terepfutás, Mátrabérc, ultrafutás, országos bajnokság, Józsa Gábor

Először lett magyar bajnok terepfutóként - a Mátrabérc Trail csúcstartójával, Józsa Gáborral beszélgettünk

Forrás: Szász Norbert
A futás valamennyi ágát kipróbálta és a futás valamennyi ágában ért is el jelentős sikereket. Egy nagyon rövid időszakot leszámítva mindig munka mellett sportolt magas színvonalon, de tudatosan döntött így.

Józsa Gábor ötször nyert magyar bajnoki címet maratoni távon, háromszor félmaratonin, de tájfutóként is hatszor állt a dobogó élén OB futamokon egyéni versenyzőként. 2016-ban kijutott a riói olimpiára, a maratoni mezőnyben indult, ahol 2:23:22-es idejével a 87. helyezen végzett. Utolsó sík maratonját 2019-ben futotta Kínában. 2020-ban nem indult jegyzett atlétikai viadalon, viszont idén egészen mostanáig három hazai versenyen is rajthoz állt. A kecskeméti Mezei Futó OB-n, a Félmaratoni Hegyifutó OB-n és múlt szombaton a Hosszútávú Hegyifutó OB-n, azaz a Mátrabérc Trail-en, amit idén is – mint ahogyan mindig, amikor rajthoz állt – megnyert. Ideje 5:08:10 lett.

Gábor 2019-ben futott először a Mátrabérc útvonalán, 5 órán belüli pályacsúcsot futott 4:57:46-tal. Egyike volt azon futóknak, akik a rajtot indító szpíker kérdésére, mi szerint tegye fel a kezét, aki elsőbálozó, Gábor jelentkezett, ám a mezőnyben többen sejtették, hogy ezzel a futással jó eséllyel örökre bevési a nevét a Mátrabérc FKT-k (fastest known time – leggyorsabb ismert idő) történetébe.

A MAC 37 éves atlétája mesélt a múlt szombati győzelemről és arról is, miként vélekedik a lehetőségeiről, amik még várnak rá futóként.

Józsa Gábor, Mátrabérc, terepfutás, ultrafutás, országos bajnokság
Forrás: Szász Norbert
Gábor mostanában 100-120 km közti heteket fut, illetve minden hónapban van egy erősebb, 140-es hét. Edzője továbbra is dr. Török János.

Milyen taktikával indultál most a harmadik alkalommal?

Szerettem volna most is 5 órán belül futni, de Kékestetőre felérve már éreztem, hogy gyengébb az időm, onnan azért már nehéz lett volna visszahozni, így a motivációm is csökkent és ezért nem is bírtam annyira hajtani magam. A felkészülésemen egyébként nem múlott, mert talán még többet futottam most hegyen, szintesebb útvonalakon.

Szerinted mi a legnehezebb ebben az útvonalban?

Szerintem nincsenek benne igazán könnyű szakaszok, ez a legnagyobb nehézsége (nevet), de számomra a Galyatető utáni rész a leginkább testhez álló.

Hol van szerinted az elérhető leggyorsabb célidő ezen az útvonalon számodra?

Szerintem 4:50 körül tudnék rajta futni. Az első indulásomkor Kékesig nagyon jól ment a futás, tavaly a Muzslát sikerült nagyon jól megfutni, idén sajnos nem volt olyan nagy motivációm.

maraton, országos bajnok, Józsa Gábor, Budapest Maraton
Forrás: Szász Norbert
Józsa Gábor ötször volt magyar bajnok maratoni távon, például 2013-ban is, amikor a fotó készült a start után nem sokkal.

Ezzel az első hellyel indulási jogot szereztél az őszi terepfutó VB-re, ami Thaiföldön lesz. Tervezel elindulni rajta?

Soha nem voltam még terepfutó világbajnokságon. Érdekelne nagyon, szívesen megmérettetném magamat egy nemzetközi mezőnyben, bár félelem is van bennem, mert például a hegyifutó félmaratoni OB nem sikerült igazán jól, a kemény, zsibbasztó kaptatók nem mindig mennek túl jól, igaz egy hosszabb távon lehet olyan tempótartományban futni, amit jobban tolerál az izomzatom. Egy maratoni táv terepen lehet ilyen. Szóval szívesen kipróbálnám, de még nem döntöttem, mert nagyon messze van a helyszín és az indulási joghoz nem jár teljes költségtérítés.

