maraton, országos bajnokság, ob, olimpia, Erdélyi Zsófia,

„Úgy érzem, hogy ez az évem jobban fog sikerülni” – mondja Erdélyi Zsófia friss maratoni bajnok

Forrás: Szász Norbert
Zsófi élete első OB címét szerezte meg egy bő hete a Debrecenben megrendezett versenyen, amin csak igazolt sportolók vehettek részt.

Az olimpiai kvalifikáció miatt előre hozott eseményen nem volt teljes a mezőny sem a női, sem a férfi versenyszámban. Ettől függetlenül az UTE 33 éves atlétanője hosszú idő óta a legjobb eredményét érte el a távon. Emiatt a fontos verseny miatt kerestük meg Zsófit és kértük, hogy meséljen az OB-n megélt tapasztalatokról, valamint az olimpiai kilátásokról.

Azt írtad az FB oldaladon, hogy bár az elmúlt 3 év legjobb maratoni idejét futottad (2:42:24-et futott, a szerkesztő), jobb időért mentél. Mivel lettél volna elégedett?

Ez így igaz. Tudni kell rólam, hogy örök elégedetlen vagyok, mindig találok valamit a versenyeimben, ami lehetett volna egy picit jobb. 2 óra 35 - 2 óra 36 közötti idővel lettem volna elégedett, amiről úgy gondolom, hogy bennem is volt, de sajnos sok hibát követtem el a verseny közben, ezeknek meg is lett az eredménye.

Az első hibámat elég hamar elkövettem, mikor úgy döntöttem, hogy nem maradok Kovács Zsolttal (a Tiszakécske VSE atlétája, a szerkesztő). Megkérdeztem tőle, mit szeretne futni, és nem gond-e, ha mögötte futok. Nagyon kedvesen válaszolt is a kérdésemre, hogy nyugodtan fussak mögötte, 2:35 a célja. Megörültem, mint majom a farkának, mert ez nekem tökéletes volt. Ahogy haladtunk együtt, két fiú ért utol minket, akik gyorsabb tempót diktáltak. Itt sajnos úgy döntöttem, bevállalom ezt a gyorsítást, abban a tudatban, hogy biztos lelassultunk Zsoltival. Az órámra nem mertem hagyatkozni olyan nagy mértékben, így elég ritkán néztem rá. 18 kilométer körül éreztem, hogy túl gyors a tempó nekem, szóval szépen lemaradoztam a két sráctól.

A frissítésem is elrontottam, mert nagyon sok izotóniás italt vettem magamhoz, és túl sűrűn. Ennek a rengeteg apró kortyolgatásnak az lett a vége, hogy az utolsó körre, beszúrt erősen az oldalam, és két kilométert 4:35/km tempóban tettem meg.

maraton, OB, 10000 méter, olimpia
Forrás: Szász Norbert
A tavalyi 10 000 méteres országos bajnokságon Zsófi kiállt, amit nagy csalódásként élt meg.

Jellemző rád, hogy gyorsabban kezdesz?

Sajnos azt kell mondanom, hogy az utóbbi időben jellemző rám. Nem érzem a tempót mostanában olyan tisztán, mint régen. Hihetetlen, hogy ezt például újra kell tanulnom és ki kell javítanom.

Az eredményeden látszik, hogy nem kellett küzdened a pozícióért. Ez ilyenkor megnyugtató vagy nehezebb így kihozni azt az eredményt, amire ténylegesen képes a futó?

Természetesen megnyugtató, de úgy gondolom maratonin sose adhatjuk meg magunknak azt a luxust, hogy belekényelmesedjünk a tempóba. Maratont nem lehet olyan gyakran futni, így igyekszünk a legjobbat kihozni magunkból. Ha úgy is tűnik kívülről, hogy könnyű győzelem, maratonin nem gondolom, hogy valaha is van olyan, hogy könnyű. Megszenvedtem ezért az első helyért. A mostani helyzetben kifejezetten fontos lett volna jól futnom ezen a versenyen. A 2 óra 42 percet sajnos nem minősítem egyáltalán jó futásnak, főleg az olimpia szempontjából.

Szinte hihetetlen, hogy maratoni távon még soha nem nyertél korábban, pedig azért futod őket jó pár éve magas szinten. Készültél arra - például a női mezőnyt megismerve – hogy ez most a te versenyed lesz mindenhogyan, hisz közben országos bajnok is lettél…

Szerettem volna nyerni, és természetesen a céljaim között is szerepelt, hogy megszerezzem a bajnoki címet. Azt számolgattam, hogy eddig még csak 3 maratoni országos bajnokságon indultam, a jelenlegi arany érmemmel kiteljesült a gyűjteményem. Az első bajnokságomon Staicu Simona vert meg, a második bajnokságom pedig tavaly volt, ahol harmadikként értem célba.

