúcstartó mesél az elmúlt hétvégi versenyről.

Milyen taktikával indultál ezúttal?

Taktikám nem volt. Tudtam, hogy jobb formában vagyok, mint ősszel, ismerem is a pályát. Alapvetően a saját tempómat akartam futni, de arra azért gondoltam, hogy ha a férfi mezőnyből valaki mögött tudok „utazni” egy ideig anélkül, hogy nagyon erős lenne nekem a kezdés, akkor ezt nem hagyom ki.

Elégedett voltál ezzel a futással?

Nehéz kérdés, mert az idővel utólag elégedett vagyok, de közben egy percre sem éreztem ezt. Az első kilométer után egyértelmű volt, hogy ez ma nem az a nap, amikor élvezni fogom a versenyt. Ha választanom kellene, a 2 héttel ezelőtti Hegyifutó Félmaratoni OB győzelmemre büszkébb vagyok.

Van olyan szakasza az útvonalnak, amit nem szeretsz, illetve van olyan, ami nagyon fekszik neked?

Az első 19 km Kékesig egyértelműen a kedvencem, nekem ez a rész fekszik legjobban. A pálya többi részét minden teljesítés alkalmával kicsit máshogy éltem meg.

Ezen a versenyen igazolt sportolók indulhattak csak, biztonsági okból nem kérhettetek segítséget a frissítésben. Okozott ez nehézséget számodra?

A legkevésbé sem. Nem gondoltam, hogy ennyire gördülékeny lesz a frissítés, de hasonlóval bármelyik versenyen kiegyeznék. Egy cipősdobozban előreküldtük a csomagunk, mikor megláttak már ki is készítették, egy percet sem töltöttem a pontokon. Hozzáteszem nem is bonyolítottam túl (sosem szoktam). Egy fél literes soft kulaccsal indultam. Kékesen az üres kulacsot bedobtam a dobozomba, kivettem a telit és már futottam is tovább, majd ugyanez történt Galyán és Mátrakeresztesen. Nem töltöttem, nem ettem, nem ittam a pontokon.

terepfutás, ultrafutás, Mátrabérc, Tiricz Irén, országos bajnokság
Forrás: Szász Norbert

A Mátrabérc útvonalán 1987-ben rendezték meg az első túrát, amin futók is rendszeresen indultak. A terepfutás hazai fejlődésével 2010-ben rendezték meg kezdetben a túrával egy időpontban, azzal párhuzamosan a Mátrabérc Trail-t. A terepfutó változaton rövidebb szintidő áll az indulók rendelkezésére, 10 óra alatt kell teljesíteniük a távot. Ma már a két esemény teljesen elvált egymástól, de terepfutók, máig szívesen indulnak a túrán. A Mátrabérc túra női mezőnyében éveken át a 7 órán belüli teljesítésnek volt komoly respektje. Az első 6-ossal kezdődő időt 2006-ban Farkasdi Edina futotta. Az útvonal nehézségét jól mutatja, hogy a mai napig sem túl gyakori a 7 órán belüli célidő nőknél. A jelenlegi legjobb női idő és a még dobogót érő női célidők között fél-1 óra különbség is lehet.

Hol van szerinted az elérhető leggyorsabb célidő a Mátrabércen számodra?

Ha legközelebb indulok, 5:35 lesz a célidőm.

Ezzel az első hellyel indulási jogot szereztél az őszi terepfutó VB-re, ami Thaiföldön lesz. Tervezel elindulni rajta?

Nagyon szeretnék indulni a thaiföldi versenyen, bár elsősorban a 80 km-es táv lenne az álom. Az indulásom elsősorban anyagi kérdés lesz, emiatt nem biztos.

terepfutás, ultrafutás, Mátrabérc, országos bajnokság, Tiricz Irén
Forrás: Szász Norbert

Hallottam, hogy Pelsőczy Attila segítette az elmúlt időszakban a felkészülésed. Sokáig „bírtad” edző nélkül, sőt kifejezetten szeretted a saját utadat járni. Tavaly ősszel azt mondtad, hogy azért lenne jó egy edző számodra, mert nem tudsz önmagaddal elég szigorú lenni. Hogyan kell elképzelni a közös munkát Attilával, edzéstervet kapsz, vagy csak szakmai tanácsokkal látott el?

Nem akartam mindenáron edzőt, de már jóval korábban megfogalmazódott bennem, hogy ha Attila elvállalna, annak nagyon örülnék. Idén januárban rábólintott, és azóta edzésterv alapján készülök. Vannak kifejezetten kötött edzéseim, mikor pontosan megkapom a tempót és/vagy távot/időt stb., de vannak olyan napok mikor csak egy keretet, amin belül szabadabban mozoghatok. Mindkettő kell ahhoz, hogy tudjam várni utána a másikat, a feladatos edzéseknél igyekszem precíz lenni, a szabadabbakat pedig minél inkább élvezni.

Runner's World Terepfutó magazin

Runner's World Terepfutó magazin

Megrendelhető!
MOST 25% kedvezménnyel!

 

1495 Ft

1995 Ft

Milyen célokat szeretnél még elérni az idei évben futóként?

Attilának pont hétvégén mondtam el, mi mindent szeretnék még idén, de valójában én sem tudtam komolyan venni magam (nevet). Egyelőre túl sok nagyon különböző dolgot, ezeket kellene szűkítenem. Az OCC (55 km / 3500 m szint) mindenképp az egyik fő cél, illetve világversenyre is szeretnék kijutni. Egy jó sík félmaraton is régóta várat magára, illetve januárban még a 100 km-es OB volt a fő célom. Erre készültünk is ameddig el nem halasztották, ha nem is OB kereteken belül, de tervben van az időcélomat megfutni ezen a távon is.

A Mátrabérc Trail eredményei ITT megtekinthetők.