Ami biztos, hogy érdekel a másik szövetség versenye, a Skyrunning VB, ahol szintén van hasonló versenytáv, ráadásul közelebb is van, Spanyolországban és finanszírozza a szövetség a költségeket.

A Mátrabérc 1987-ben kezdődő történetében 2005-ben futottak először 6 órán belüli időt a férfiak. A túra leggyorsabb teljesítésére vonatkozó adatok ITT megtalálhatók.*

A leggyorsabb hazai terepfutók ma már inkább a Mátrabérc Trail-en indulnak. 2019-ig Kiss Miklós jegyezte a Mátrabérc Trail leggyorsabb idejét - ami 5:10:35 - 2015-ben érte el. Ahogy közeledett a férfiak leggyorsabbja az 5 órához, úgy lett egyre gyakoribb téma a férfi csúcs 5 órán belüli válásának közelgő időpontja és persze vágya.

*Szövegmódosítás 2021.05.01-jén, az eredeti szövegben szereplő futó, a neve törlését kérte.

A futás lényegében valamennyi ágát kipróbáltad a pályád során és rengeted országos bajnoki címet nyertél az elmúlt 16 évben. Ha pontos adatokat találtam rólad, akkor ezzel a szombati első hellyel együtt 18-szor álltál a dobogó első helyén felnőtt hazai bajnokságokon egyéni indulóként. Mi az, ami még mindig motivál, hogy futóként fejlődjél?

Pont a motiváció része, ami nehéz, mert futni most is nagyon szeretek, mivel egyébként is sokat futok, a versenyzés is hozzátartozik mindehhez és szeretem is csinálni. De nem érzem, hogy még tudok fejlődni, emiatt nehéz a motivációt megtalálni, és nehéz saját magamnak megfelelni. Ezekkel a tényekkel már évek óta szembesülök. Azaz igazság, hogy kicsi az esély arra, hogy tudok még javítani az egyéni csúcsaimon. De ha nem tudnék ezzel semmilyen szinten megküzdeni, akkor már nem is versenyeznék. Annak örülök például, hogy ismét oda tudtam állni egy atlétikai bajnokságra, a Mezei Futó OB-n, amit abszolút élveztem, és teljesen el tudtam fogadni, hogy 8. lettem.

De például maratonra már egyáltalán nem készülök. Az olimpiai szint annyira távoli (a tokiói nyári olimpiai játékokra 2:11:30 a férfi maratoni kvalifikációs idő, a szerkesztő), amit én már elérhetetlennek tartok, legalábbis jelen körülmények között, amilyen színvonalon készülök – például munka mellett – de ezen nyilván nem akarok változtatni.

Józsa Gábor, terepfutás, atlétika, ultrafutás, maraton, ob,
Forrás: Szász Norbert
Józsa Gábor egyéni legjobbjai

1500 m 3:58.14 (2007)
3000 m 8:37.36 (2006)
3000 m fedett pálya 8:22.59 (2006)
5000 m 14:18.67 (2012)
10 000 m 30:03.68 (2014)
Félmaraton 66:21 (2013)
Maraton 2:16:53 (2016)

Elképzelhetőnek tartod, hogy elindulsz a hosszabb ultratávok felé terepen, ilyesmihez még most is kellően fiatal vagy?

Nagyon élvezem ezeket a hosszú futásokat az erdőben, de például 60 fölötti távokat nehezen tudok elképzelni. A Piros 85-öt ugyan sokan ajánlgatják, mert gyors, ráadásul félig-meddig hazai pálya is. Ezzel a gondolattal még eljátszom kicsit. Azt el tudom képzelni, hogy egyszer megpróbálom, de hogy tartósan fussak hosszabb ultrákat, nem tartom valószínűnek.

A Mátrabérc Trail eredményei ITT megtekinthetők.