Azért azt hozzá tenném, hogy a mezőny nem volt teljes a különleges időpont miatt. Nem indult Garami Katalin, Gyurkó Fanni és Szabó Nóri sem. Úgy gondolom, ha ők is jelen lettek volna, sokkal izgalmasabb versenynek lehettünk volna részesei.

maraton, országos bajnokság, olimpia, Erdmélyi Zsófia
Forrás: Szász Norbert
''...az, hogy ezt most ennyire élveztem, egy szuper élmény számomra! Tudom, hogy ebből tudok építkezni, és a baromi őrült céljaimat elérni!'' - nyilatkozta Zsófia a tavalyi maratoni OB-t követően, ahol 3. lett.

Hallottam, hogy volt némi pajzsmirigy problémád, amit sikerült valamilyen szinten kezelni és ez lehetővé tette számodra, hogy javuljon a teljesítményed is. Mi történt pontosan?

Tavaly október vége felé a Pilates oktatóm jegyezte meg, hogy borzasztóan duzzadt a pajzsmirigyem, és azonnal menjek el kivizsgáltatni magam. Őszintén szólva én észre se vettem volna, ha ő nem mondja. Viszont tényleg nagyon látható volt, hogy dudor van a torkomon. Nagyon örülök, hogy erre fény derült, mert borzasztóan éreztem magam az elmúlt évben. A következő tünetek mindennapossá váltak: érzelmi ingadozások, kedvtelenség, türelmetlenség, ingerültség, motiválatlanság.

"Sokszor ok nélkül, néha okkal, de bömböltem. Úgy éreztem, hogy nem én vagyok. Emellé bejött, hogy az anyagcserém lelassult, az edzések közti regenerálódás se működött megfelelően."

Nem értettem, hogy lehet az, hogy egyik edzésemen szárnyalok, de a következőn meg szenvedek és sírok.
Rendszeresen kell gyógyszert szednem most, mivel a pajzsmirigyem úgy néz ki az ultrahangon, mintha továbbra is gyulladásban lenne, az sajnos nem javult, de az előbb leírtak viszont igen. Jobban megy az élet. Nem csak a futás, a sima hétköznapok is kellemesebben telnek.

maraton, országos bajnokság, olimpia, Erdélyi Zsófia, nyújtás,
Forrás: Szász Norbert
''Nem csak a futás, a sima hétköznapok is kellemesebben telnek.''

Az elmúlt pár évben sokszor lehetett olvasni tőled, hogy nehézségeid vannak és nem tudsz olyan edzésmunkát végezni, ami szükséges ahhoz, hogy újra azon a színvonalon fuss, ahogyan például 2016-ban, az előző olimpia évében. Hogy érzed most magad, sikerült túllendülni mentálisan a nehézségek zömén?

Nagyon sok problémát a pajzsmirigyem okozott. Az, hogy ezt most orvosoltuk, elindított egy úton. Belépett az életembe egy új edző is, Frans Mattens, akivel a közös munkát nagyon élvezem jelenleg. Meglátjuk, hogy ez mit fog eredményezni, én nagyon bizakodó vagyok. Úgy érzem, hogy ez az évem jobban fog sikerülni, de ha nem ebben az évben jönnek ki azok az eredmények, amik tudom, hogy még bennem vannak, akkor a következőben. Ha itt az ideje, akkor el fog jönni az is, hogy megdöntsem az országos csúcsot, amiről már 2012 óta álmodozom.

Hogy zajlik most a felkészülésed? Egyrészt az újabb komoly korlátozások miatt, másrészt a közelgő nyári olimpia miatt is érdekes. Látsz reális esélyt arra, hogy ott legyél idén Tokióban?

Látok rá esélyt, hogy ott legyek, ha sikerül kijutnom versenyekre. Persze, ez most egy nagyon nehéz időszak, az utcai futóknak végképp, mert szinte az összes utcai futóversenyt eltörlik (ami érthető ebben a helyzetben), és csak olyan versenyek vannak, amikre elit versenyzőket hívnak, viszont ezekből is kevés van. A legnagyobb esélyt természetesen abban látom, hogy megfussam az olimpiai szintet, ami jelenleg elég távol áll tőlem, de bizakodó vagyok magammal szemben. Próbálok a körülményekből mindent kihozni, ám amit nem én irányítok, azt csak elfogadni tudom, megváltoztatni nem.

A 2021-es év maratoni országos bajnokságának eredményei ITT megtekinthetőek.

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

#vegyélhazait: MSO Fitness – Magasított derekú mintás leggings / M-es méretben

NŐI LEGGINGS M-ES MÉRETBEN

“Olyan nadrág létrehozása volt a célom,  melyet – az egyedi tervezésen túl – akár az egész napos kényelem jellemez. Mivel tervezésnél figyelembe vettem az edzői és a tanítványi oldalt is, sikerült megvalósítanom. Nekem oktatóként a kényelem az egyik legfontosabb ismérv.” – Szabados Emese

A termék limitált számban elérhető webshopunkban!

Ha S-es méretben keresed, ITT találod

9341 Ft

10990 Ft